Archbishop

Arcibiskup odsudzuje snahu legalizovať eutanáziu: Lekári by mali liečiť, nie zabíjať

195
Milko Kostovič
Kultúra života

Arcibiskup Anthony Fisher z arcidiecézy Sydney odsúdil návrh zákona o eutanázii austrálskeho štátu Nový Južný Wales, o ktorom sa bude hlasovať tento mesiac.

V online rozhovore arcibiskup Fisher uviedol, že lekári majú pacientov liečiť, nie zabíjať. 

Arcibiskup kritizoval snahu zaviesť eutanáziu v Novom Južnom Walese:

"Až donedávna bolo určujúcim princípom našich zdravotníckych profesií, že nikdy nezabijú ani neublížia svojim pacientom a ani v tom nebudú asistovať. Medzinárodné a národné kódexy lekárskej a ošetrovateľskej etiky, siahajúce až po Hippokrata, zakazujú zabíjanie zdravotníkmi: sú to liečitelia, nie zabijaci ...

"Chceme, aby naši zdravotnícki profesionáli posudzovali, kto má žiť a kto nie?"

Štát Južná Austrália už tento rok schválil návrh zákona o asistovanom umieraní, a to po Viktórií, prvom štáte, ktorý legalizoval tento postup v roku 2017, ako aj po Západnej Austrálii a Tasmánii, ktoré schválili podobnú legislatívu. 

Eutanázia vedie len k väčšiemu utrpeniu a menšej slobode
Arcibiskup Fisher odsúdil niekoľko aspektov pripravovaného zákona, vrátane chýbajúcej ochrany duševne chorých a absencie uistenia, že katolícke domovy dôchodcov nebudú nútené zúčastňovať sa na eutanázii.

Citoval aj vlastnú hospitalizáciu po diagnostikovaní syndrómu Guillaina Barrého, ktorý ho na určitý čas paralyzoval od krku nadol.

"Mal som strašnú bolesť. Poznal som poníženie, keď sa o vás musia starať ako o dieťa. Zároveň som však zažil triumf ľudského ducha v starostlivosti, ktorej sa ľuďom dostalo, v odhodlaní niektorých prekonať svoje postihnutie alebo utrpenie alebo ho aspoň zvládnuť a pokračovať vo svojom živote.

"Potom, čo som trpel strašne oslabujúcou a potenciálne smrteľnou chorobou, som bol viac ako kedykoľvek predtým presvedčený, že bez ohľadu na motívy a rétoriku režim eutanázie nezmierni utrpenie ani nerešpektuje slobodu: skôr znamená, že trpiaci budú viac trpieť a tí, ktorých sloboda je už obmedzená, budú ešte menej slobodní."

"Tyranii" eutanázie treba vzdorovať

Michael Robinson, riaditeľ komunikácie Spoločnosti na ochranu nenarodených, uviedol: "Eutanázia oberie obyvateľov Nového Južného Walesu o esenciálnu ľudskosť, o čom svedčí arcibiskup Fisher, zaručenú v odmietnutí podľahnúť chorobe, či už fyzickej alebo mentálnej.

"Ak by bola eutanázia v Novom Južnom Walese legalizovaná, môžeme očakávať, že budeme svedkami smrti vo veľkom rozsahu. Čísla budú iba narastať. Smrť sa stane východiskovou odpoveďou - bude to hrozný precedens, ktorý by sa stal oveľa väčšou tyraniou ako stav, ktorý má eutanázia ‘liečiť‘. 

"Musíme tomu čeliť, v Austrálii, ako aj vo Veľkej Británii a inde."