AFG

Afganistan: Kresťania sa obávajú, že im Taliban vezme synov a dcéry

155
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Kresťania v Afganistane sa údajné ukrývajú zo strachu pred Talibanom niekoľko dní po tom, čo hnutie prevzalo kontrolu nad krajinou. 

Jeden z tamojších lídrov uviedol, že pre kresťanov v Afganistane je "príliš nebezpečné" vychádzať von. 

V anonymnom rozhovore pre kresťanskú organizáciu International Christian Concern (ICC) uviedli, že hoci Taliban prisľúbil amnestiu, prevládajú tu obavy, že čoskoro začnú útočiť na kresťanov. 

"Hovoríme ľuďom, aby zostali vo svojich príbytkoch, pretože ísť von je momentálne príliš nebezpečné," povedal predstaviteľ kresťanov v krajine. 

Varovali však, že taktiky zastrašovania sa už začali, pričom im chodia výhražné telefonáty, v ktorých kresťanom odkazujú: "Ideme si po vás." 

Predstaviteľ kresťanov sa obáva, že je len otázkou času, kedy sa začne zabíjanie kresťanov, a keď sa to stane, "bude to vykonané mafiánskym spôsobom"

"Taliban nikdy nepreberie zodpovednosť za vraždy," uviedli. 

Obavy kresťanov sa netýkajú len ich samotných, ale aj ich detí. 

"Mnohí kresťania sa boja, že Taliban si vezme ich deti, dievčatá i chlapcov, ako v Nigérii a Sýrii," objasnil kresťanský líder. 

"Dievčatá budú nútené vydať sa za talibanských bojovníkov a chlapci sa budú musieť stať vojakmi. Budú musieť ísť do medresy (islamská náboženská škola, pozn. prekl.), kde im vymyjú mozgy."

Minulý týždeň sme boli svedkami hrozivých scén na kábulskom letisku, keď sa tisíce Afgancov zúfalo pokúšalo utiecť z krajiny. 

Na videu zo štvrtka vidno, ako malé dievča končí v rukách vojaka, čo prinútilo britského ministra obrany Bena Wallaca povedať, že Británia nebude schopná evakuovať mladistvých bez sprievodu. 

"Nemôžeme len tak zobrať maloletého na vlastnú päsť," povedal Wallace pre Sky News.