Floyd

V americkom Ohiu spadla nástenná maľba na počesť Georgea Floyda. Udrel do nej blesk

177
Kultúra smrti

V meste Toledo v americkom Ohiu spadol múr s maľbou na počesť Georgea Floyda. Miestna vláda chystá jej opravu, píšu médiá. Do budovy s maľbou vraj udrel blesk

 

Americká CNN uviedla, že veľká časť múru, kde bol nakreslený George Floyd, spadla po tom, čo do budovy udrel blesk.

Máme niekoľko svedkov na mieste, ktorí videli, ako do budovy udrel blesk a následne spadol múr,“ cituje portál Paula Davisa z miestnej policajnej stanice.

Podľa informácií CNN na mieste prebehla búrka. Podľa niektorých expertov oslovených portálom ku kolapsu steny došlo aj pna základe jej dlhodobej statickej nestability spôsobenej nedostatočnou opravou. Stred múru sa vraj dlhodobo „prehýbal„.

Bolo to len vekom. Proste to spadlo,“ uviedol mestský inšpektor budov Hugh Koogan a dodal: „To sa u starších budov stáva.“

 

Smrť Floyda

Na konci júna sme informovali, že bývalý policajt Derek Chauvin, uznaný vinným z vraždy černocha Georgea Floyda, bol odsúdený na 22,5 rokov väzenia. Sudca Peter Cahill vtedy vyhlásil, že rozsudok nie je založený ani na verejnej mienke, ani „na emóciách a sympatiách„. Vyjadril sústrasť rodine zosnulého.

Pokiaľ ide o Chauvina, sudca vysvetlil, že ho odsúdil na dobu, ktorá je o desať rokov dlhšia ako 150 mesiacov odňatia slobody, ukladaných za podobný trestný čin. „Toto (rozhodnutie – pozn. red.) je založené na vašom zneužití moci a dôvery, a tiež na konkrétnej brutalite, ktorú ste voči Georgeovi Floydovi použil,“ dodal Cahill.

Štátne zastupiteľstvo požadovalo pre Chauvina trest za vraždu Floyda vo výške 30 rokov odňatia slobody. Ako uviedol námestník generálneho prokurátora Minnesoty Matthew Frank, Chauvin konal kruto, cynicky, v prítomnosti detí a porušil normy správania policajtov.

Vražda černocha Floyda belošským policajtom Chauvinom 25. mája 2020 vyvolala masové protesty a nepokoje po celých Spojených štátoch aj verejnú diskusiu o potrebe reformy polície.

Po smrti Floyda sa do popredia udalostí dostalo hnutie Black Lives Matter (Na čiernych životoch záleží). Prebiehajúce protesty sa často zvrtli do násilných akcií, podpaľačstva a rabovania. Dochádzalo k stretom s políciou a demonštrujúci ničili pomníky, ktoré podľa nich symbolizujú rasizmus.