Vaccine

USA: Najväčší zdravotnícky odborový zväz vystupuje proti povinnému očkovaniu

306
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Najväčší zdravotnícky odborový zväz v USA uviedol, že jeho členovia by nemali byť nútení sa očkovať proti COVIDU-19. 

"Či už podáme právnu žalobu, alebo pôjde iba o organizačnú výzvu, len tak sa nevzdáme," vyjadril sa George Gresham z odborového zväzu pre newyorské spravodajstvo Gothamist. Medzinárodný zväz zamestnancov služieb bol kľúčovým spojencom Demokratickej strany. 

Gresham, prezident miestnej organizácie, reagoval na správy, že Newyorská presbyteriánska nemocnica bude vyžadovať, aby všetci jej zamestnanci dostali vakcínu proti COVIDU, napriek tomu, že žiadna z vakcín nemá úplný súhlas Úradu pre kontrolu liečiv. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb navyše nedávno varovalo pred rizikami zápalu srdca u ľudí mladších ako 30 rokov, ktorí dostanú vakcínu. 

Gresham už v minulosti niekoľkokrát vyjadril odpor voči povinnému očkovaniu. 

"Nesúhlasíme so smernicami o povinnom očkovaní proti COVID-19. Tvrdohlavý prístup nebude fungovať a iba vytvorí väčšiu frustráciu u hrdinov v zdravotníctve, ktorí posledných 15 mesiacov každodenne bojujú s touto pandémiou," uviedol vo vyhlásení z 11. júna Gresham, ktorý už bol zaočkovaný. 

V nemocničnej správe sa uvádza, že "všetci zamestnanci musia do 1. septembra dostať aspoň jednu dávku vakcíny, aby si udržali svoje miesta. Tí, ktorí sa dožadujú lekárskej alebo náboženskej výnimky, musia o ňu požiadať do 1. augusta. Doteraz bolo zaočkovaných asi 70 percent zamestnancov nemocnice," informuje webstránka. 

Proti povinnému očkovaniu sa postavila aj Newyorská asociácia zdravotných sestier.

"Asociácia sa dôrazne stavia proti povinnému očkovaniu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ako podmienky pre zamestnanie alebo ako štátnemu či federálnemu nariadeniu. Asociácia požaduje nezávislé vedecké preskúmanie všetkých údajov klinických štúdií vakcín na federálnej aj štátnej úrovni, aby sme uistili tých, ktorí sa chcú bezpečne očkovať úradom schválenými vakcínami."

Odpor zo strany odborov sa podobá tomu, čomu čelil newyorský demokratický guvernér Andrew Cuomo, keď sa pokúsil nariadiť COVID vakcíny na verejných univerzitách. 

Cuomo, ktorého momentálne vyšetrujú v súvislosti s COVID úmrtiami v opatrovateľských domoch, žiadal všetkých študentov Štátnej univerzity New York a Mestskej univerzity New York, aby sa zaočkovali. Samotná fakulta a zamestnanci však dostali výnimku kvôli kolektívnym zmluvám 

"Bude to absolútne zásadné pri návrate k pocitu normálnosti v našich univerzitných komunitách," uviedol pochvalne Fred Kowal, vedúci učiteľského zväzu. Samotný Kowal však nežiadal, aby vakcína bola povinná aj pre jeho vlastných kolegov. 

"Bude si to vyžadovať rokovania s (jeho zväzom)," informoval denník Buffalo News

Gerald Harmon, prezident Americkej lekárskej asociácie, uviedol, že jeho skupina je momentálne proti nariaďovaniu povinného očkovania. 

Harmon uviedol, že takéto smernice sú "nepoužiteľným nástrojom a môžu predstavovať riziko narušenia dôvery a podkopania cieľov verejného zdravia".