priest

Katolícky biskup kritizuje potraty: Spoločnosť upadá, keď je povolené zabíjať detí

269
Milko Kostovič
Kultúra života

Maltský katolícky arcibiskup Charles Scicluna vyzval miestny parlament, aby neustupoval a neumožnil "zabíjanie detí" pri potratoch. 

Malta je jednou z mála európskych krajín, ktorá stále chráni právo nenarodených detí na život. Začiatkom tohto týždňa však nezávislá poslankyňa Marlene Farrugiová predstavila legislatívu legalizujúcu potraty, uvádza denník Times of Malta.  

Reagujúc na kázeň Scicluna uviedol, že spoločnosť nedokáže napredovať, keď zabíja svoje nenarodené deti. 

"Matkino lono je čosi drahé a sväté. Je to miesto, kde dokáže rásť ľudský život. Modlime sa, aby lono zostalo miestom života, nie miestom smrti," uviedol Scicluna. 

Scicluna uviedol, že spoločnosť nemôže presadzovať práva žien za cenu životov detí: "Nebude spoločnosť upadať, keď umožní zabíjanie detí?"

Viac o téme píše aj denník The Independent:

Scicluna sa snažil apelovať na verejnosť, keď prirovnal týranie zvierat k navrhovanému zákonu o dekriminalizácii. Uviedol, že ľudia čelia tvrdým trestom, ak sú vinní z týrania zvierat. To predstavovalo pokrok v starostlivosti o zvieratá, dodal Scicluna, "ale nemyslíte si, že ak nám teraz bude dovolené zabíjať nenarodených, že to bude veľký krok späť a nie dopredu?".

Arcibiskup tiež zdôraznil, že Cirkev chce pomáhať neúplným rodinám a rodinám očakávajúcich prírastok v zložitých situáciách.

"Kiež si vždy vyberieme život, život matiek a ich potomkov."

Malta roky odolávala medzinárodnému tlaku na legalizáciu potratov. Už v roku 2013 pro-potratové skupiny obvinili Maltu z toho, že umožnila "mučenie" žien kvôli zákonom chrániacim životy nenarodených detí. Obvinenie vzniesla Medzinárodná komisia právnikov, ľudskoprávna organizácia, v správe pre Radu pre ľudské práva. Skupina zároveň uviedla, že Malta zbytočne ohrozuje životy žien zákazom potratov.

Mnoho európskych krajín donedávna chránilo nenarodené deti prostredníctvom zákazov potratov. V roku 2018 však Írsko opustilo svoje pro-life zákony a Severné Írsko bolo prinútené legalizovať potraty v roku 2019 britským parlamentom. Potraty sú nezákonné takmer vo všetkých prípadoch v Poľsku, Malta však zostáva jedinou krajinou, ktorá potraty úplne zakazuje.