molochidol-1.jpg

So súhlasom Vatikánu - modla Kanaánčanov ´moloch´ vystavená pri vstupe do rímskeho Kolosea

1,206
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Pohanská kananejská modla, ktorá si vyžadovala detské obety, bola vystavená pri vstupe do rímskeho Kolosea ako súčasť svetskej historickej výstavy v roku 2019. Celá výstava bola venovaná historickému nepriateľovi starovekého Ríma - mestu Kartágo. Nazývala sa ´Kartágo: nesmrteľný mýtus´.

Socha sa objavila ani nie týždeň po videu, na ktorom pápež František zjavne požehnáva sochu bohyne pachamamy. Je známe, že Vatikán priebežne zhromažďuje izraelské ukradnuté drahocennosti z obdobia druhého Chrámu. Blízky zdroj uviedol pre Breaking Israel News: "V žiadnom prípade neexistuje, aby sa niečo také dialo bez priameho dovolenia z najvyšších miest Vatikánu. Rímske Koloseum je vlastníctvom Vatikánu, konkrétne Rímskej diecézy, nazývanej aj Svätá stolica. Ktokoľvek tu chce čokoľvek robiť, musí si pýtať povolenie z úradu Rímskej diecézy. Táto výstava, nazvaná ´Kartágo - nesmrteľný mýtus´, by sa tu v žiadnom prípade nedala usporiadať bez povolení z najvyšších vatikánskych kruhov." 

Modlu ´molocha´ si historicky uctievali kanaánčania aj feničania.

"Nesmieš zasvätiť svoje dieťa Molochovi, aby si nezneuctil meno svojho Boha. Ja som Pán!" (Lv 18, 21).  

Podľa židovského komentátora Rashiho odovzdávali kanaánčania svoje deti dvom pohanským vodcom, ktorí urobili dve veľké ohnivé hranice. Dieťa chytili za nohy a preniesli ho pomedzi tieto dva ohne. Dieťa reálne ´nezhorelo´, len ´prešlo cez dva ohne´. Zákaz tóry sa týkal odovzdávania židovských detí týmto pohanským vodcom aby s nimi prešli cez oheň.

Parco archeologico del Colosseo (Parco), organizácia, ktorá túto výstavu poriadala, tvrdí, že jej účelom je "pomôcť oboznámiť verejnosť so sériou historických udalostí, ktoré spájali dve veľké mocnosti starovekého sveta - Kartágo a Rím". Tlačové vyhlásenie k tejto kontroverznej výstave: "Rekonštrukcia hrozného božstva molocha, spájaného s náboženstvom kartágincov a feničanov a vytvoreného pre film z roku 1914 Cabiria, bude umiestnená pri vstupe do Kolosea aby vítala návštevníkov výstavy." 

Koloseum bolo jedným z mnohých rímskych amfiteátrov, kde pre zábavu pohanov mučili a popravovali kresťanov. Vatikán mlčal a nevyjadril svoju opozíciu voči prítomnosti tejto modly. Plno obočí sa zdvihlo v údive nad tým, že toto sa dialo vzápätí po kontroverznej pohanskej ceremónii s pachamamou (sochy boli dvoma identickými obrazmi nahej tehotnej amazonskej ženy, ktoré napokon skončili vo vodách rímskej rieky Tiberu).  

Pápež František vo svojom prehlásení napísal: "Ako rímsky biskup tejto diecézy prosím o odpustenie všetkých, ktorých toto gesto urazilo."