_xlarge.png

Emeritný pápež Benedikt XVI: "Nečakal som, že budem žiť tak dlho."

795
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Aj osem rokov po rezignácii z postu pápeža je podľa slov jeho osobného sekretára emeritný pápež Benedikt XVI stále človekom s bystrým úsudkom a myslením, ako bol aj kedykoľvek predtým. Len, ako on sám hovorí, nepredstavoval si, že bude žiť tak dlho.

Abp. Georg Ganswein, prefekt pápežskej domácnosti a osobný sekretár Benedikta XVI, uviedol v interview: "Je pravda, že fyzicky je už veľmi krehký a slabne mu aj hlas. No stále má bystrý pohľad a neuveriteľne silnú intenzitu intelektu a zmýšľania! Jeho slabnúce schopnosti posilňujú tie, čo zostávajú. Aspoň to je môj dojem."   

Ganswein poznamenal, že žiadny iný pápež v dejinách Cirkvi nedovŕšil 93 rokov: "Mali by sme to mať na pamäti. Em. pápež mi hovorí: ´Za chvíľu mám 94 rokov, čo chcete odo mňa?´ Nečakal, že bude žiť tak dlho. Že mu bude tak dlho trvať, kým prejde vzdialenosť od konca svojho pontifikátu až ku bráne sv. Petra." A dodáva, že emeritný pápež trávi celé dni vo svojej rezidencii Matky Cirkvi vo Vatikáne: "Vždy s nami obeduje a je to, čo aj my, len oveľa menej. Hovorím mu: ´Svätý Otče, jete ako kostolná myš, príliš máličko. A on odpovedá: ´Áno, nemám už chuť. Jem, ale nie som hladný.´ Ráno vstane a hneď ide na sv. omšu. Koncelebruje ju, pretože už nevydrží stáť. Vždy sa však ku mne pripojí na kolečkovom kresle pri oltári a koncelebrujeme spolu."