32279698767_a2422f5955_k.jpg

Angl. kard. vyzýva k vytvoreniu ´jednoznačnej legislatívy´ proti nenávistnému extrémizmu

137
Zuzana Smatanová
Neutral

Anglický kardinál vyzval v stredu, 24. februára, k vytvoreniu "jednoznačnej legislatívy" v boji proti "nenávistnému extrémizmu". Vyjadril sa tak po prečítaní správy o medzerách v zákonoch UK, ktoré dovoľujú extrémistom beztrestne konať. Kardinál Vincent Nichols, predseda Konferencie katolíckych biskupov Anglicka a Walesu, povedal, že nárast extrémizmu, najmä v sociálnych médiách, je vecou "nesmierne závažného významu". "Extrémizmus je nebezpečenstvo a preto potrebujeme vytvoriť jednoznačnú legislatívu, ktorá by mu nielen zabraňovala a penalizovala všetkých čo ho šíria, ale by zároveň aj chránila tých, proti ktorým je extrémizmus namierený." Vládna agentúra pod názvom Komisia pre boj s extrémizmom bola vytvorená po bombovom útoku v Manchester Arena v roku 2017. 

Správa komisie pod názvom "Beztrestná činnosť" katalogizuje nebezpečné aktivity, ktoré nespadajú pod súčasnú legislatívu: glorifikovanie teroristov online, zdieľanie vizuálnej násilníckej propagandy (napríklad popravy stínaním hláv), podporovanie extrémistických prejavov, ktoré obhajujú narúšanie práv a slobôd iných ľudí v demokracii. "Súčasná legislatíva dovoľuje extrémistom zámerne podnecovať rasovú alebo náboženskú nenávisť voči skupinám ľudí, ktorých sa to týka, pretože im za to nič nehrozí. Oni ju plne zneužívajú na poškodzovanie spoločnosti."

Hlavná komisárka Sara Khanová v úvode správy uviedla, že "súčasná situácia je už neudržateľná" a apelovala na vytvorenie nového legislatívneho rámca, ktorý by "nenávistný extrémizmus" postihoval. Nichols správu označuje za "významný príspevok k najdôležitejšiemu problému". Povedal: "Nárast nenávistného extrémizmu, na ktorom majú nemalý podiel aj sociálne médiá, je veľmi vážnym problémom a volá po neustálom úsilí riešiť ho každým, komu leží na srdci naše spoločné dobro. Našu spoločnosť musia určovať dve veci - odpor voči nenávistnému extrémizmu, ktorý sa všemožne snaží škodiť, a ochrana slobody prejavu. Táto správa naliehavo vyzýva, aby sa spomínanému problému venovala náležitá pozornosť, aby sa riešil citlivo a aby sa myslelo na všetky následky."

Vo svojej správe z roku 2019 označila Komisia pojem "nenávistný extrémizmus" za novú kategóriu aktivít extrémistov a nazvala ju “vyzývavý a provokačný nenávistný extrémizmus”. Charakterizujú ho tri veci: prvá - správanie, ktoré vyvoláva, podnecuje a šíri nenávisť, stále ju živí a udržiava, umelo z nej vytvára ´morálny´ dôvod pre nenávisť; druhá - akcie, ktoré navádzajú k nenávistnému, nevraživému či rasistickému presvedčeniu, namierenému voči nejakej skupine ľudí ´tam vonku´, o ktorej sú presvedčení, že je hrozbou pre blaho, prežitie, či úspešnú činnosť ich vlastnej ´vnútornej´ skupiny; tretia - činnosti, ktoré "zapríčiňujú, alebo s najväčšou pravdepodobnosťou zapríčinia, škodu jednotlivcom, skupinám ľudí, či širšej spoločnosti".     

V posledných rokoch zasiahla Veľkú Britániu séria teroristických útokov islamistov, vrátane bombového útoku v Manchester Arena, pri ktorom prišlo o život 22 ľudí. Riaditeľ Britskej tajnej služby MI5, Ken McCallum, v októbri 2020 povedal, že "z 27 teroristických útokov vo Veľkej Británii, ktoré od roku 2017 prerušila MI5 spolu s protiteroristickou policajnou jednotkou, bolo 8 uskutočnených pravicovými extrémistami". Nichols podčiarkol, že legislatíva proti extrémizmu by mala rešpektovať aj slobodu prejavu a náboženského vierovyznania, vrátane "práva na vyjadrenie názorov, ktoré nie sú v súlade s prevládajúcim kultúrnym konsenzom, bez toho, aby sa ľudia museli obávať prejavov nenávisti a násilia". Na záver citoval z encykliky pápeža Františka “Fratelli tutti”, v ktorej pápež upozorňuje na nebezpečenstvo politického a populistického extrémizmu: "Autentický spoločenský dialóg umožňuje rešpektovať názor druhého človeka a pripustiť, že môže obsahovať  legitímne presvedčenia a obavy ... je žiadúce, aby pre dobro plodnejšej verejnej diskusie mal takýto človek možnosť vyjadriť svoj postoj."