donaldtrump61.jpg

Svetoví politickí lídri kritizujú technologické spoločnosti za cenzúru Donalda Trumpa

219
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Svetové politické špičky sú znepokojené, že veľké technologické firmy ako Twitter a Facebook vylúčili prezidenta Donalda Trumpa zo svojich sociálnych sietí. 

Sociálny gigant Twitter pozastavil účet prezidenta Donalda Trumpa po falošnom tvrdení, že podporuje výtržníctvo a násilie. Twitter vo svojom vyhlásení uviedol, že Trumpove nedávne príspevky boli "v rozpore s normami o glorifikácii násilia"

K týmto konaniam došlo napriek niekoľkým vyhláseniam prezidenta Donalda Trumpa a jeho administratívy, ktorými odsúdili výtržníctvo a násilie a zároveň uviedli, že voči páchateľom bude vyvodená zodpovednosť. 

Twitter nasledovali aj ďalšie platformy sociálnych sietí ako Facebook, Instagram a Pinterest. Svetoví politickí lídri však túto cenzúru odsudzujú. Ako informuje časopis Epoch Times:

Nemecká kancelárka Angela Merkelová označila zákaz Trumpa na Twitteri za "problematický" a uviedla, že sloboda prejavu je základný právom "elementárneho významu", uviedol 11. januára jej hovorca Steffen Siebert.

"Do tohto základného práva je možné zasahovať, ale podľa zákona a v rámci vymedzenom zákonodarcami - nie na základe rozhodnutia manažmentu sociálnych sietí," uviedol Siebert. 

Súhlasia s tým aj členovia francúzskej vlády. 

Clement Beaune, štátny tajomník pre záležitosti Európskej únie, uviedol, že bol "šokovaný", keď súkromná spoločnosť dospela k tomuto rozhodnutiu. 

"O tomto by mali rozhodovať občania, nie generálny riaditeľ," uviedol pre televíziu Bloomberg. "Potrebujeme verejnú reguláciu veľkých online platforiem."

Manfred Weber, líder Európskej ľudovej strany - stredopravej politickej strany - súhlasil so svojim kolegom a vyzval na reguláciu veľkých technologických firiem. 

"Nemôžeme nechať americké veľké technologické spoločnosti, aby rozhodovali, o čom môžeme diskutovať na internete. Dnešné mechanizmy ničia hľadanie kompromisov a vytváranie konsenzu, ktoré sú rozhodujúce v slobodných a demokratických spoločnostiach. Potrebujeme prísnejší regulačný prístup," uviedol 11. januára na Twitteri. 

Politický líder nórskej ľavicovej Labouristickej strany Jonas Gahr Støre uviedol, že cenzúra zo strany veľkých technologických spoločností ohrozuje politickú slobodu na celom svete.

Støre uviedol, že Twitter musí byť potom principiálny aj v ostatných prípadoch. 

"Toto je hranica, kde tiež ide o slobodu prejavu," povedal Støre. "Ak Twitter začína s podobnými vecami, znamená to, že musia sledovať celý svet a pozerať sa na ostatných ľudí, ktorí sú totálne mimo a vylúčiť ich."

Po tom, čo ho Twitter cenzuroval, zverejnil Trump vyhlásenie z oficiálneho vládneho účtu kancelárie prezidenta - @POTUS.

"Ako už dlhú dobu hovorím, Twitter ide ďalej a ďalej v potlačovaní slobody prejavu a dnes večer sa zamestnanci Twitteru spojili s demokratmi a radikálnou ľavicou pri odstraňovaní môjho účtu z ich platformy, aby umlčali mňa - a vás, 75 000 000 veľkých vlastencov, ktorí za mňa hlasovali," napísal Trump vo vyhlásení. 

"Twitter môže byť súkromnou spoločnosťou, ale bez vládneho daru oddielu 230 by dlho neexistoval," dodal. 

"Predpovedal som to. Rokujeme s ďalšími stránkami a čoskoro prídeme s veľkým oznámením, zatiaľ čo zvažujeme aj možnosti vytvorenia vlastnej platformy v blízkej budúcnosti. Nenecháme sa UMLČAŤ!" pokračoval Trump. 

"Twitter nie je o SLOBODE SLOVA. Záleží im len na tom, aby propagovali platformu radikálnej ľavice, kde sa môže slobodne vyjadrovať len hŕstka tých najnebezpečnejších ľudí na svete," uzavrel Trump. "ZOSTAŇTE NALADENÍ!"

Krátko potom, čo prezident Trump zverejnil toto vyhlásenie, Twitter pozastavil aj tento účet.

"Používanie ďalšieho účtu v snahe vyhnúť sa suspendácii je v rozpore s našimi pravidlami," uviedol Twitter vo vyhlásení pre spravodajské servery. "Podnikli sme kroky k vynúteniu s ohľadom na nedávny príspevky z účtu  @POTUS."

"V prípade vládnych účtov, ako sú @POTUS a @WhiteHouse, nebudeme tieto účty pozastavovať natrvalo, ale podnikneme kroky na obmedzenie ich použitia."

Twitter vysvetľoval pôvodný zákaz osobného účtu prezidenta Trumpa týmto spôsobom:

"Po dôkladnom preskúmaní nedávnych tweetov z účtu @realDonaldTrump a súvislostí okolo nich - konkrétne ako sú prijímané a interpretované na Twitteri a mimo neho - sme trvalo zablokovali účet pre nebezpečenstvo ďalšieho podnecovania k násilnostiam," uvádza sa vo vyhlásení Twitteru. "V kontexte hrozných udalostí tohto týždňa sme v stredu dali najavo, že ďalšie porušenia našich pravidiel môžu mať za následok práve tento postup. Náš rámec verejného záujmu existuje, aby umožňoval verejnosti priamy kontakt s volenými predstaviteľmi a svetovými lídrami. Je založený na princípe, že ľudia majú právo viesť moc k zodpovednosti."

Twitter dodal: "V minulosti sme však dali najavo, že tieto účty nestoja kompletne nad našimi pravidlami a nemôžu pomocou Twitteru podnecovať k násiliu. Pokiaľ ide o naše normy a ich presadzovanie, budeme naďalej transparentní."

Twitter ako dôvod svojich krokov uviedol dva z posledných prezidentových príspevkov. Ani jeden z týchto príspevkov nijakým spôsobom nepodporoval výtržníctvo alebo násilie.

Prvý príspevok znel: "Tých 75 000 000 veľkých amerických vlastencov, ktorí volili mňa, AMERICA FIRST a MAKE AMERICA GREAT AGAIN, bude znieť SILNÝM HLASOM do ďalekej budúcnosti. Nie je možné ich nerešpektovať ani chovať sa k nim bezprávne žiadnym spôsobom, nástrojom ani formou!!!"

Druhý príspevok naznačil, že prezident Trump sa nezúčastní inaugurácie pro-potratového Joe Bidena

"Všetkým, ktorí sa ma na to pýtali, nezúčastním sa inaugurácie 20. januára."

To bol posledný príspevok na Twitteri predtým, ako odstránil prezidenta Trumpa zo svojej platformy. 

Twitter tvrdil, že tieto dva príspevky porušili jeho "normy glorifikácie násilia". Cieľom týchto noriem je "zabrániť glorifikácii násilia, ktoré by mohlo inšpirovať ostatných k opakovaniu násilných činov."

Twitter uvádza, že Trump "s vysokou pravdepodobnosťou povzbudzuje a inšpiruje ľudí k opakovaniu trestných činov, ktoré sa stali v americkom Kapitole 6. januára 2021"

Ako sa dá považovať príspevok o neúčasti na inaugurácií za násilný? Twitter prekrúca pravdu a tvrdí, že tweet "pochopilo veľa jeho prívržencov ako ďalšie potvrdenie, že voľby boli nelegitímne, a popiera to jeho predchádzajúce dva príspevky z Twitteru (1, 2), ktoré zverejnil prostredníctvom svojho zástupcu Dana Scavino, že 20. januára prebehne riadne odovzdanie moci." Twitter ďalej uviedol, že Trumpovo vyhlásenie "môže slúžiť aj ako povzbudenie tých, ktorí uvažujú nad násilnými činmi a bude bezpečné zaútočiť na inauguráciu, keďže on sa toho nezúčastní."

Twitter tiež vyhlásil, že výraz "americkí vlastenci ... sa tiež interpretuje ako podpora pre tých, ktorí páchajú násilné činy v americkom Kapitole."

Gigant z oblasti sociálnych sietí tiež špekuloval nad tým, že Trumpovo vyhlásenie o tom, že jeho prívrženci budú znieť "SILNÝM HLASOM do budúcnosti" a že "nie je možné ich nerešpektovať ani chovať sa k nim bezprávne žiadnym spôsobom, nástrojom ani formou!!!" sa interpretuje ako ďalšie znamenie toho, že prezident Trump neplánuje "riadne odovzdanie moci" napriek jeho opakovaným vyhláseniam. 

Twitter tvrdí, že stúpenci Trumpa plánujú ďalšie násilie: "Po Twitteri aj mimo neho už kolujú plány na ozbrojené protesty, medzi ktorými má byť aj druhý útok na Kapitol a vládne budovy 17. 1. 2021."

Gigant sociálnych sietí zároveň odstránil účet Team Trump, ktorý používala kampaň prezidenta Trumpa na zverejňovanie videí, vyhlásení a ďalších vecí propagujúcich jeho znovuzvolenie.

Z dostupných informácií je však jasné, že prezident Trump nikdy nepodnecoval k násiliu a požadoval pokoj. 

Samotný prezident odsúdil násilie veľmi jasnými komentármi:

"Ako všetci Američania som pobúrený násilím, bezprávím a chaosom. Okamžite som nasadil Národnú gardu a federálne policajné jednotky, aby sme zaistili budovu a vyhnali narušiteľov. Amerika musí byť vždy národom zákona a poriadku. Demonštranti, ktorí sa dostali do Kapitolu, poškvrnili sídlo americkej demokracie. Pre tých, ktorí sa podieľajú na násilných činoch a deštrukcii: nereprezentujete našu krajinu. A pre tých, ktorí porušujú zákon: zaplatíte za to."

Po hlasovaní zboru voliteľov Donald Trump prisľúbil pokojné odovzdanie moci pro-potratovému prezidentovi. 

"Napriek tomu, že vôbec nesúhlasím s výsledkom volieb, a stoja za mnou fakty, dôjde k pokojnému odovzdaniu moci 20. januára. Vždy som hovoril, že budeme pokračovať v boji, aby sme zabezpečili, že sa budú počítať iba legálne hlasy. Aj keď to predstavuje koniec najväčšieho prvého funkčného obdobia v prezidentskej histórii, je to iba začiatok nášho boja za to, aby bola Amerika opäť veľká."

Výtržníctvo odsúdila aj jeho hovorkyňa.

"Odsudzujeme to, prezident a táto administratíva, čo najdôraznejšie," uviedla tlačová sekretárka Bieleho domu Kayleigh McEnanyová na tlačovej konferencii o tom, čo sa stalo v Kapitole. "Je to neprijateľné a tí, ktorí porušili zákon, by mali byť stíhaní v čo najväčšom rozsahu."

McEnanyová uviedla, že išlo o "skupinu násilných výtržníkov porušujúcu legitímne práva prvého dodatku tisícov ľudí, ktorí prišli pokojne vyjadriť svoj hlas v hlavnom meste nášho národa."

"Tí, ktorí násilne obliehali naše hlavné mesto, sú opakom všetkého, čo táto administratíva predstavuje. Základnou hodnotou našej administratívy je myšlienka, že všetci občania majú právo na život v bezpečí, pokoji a slobode."

Hovorkyňa uviedla, že ľudia pracujúci v Bielom dome "pracujú na zaistení riadneho odovzdania moci."