20130822_tk_poist_004084621-scaled.jpg

Mesík: COVID-19? Nie vakcína, ale liečba rozhodne, či budú zomierať ľudia

545
Kultúra života

Je možné, že liek s Nobelovou cenou zachráni svet pred pandémiou nového koronavírusu? Podľa analytika globálnych rizík Juraja Mesíka ÁNO. „Nie vakcína, ktorá možno príde niekedy na jar, ale liečba rozhodne, či tu budú nielen cez Vianoce, ale aj po celý január, február, marec aj apríl zbytočne zomierať stovky a tisícky ľudí,” hovorí pre ParlamentneListy.sk Mesík. V rozhovore poukazuje na desiatky štúdií a jeden liek. Štúdie totiž preukazujú 100-percentnú účinnosť lieku, ktorý získal v roku 2015 Nobelovu cenu, aj proti COVID-19.

Bude lockdown, dokonca možno skôr, než sa avizovalo. Pre vás to asi ani nie je prekvapenie?

Máte pravdu. Mňa už prekvapí, len keď konečne urobia niečo zmysluplné a nie len ďalšie kolo likvidácie malých podnikateľov a nákupy nespoľahlivých testov. 

Ako hodnotíte výsledky testovania? Prečo nesplnilo účel?

Máte na mysli to pred 40 dňami? Bol to od začiatku len veľký experiment na Slovákoch, ktorým vláda nasľubovala úplne nereálne výsledky. Tie testy boli tak nepresné a mimo zostalo tak veľa ľudí, že by sa musel stať zázrak, aby sa to skončilo inak, ako to sa skončilo – teda pokračujúcim rýchlym rastom počtu obetí aj infikovaných. Ani neviem, či mám plakať, alebo sa smiať nad tými, ktorí mi občas píšu, že veď odhalili lokálne ohniská epidémie tam a tam. Preboha – za 100 miliónov eur sme odhalili pár ohnísk? Tie peniaze sa dali využiť 10-, možno 100-násobne efektívnejšie! A to tých 100 miliónov strieľam od pásu, vláda dodnes nedala oficiálnu informáciu koľko peňazí celý ten špás stál. Len samá hmla.

Čo hovoríte na zatvorené terasy? Má to podľa vás nejaký protiepidemiologický efekt?

Ja sa už k týmto divokým improvizáciám ani nevyjadrujem. Oni nevedia nič iné, len zatvárať a robiť pokusy s testovaním. Zajtra zas zavrú a otvoria niečo iné – podľa toho, ako sa niekto vyspí a aké budú politické tlaky.

Keď ste sledovali dianie okolo otvárania škôl, ako to na vás pôsobilo?

Bolo to trápne, amatérske a taký je aj výsledok.

Pre opatrenia má Slovensko rozhádanú koalíciu – váš názor?

Ja mám pocit, že oni by sa hádali aj bez epidémie, že vytvárať konflikty je podstatou bytia niektorých lídrov dnes vládnucich strán. Keby nebola epidémia a nekonečné “opatrenia”, hádali by sa o peniaze, o funkcie alebo o rôzne vymyslené témy. 

Na sociálnej sieti aj v prednáškach upozorňujete na liek ivermectin – podľa vás je to 100-percentne účinný liek na prevenciu, a dokonca skorú aj neskoršiu liečbu na ochorenie COVID-19. To znie veľmi dobre a veľmi odvážne…  O čo sa opierate? 

On nie je účinný podľa mňa, ale podľa množstva nových vedeckých prác! Nasadenie ivermectinu, vitamínu D a ďalších lacných a účinných látok do liečby mohlo už doteraz zachrániť stovky a stovky životov a rozhodnúť o tom, aký bude ďalšieho pol roka vývoj na Slovensku. Nie vakcína, ktorá možno príde niekedy na jar, ale liečba rozhodne, či tu budú nielen cez Vianoce, ale aj po január, február, marec aj apríl zbytočne zomierať stovky a tisícky ľudí, čoraz hlbšie sa rozkladať ekonomika a polarizovať spoločenský a politický život, alebo či epidémiu počas pár najbližších týždňov zvládneme, a začneme sa vracať do normálnejších pomerov. 

K ivermectinu: je to viac ako 40 rokov známy liek proti parazitickým červom. V trópoch Afriky tieto červy spôsobovali nepredstaviteľné utrpenie miliónov ľudí – napríklad masovo sa vyskytujúcu slepotu spôsobenú červami. Profylaxia a liečba ivermectinom tieto choroby po stáročia nivočiace Afričanov prakticky eradikovala. Liek bol zadarmo distribuovaný v 30 krajinách a minulo sa asi 3,5 miliardy dávok. To znamená, že lekári dokonale poznajú všetky jeho účinky a spoľahlivo sa o ňom vie, že je bezpečný a vysoko účinný. V roku 2015 dostali jeho objavitelia Nobelovu cenu.

Ale pôsobí aj proti koronavírusu?

Pôsobí, dokonca u 100 % chorých! V posledných mesiacoch bolo uverejnených 34 vedeckých prác, z toho 13 už prešlo aj procesom oponentúry, boli takzvané peer reviewed. Všetky práce do jednej potvrdili jeho silný účinok, či už šlo o 100-percentnú ochranu pred nakazením, alebo v priemere o 86 % ľahší priebeh rannej fázy choroby.

Ja by som chcel skutočne hlavne upozorniť na verejné vypočutie špičkových amerických lekárov a vedcov, ktorí v utorok 8. 12. pod prísahou vypovedali vo Výbore pre domácu bezpečnosť a vládne záležitosti Senátu USA.

Klamať Senátu pod prísahou by znamenalo spáchať vážny trestný čin, to nie je žiadna sranda. Záznam celého rokovania je dostupný na internete a treba si vypočuť aspoň výpoveď doktora Koryho, ktorá sa začína v 49. minúte záznamu. Doktor Kory od jari liečil stovky pacientov s COVID-19 a podieľal sa z ďalšími špičkovými lekármi na vývoji účinnej liečby a pod prísahou hovorí: „Máme riešenie tejto krízy! Existuje liek, ktorý má zázračný účinok. A ja nepoužívam slovo ´zázračný´ ľahkovážne. To, čo tvrdím, stojí na horách vedeckých dôkazov, ktoré sa zjavili v posledných troch mesiacoch. Ak ho vezmete, neochoriete!“ 

Tým riešením je práve ivermectin. Čo sa týka profylaxie, vo výpovedi spomína napríklad čerstvú štúdiu z Argentíny, kde 800 zdravotníkom ošetrujúcich pacientov s koronavírusom podali pár tabletiek ivermectinu  a 400 zdravotníkov pracovalo len s použitím zaužívaných ochranných prostriedkov. Z tých 800 neochorel ani jeden jediný. Z druhej skupiny ich ochorelo na COVID-19 237 lekárov a sestier – čiže 58 %! A pri jeho použití u ťažko chorých pacientov hovorí: „Ak ho dostanete, nezomriete – alebo oveľa, oveľa, oveľa znížite riziko smrti”.

Ale vieme niečo viac o doktorovi Korym, kto je to a za koho hovorí?

Je to špičkový špecialista na intenzívnu a internú medicínu a vedec – vypovedať do Senátu nepozvú niekoho „z ulice”. A hovorí za skupinu “Frontline COVID-19 Critical Care Alliance”, ktorá sa vytvorila na jar na začiatku epidémie a jej členmi sú odborníci najvyššej svetovej úrovne z viacerých amerických univerzít a nemocníc. 

Aby ste si urobili predstavu o vedeckej sile tej skupiny, jej členovia spolu publikovali skoro 2000 vedeckých prác. Pre porovnanie: všetci slovenskí lekári a vedci spolu uverejnili za celý minulý rok asi 1500 odborných medicínskych článkov. Práve táto skupina dala postupne dokopy liečebný protokol MATH + pre liečbu ťažkých pacientov s covidom. Ten teraz doplnili o protokol pre profylaxiu a ambulantnú liečbu koronavírusu, ktorý nazvali „I-MASK +“  – to „I“ je práve pre ivermectin.

Znie to skutočne veľmi optimisticky. Pán Mesík, ak je to naozaj také úžasné, prečo ten ivermectin vo svete nepoužívajú, respektíve ak používajú, kde a s akým výsledkom? Predsa len je to nová informácia.

Ale používajú – používajú ho v mnohých krajinách sveta, kde ten liek dobre poznajú. Pozrite sa napríklad na údaje z miliardovej Indie, alebo z niektorých provincií krajín južnej Ameriky, kde po jeho nasadení dramaticky zrazili úmrtnosť. Oni nemajú na to, aby vyhadzovali tisícky eur na neúčinnú liečbu – nemajú na to ani peniaze, ani svedomie. 

A čo Slovensko a Európa? My tu riešime vakcíny, priznávam že o tomto lieku počujem prvý raz od vás.

U nás je ivermectin v humánnej medicíne skoro neznámy, ale dobre ho poznajú veterinári, lebo ním liečia parazitárne ochorenia napríklad u koní. Žiaľ, žiadny lekár vám nepredpíše veterinárne liečivo – a tie pre ľudí v našich lekárňach nenájdete. No, ale táto vláda dokázala expresne doviezť lietadlom milióny drahých a zbytočných testov, takže doviezť pár miliónov lacných tabletiek z Indie by jej nemalo robiť žiadny problém. Okrem toho základného, ktorým je hlboká nevedomosť. 

V dermatologickom odbornom časopise bol práve včera publikovaný zaujímavý článok z Francúzska: v jednom z domovov dôchodcov tam na jar vypukla epidémia svrabu a tak tam všetkých asi 120 klientov aj pracovníkov preliečili – proti svrabu – ivermectinom. No a ako vedľajší účinok nikto z nich počas prebiehajúcej epidémie na COVID-19 vážnejšie neochorel a nezomrel. V iných domovoch sa chorelo a zomieralo vo veľkom. Takže, možno keby sa nám na Slovensku trochu rozšíril svrab… Samozrejme žartujem. Ideálnejšie ako svrab by bola trocha rešpektu k vede u dnešných mocipánov a aspoň za mak toho vysnívaného „zdravého rozumu“.  Ale vážne: kto rozumie anglicky, nech si vypočuje toho doktora Koryho – a pošlite link napríklad aj poslancom, ktorých ste volili. Človek nikdy nevie – možno nakoniec niečo tou horou smrteľného ignorantstva pohne!

Kto je Juraj Mesík?

Dôveryhodnosť človeka v odborných otázkach závisí od jeho vzdelania, relevantných skúseností, nezávislosti a od tzv.track record, teda dlhodobého hodnotenia výsledkov práce.

Juraj Mesík je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine, patril k najlepším v ročníku. Roky pracoval ako starší špecialista Svetovej banky na štyroch kontinentoch. O globálnych trendoch a rizikách – medzi ktoré patria aj epidémie – učil na dvoch najlepších univerzitách Slovenska a Česka. „Som finančne absolútne nezávislý od slovenskej vlády, politických strán aj firiem,” hovorí o sebe. O epidémii cCOVID-19 varoval verejnosť na Slovensku ako prvý. Jeho varovania doterajší vývoj – žiaľ – v prevažnej väčšine potvrdil.