blood-of-januarius.jpg

Znamenie zlého osudu? Krv sv. Januária sa neskvapalnila

585
Milko Kostovič
AltKAT

Je toto znamenie zlého osudu?

K zázraku skvapalnenia krvi sv. Januária obvykle dochádza trikrát ročne v neapolskej katedrále: v prvú májovú nedeľu (slávenie príchodu jeho relikvií do katedrály), 19. septembra na svätcov sviatok a 16. decembra na výročie záchrany Neapola pred výbuchom Vezuvu v roku 1631.

Sv. Januárius bol biskup z tretieho storočia známy svojou statočnosťou pri obrane svojho stáda a bol umučený počas vlády cisára Diokleciána. Je patrónom talianskeho Neapolu.

Malé množstvo jeho krvi bolo uchované v nádobke v neapolskej katedrále. K zázračnému skvapalneniu došlo prvýkrát v roku 1389.

Krv pri tohtoročnom výročí 16. decembra zostala tuhá a neskvapalnila sa, ale skvapalnila sa v máji a 19. septembra 2020.

Otec Vincenzo De Gregorio, opát Kaplnky sv. Januária, po rannej omši v stredu 16. decembra uviedol: "Keď sme relikviár vybrali z trezoru, krv bola úplne tuhá a zostáva absolútne tuhá."

Vatikánsky novinár Francesco Antonio Grana sa však pre Katolícku spravodajskú agentúru vyjadril, že 16. decembra dochádza zriedkakedy k skvapalneniu a za posledných 34 rokov by sme to mohli "spočítať na prstoch jednej ruky". Krv sa tiež neskvapalnila v decembri 2016.

Cirkev tento jav oficiálne neuznáva, ale miestni to považujú za "dobré znamenie" pre mesto. 

"Zlý osud" po neskvapalnení 

Mnoho ľudí verí, že keď skvapalnenie nenastane, znamená to blížiacu sa katastrofu. Niektoré historické fakty prispievajú k tomuto strachu.

V septembri 1939 sa krv neskvapalnila a Nemecko napadlo Poľsko, čím sa začala druhá svetová vojna. V septembri 1943 sa krv opäť neskvapalnila a nacisti bombardovali Európu.

V roku 1973 zažil taliansky Neapol strašnú epidémiu cholery. Krv sa tiež neskvapalnila 9. septembra 1980, čo predchádzalo zemetraseniu v provincii Irpinia 23. novembra, pri ktorom zomrelo 2 483 ľudí, 7 700 bolo zranených a 250 000 prišlo o strechu nad hlavou. 

Modlite sa za Božie zmilovanie nad svetom!