78995.jpg

Soros je morálne na dne

514
Kultúra života

Miliardár a filantrop maďarského pôvodu George Soros publikoval na webe Project Syndicate svoje stanovisko na konanie Európskej rady, ktorého predmetom sa stala dohoda únijného rozpočtu.

Už skôr bolo známe stanovisko Poľska a Maďarska, ktoré hrozili, že budú vetovať rozpočet EÚ na budúci rok kvôli podmienke, ktorá ukladala záväzky plniť zásady právneho štátu. V opačnom prípade by finančné prostriedky „netiekli“.

„Predsedajúcim Nemcom sa podarilo vyjednať kompromis. Poľsko a Maďarsko tak napriek otvoreným vyhrážkam, že prídu o všetko, uspeli,“ napísal na svojom Facebooku poslanec Európskeho parlamentu Alexander Vondra.

Bývalý minister obrany ČR podrobil kritike členov Vyšehradskej skupiny, ktorí obe krajiny v tomto spore nepodporili.

„Považujem za chybu, že ich Česi a Slováci (na rozdiel od Slovinska) v rámci Višehrádu explicitne nepodporili. Bojovali totiž aj za nás. Podmienka čerpania peňazí z rozpočtu a z fondov EÚ, dodržiavaním právneho štátu ‚bola totiž formulovaná tak vágne a ideologicky, že by sa v budúcnosti mohla obrátiť aj proti nám,“ zdôraznil europoslanec.

George Soros sa každopádne domnieva, že Európska únia čelí existenčnej hrozbe.

„Kleptokratický režim premiéra Viktora Orbána v Maďarsku a v menšej miere aj neliberálna vláda Práva a spravodlivosti (PiS) v Poľsku ostro spochybňujú hodnoty, na ktorých bola Európska únia postavená,“ zdôraznil Soros.

„Považovať ich výzvu za legitímny politický postoj, ktorý si zaslúži uznanie a kompromisné riešenie, pridá len – a to masívne – k rizikám, ktorým teraz čelí EÚ,“ doplnil.

Miliardár napísal, že chápe pod akým tlakom je nemecká kancelárka Angela Merkelová. Tá po pätnástich rokoch v najvyššej politickej funkcii v septembri 2021 plánuje odísť do politického dôchodku.

Vzhľadom k tomu, že prezident Francúzska Emmanuel Macron je v súčasnej dobe pohltený bezpečnostnými problémami vo svojej krajine, hlavným rozhodovateľom Európskej únie malo byť Nemecko.

„Tiež rozumiem, že nemecká kancelárka nechce, aby ďalšie krajiny, Maďarsko, oznámilo zámer o vystúpení z Európskej únie. To je údajne to, na čo sa Orbán v posledných dňoch pripravoval, pretože jeho režim má veľmi rozšírenú korupciu, čo by bolo proti podmienke, právneho štátu ‚EÚ pre vyplácanie finančných prostriedkov Európskej únie,“ popísal svoju víziu finančný špekulant.

Soros považuje Vyhrážanie vetom rozpočtu za zúfalý hazard zo strany Orbána.

„Bol to ale bluf, ako by sa tomu malo hovoriť. Zdá sa, že Merkelová bohužiaľ prepadla maďarskému a poľskému vydieraniu,“ zdôraznil miliardár.

Podľa jeho slov nemecká kancelárka pristúpila na kompromis s predstaviteľmi týchto „nepoctivých“ štátov Európskej únie. Dodal, že táto dohoda predstavuje to najhoršie z oboch svetov.

„Uniknuté znenia navrhovaného kompromisu, ktoré majú byť začlenené do záverečného vyhlásenia zasadnutia Európskej rady tento týždeň, má tri zásadné nedostatky,“ poznamenáva Soros.

„Po prvé vyhlásenie zásadne mení zamýšľané znenie nariadenia, na ktorom sa dohodli inštitúcie EÚ 5. novembra, čo značne oslabuje podmienenosť právneho štátu,“ poukázal Soros.

Ďalej Soros vyzdvihol, že niektoré ustanovenia dohody o podmienenosti právneho štátu sa oneskoria až o dva roky.

„Pre Orbána by to bola dobrá správa, pretože by to odložilo akékoľvek možné kroky až po najbližších plánovaných maďarských parlamentných voľbách v roku 2022,“ podotkol.

Soros pripustil, že spomínaná lehota by poskytla Orbánovej strane Fidesz dostatok času na zmenu maďarských zákonov a ústavných ustanovení.

„A nakoniec, navrhované vyhlásenie zo summitu je prípadom, keď Európska rada koná nad rámec svojich právomocí a obmedzuje schopnosť Európskej komisie interpretovať a konať podľa dohodnutých právnych predpisov EÚ. Ide o nebezpečný precedens, pretože znižuje právnu nezávislosť komisie a môže byť veľmi dobre v rozpore so Zmluvou o Európskej únii, prinajmenšom s jej duchom,“ podotkol filantrop.