koronavirus-londyn-britania-clanokW.jpg

WHO neodporúča liečiť Covid-19 remdesivirom

142
Kultúra života

Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že v prípade lieku remdesivir chýbajú akékoľvek dôkazy, že liek zvyšuje šance na prežitie pacientov s koronavírusom. Mexiko ako štvrtá krajina sveta prekonalo hranicu 100-tisíc prípadov úmrtí v dôsledku koronavírusu.

23:17 Krajne pravicoví militanti v Európe a Spojených štátoch vytvárajú v čoraz väčšej miere globálne spojenectvá a koronavírusovú pandémiu využívajú na prilákanie konšpirátorov a ľudí vystupujúcich proti očkovaniu. Uvádza sa to v novej štúdii zverejnenej v piatok, ktorú si objednalo nemecké ministerstvo zahraničných vecí, informuje agentúra AFP.

Štúdia, ktorú vypracovala nezisková mimovládna organizácia Projekt boja proti extrémizmu (Counter Extremism Project – CEP), sa uskutočnila okrem Nemecka aj vo Francúzsku, Británii, USA, Švédsku a Fínsku.

Nových členov sa krajne pravicoví militanti snažia získať aj na hudobných festivaloch či počas zápasov rôznych bojových umení. Počas tohto roka sa príležitosťou na rozvinutie ich mobilizačných snáh stala aj pandémia koronavírusu.

Extrémisti boli prítomní i na stredajšom proteste proti sprísňovaniu epidemiologických opatrení v Berlíne, na ktorom sa zúčastnilo takmer 10-tisíc ľudí. Asi desiatka demonštrantov podľa spravodajcu AFP so zdvihnutou pravicou skandovala nacistický pozdrav „Sieg Heil“. Na viacerých tohtoročných protestoch proti zavedeným opatreniam ich účastníci kričali antisemitské heslá. (tasr, afp, cep)

22:57 V Poľsku sa podarilo odhaliť 18 navzájom nesúvisiacich prípadov nákazy novým koronavírusom u pracovníkov tamojších norkových fariem. Podľa hygienikov a veterinárov sa však neinfikovali od týchto zvierat, uviedla v piatok agentúra Reuters.

Výsledky testov vykonaných na zvieratách zatiaľ poľské úrady nemajú k dispozícii. Analyzovali tiež všetky prípady výskytu ochorenia Covid-19 medzi pracovníkmi norkových fariem a ich rodinnými príslušníkmi od začiatku pandémie.

V Poľsku, ktoré je jedným z hlavných producentov kožušín z noriek, začali začiatkom novembra testovať norky chované na farmách a tiež pracovníkov týchto zariadení. Stalo sa tak po tom, ako Dánsko v dôsledku rozšírenia zmutovanej verzie nového koronavírusu na norkových farmách pristúpilo pred dvoma týždňami k postupnej likvidácii svojich chovov.

Veterinárne úrady začiatkom novembra nariadili vykonať testovanie noriek na 18 farmách v štyroch poľských vojvodstvách. V Poľsku sa nachádza 354 norkových fariem, kde sa chová približne šesť miliónov týchto zvierat. Pre obavy z rozšírenia zmutovanej formy nového druhu koronavírusu zaznamenanej v Dánsku plánuje zlikvidovať všetky norky chované na farmách aj Írsko. (tasr, reuters)

22:21 Poradca Bieleho domu Andrew Giuliani mal pozitívny test na nový koronavírus. V piatok to oznámil na sociálnej sieti Twitter.

„Dnes ráno som mal pozitívny test na Covid-19,“ uviedol Andrew Giuliani, syn bývalého starostu mesta New York Rudyho Giulianiho, osobného právnika úradujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa. Dodal, že má mierne príznaky ochorenia a dodržiava všetky príslušné nariadenia vrátane karantény a trasovavania kontaktov. Giulianiho syn od roku 2017 pracuje v úrade pre styk s verejnosťou v Bielom dome.

V ostatných týždňoch malo pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2 viacero zamestnancov Bieleho domu vrátane personálneho šéfa Marka Meadowsa. Tento týždeň sa vírus potvrdil aj u šiestich členov Kongresu.

21:57 Premiér Igor Matovič vo videu na sociálnej sieti opäť zhodnotil význam celoplošného testovania v boji proti koronavírusu. Premiér hovoril o možnostiach boja proti ochoreniu Covid-19, pričom za najlepšiu označil kombináciu mierneho lockdownu, masívneho testovania obyvateľstva antigénovými testami s následným lokálnym testovaním. V takmer 6-minútovom videu sa ľuďom prihovoril v anglickom jazyku.

21:08 V Maďarsku sa v piatok začalo celoštátne testovanie pracovníkov sociálnych zariadení na prítomnosť nového druhu koronavírusu, ktoré bude pokračovať na budúci týždeň v radoch zamestnancov zdravotníckych inštitúcií a školstva. Podľa agentúry MTI o tom v piatok v Budapešti informoval štátny tajomník úradu vlády István György.

Podľa jeho slov testovanie antigénovými rýchlotestami môže dobrovoľne absolvovať takmer 370-tisíc ľudí pracujúcich v uvedených zariadeniach. Odbery vzoriek sa budú konať na 16 691 miestach po celej krajine. (tasr, mti)

20:34 Počet Belgičanov hospitalizovaných v spojitosti s ochorením Covid-19 stále klesá, podobne ako aj počet nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a znižuje sa smrtnosť. Uviedla to v piatok agentúra Belga s odvolaním sa na najnovšie údaje inštitútu pre verejné zdravie Sciensano.

V piatok bolo v belgických nemocniciach hospitalizovaných 5650 pacientov, z nich sa 1284 nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Za uplynulý týždeň bol denný priemer hospitalizácií na úrovni 372 osôb. V týždni od 10. do 16. novembra bol denný priemer nových pozitívnych testov na úrovni 4353 osôb, čo je pokles o 37 percent v porovnaní s predchádzajúcimi siedmimi dňami.

Od vypuknutia pandémie bolo do nemocníc po celej krajine prijatých 39 930 ľudí a úrady do piatkového rána evidovali 15 196 obetí ochorenia Covid-19. V týždni od 10. do 16. novembra každý deň zomrelo v priemere 186 ľudí, čo je sedempercentný pokles v porovnaní s predchádzajúcim sedemdňovým obdobím. (tasr, belga)

19:48 Prvé hromadné testovanie na nový druh koronavírusu sa v Rakúsku uskutoční prvý decembrový víkend. Absolvujú ho učitelia i zamestnanci materských škôl. V dňoch 5. a 6. decembra, čiže po skončení tvrdého lockdownu, bude testovaných zhruba 200-tisíc osôb.

V dňoch 7.a 8. decembra prebehne testovanie všetkých 40-tisíc policajtov. Krátko pred Vianocami sa bude konať plošné testovanie zvyšných obyvateľov Rakúska, pričom účasť na ňom je dobrovoľná. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz však ľudí vyzval, aby sa na testovaní zúčastnili: „Niekoľko minút na jeden test dokáže zabrániť niekoľkým týždňom lockdownu celej krajiny.“ V rámci príprav sa počas prvého decembrového týždňa budú môcť dať testovať ľudia vo vybraných obciach s vysokým počtom nakazených.

Druhé kolo celoplošného testovania je v Rakúsku naplánované na začiatok budúceho roka. Objednaných je už sedem miliónov antigénových testov v hodnote 50 miliónov eur a plánuje sa objednanie ďalších. Ide o antigénové rýchlotesty firiem Roche (štyri milióny kusov) a Siemens (tri milióny testov).

Testovanie bude z logistického hľadiska zabezpečovať najmä rakúska armáda. Okrem nej sa na ňom budú podieľať zdravotnícki, hasiči, záchranári a dobrovoľníci. Vzorky budú odberať výlučne zdravotníci a vyškolený personál. Koronavírusový krízový štáb v Rakúsku v piatok zverejnil aktuálnu analýzu pandemickej situácie. Vyplýva z nej, že v týždni od 9. do 15. novembra bol zdroj nákazy neznámy až u 81 percent infikovaných. Bez príznakov bolo len desať percent nakazených. (tars, apa)

19:39 Dve tretiny Európanov počas koronakrízy požadujú viac právomocí EÚ v oblasti zdravotníctva a tiež a dostatok finančných zdrojov v rozpočte Únie na prekonanie súčasnej koronakrízy. Vyplýva to z tretieho tohtoročného prieskumu, ktorý si objednal Európsky parlament (EP).

Prieskum, ktorý vykonala spoločnosť Kantar v prvej polovici októbra na vzorke 24 812 respondentov (1032 zo Slovenska), bol zameraný na postoj občanov k EÚ počas druhej vlny pandémie koronavírusu.

Občania členských krajín sa v dôsledku koronakrízy ocitli v neistej situácii, čo platí pre 54 percent opýtaných Slovákov, pričom 47 percent z nich už dopady pandémie pociťuje aj na vlastnej peňaženke. V piatich členských štátoch (Bulharsko, Cyprus, Grécko, Rumunsko a Španielsko) pandémia ovplyvnila osobné príjmy u viac než polovice populácie.

Dve tretiny Európanov (66 percent) súhlasili s tvrdením, že EÚ by mala mať pri riešení pandémie viac kompetencií. Tento názor podporilo aj 55 percent Slovákov. Okrem toho si väčšina Európanov (54 percent) myslí, že EÚ by mala disponovať väčším množstvom finančných prostriedkov na boj proti následkom pandémie, s čím súhlasí aj 42 percent oslovených Slovákov.

19:28 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po 17 dňoch karantény nastúpil v piatok do práce po tom, čo v utorok a vo štvrtok absolvoval testy na prítomnosť koronavírusu s negatívnym výsledkom. Šéf diplomacie o tom sám informoval na Facebooku.

Minister o karanténe, v rámci ktorej bol odlúčený od svojej rodiny, na Facebooku napísal, že to bolo najdlhších a najťažších 17 dní jeho života. SARS-CoV-2 označil za zákerný vírus a nikomu neodporúča „stretnúť sa s ním“. Szijjártóovi potvrdili koronavírus 4. novembra pri príchode do Bangkoku z Kambodže. (tasr)

19:07 V Českej republike sa od pondelka uvoľnia epidemiologické opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Tamojšia vláda v piatok rozhodla o znížení úrovne rizika v rámci Protiepidemického systému (PES) z najvyššieho piateho na štvrtý stupeň. Informoval o tom český minister zdravotníctva Jan Blatný počas tlačovej konferencie, ktorú vysielala televízna stanica ČT24.

Súčasťou nového Protiepidemického systému je rizikový index od 0 do 100, ktorý predstavuje mieru epidemiologického rizika. Každý český kraj má pripísanú vlastnú hodnotu tohto indexu. Rizikový index následne kraj zaradí do jedného z piatich stupňov, ktoré určujú prísnosť epidemiologických opatrení.

Hodnota rizikového indexu od 0 do 19 zodpovedá 1. stupňu, 20 – 39 predstavuje 2. stupeň, 40 – 60 predstavuje 3. stupeň, 61 – 75 predstavuje 4. stupeň a 76 – 100 najprísnejší 5. stupeň. V súčasnosti je hodnota indexu celého Česka 62. Pokiaľ sa hodnota zníži pod 60, vláda bude hlasovať o zmiernení epidemiologických opatrení na tretí stupeň, uviedol Blatný. (tasr, čt24)

19:01 Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) upozorňuje na falošné e-maily, prostredníctvom ktorých v tejto chvíli zatiaľ neznámi páchatelia informujú občanov o výsledkoch ich PCR testovania. Podvodné e-maily chodia z adresy corona@mojeezdravie.info. Informovala o tom PR špecialistka NCZI Diana Dúhová.

Táto adresa nie je komunikačným kanálom NCZI. „Originálne usmernenia k testovaniu a Covid-19-Passy prichádzajú zaregistrovaným z adresy mojeezdravie@nczisk.sk a formou SMS. Informácie týmito kanálmi, teda SMS aj e-mailom, prichádzajú spoločne, nie je preto možné, aby informácia e-mailom prišla skôr ako informácia formou SMS,“ uviedla Dúhová.

Občania si môžu výsledky svojho testovania overiť na stránke www.old.korona.gov.sk. „NCZI v prípade potvrdenia rozposielania falošných e-mailov bude zvažovať právne kroky,“ uzavrela PR špecialistka. (tas­r)

18:48 Čínska farmaceutická firma Sinopharm Group oznámila, že očkovanie jej experimentálnou vakcínou proti novému typu koronavírusu už podstúpilo takmer milión ľudí. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s tým, že firma však zatiaľ neposkytla jasné vedecké dôkazy o účinnosti tejto vakcíny.

Čína od júla podáva experimentálne vakcíny proti ochoreniu Covid-19 svojim občanom vrátane štátnych zamestnancov, zahraničných študentov a niektorých pracovníkov odchádzajúcich do zahraničia. Riaditeľ firmy Sinopharm Liou Ťing-čen tento týždeň uviedol, že očkovanie ich vakcínou podstúpilo takmer milión ľudí, hoci konkrétny údaj neuviedol. „Nedostali sme ani jednu správu o závažnej nežiaducej reakcii a len u niektorých ľudí sa vyskytli mierne príznaky,“ uviedol Ťing-čen v rozhovore, ktorý spoločnosť zverejnila v stredu.

Spoločnosť tento týždeň tvrdila, že „vo svete vedie vo všetkých aspektoch“ vývoja vakcíny, hoci neposkytla vedecké dôkazy z prebiehajúcich testov. Namiesto toho sa firma odvolala na neoficiálne skúsenosti očkovaných vrátane „pracovníkov stavebných firiem, diplomatov a zahraničných študentov“, ktorí podľa nej po očkovaní navštívili viac ako 150 krajín bez toho, aby sa nakazili. (tasr, afp)

17:32 Počet pozitívne testovaných pacientov na koronavírus potrebujúcich hospitalizáciu na Slovensku nerastie. Stav sa udržuje približne na čísle 1800. Aktuálne klesol z 1815 na 1778. Reprodukčné číslo je 0,9. Počet prípadov stále klesá, avšak už menej výrazne. Kým minulý týždeň predstavoval pokles 34 percent, teraz 24. (Viac tu)

15:20 V okresoch Svidník a Stropkov sa počas nadchádzajúceho víkendu uskutoční ďalšie kolo testovania na ochorenie Covid-19 v 17 obciach. Niektoré z nich tvrdia, že im vyššie percento pozitívne testovaných spôsobili ľudia, ktorí sa prišli do obce len otestovať.

15:05 Priemerný vek obetí koronavírusu v Maďarsku je 76 rokov, avšak v uplynulých 24 hodinách zomreli aj traja tridsiatnici trpiaci aj inými chorobami. Oznámila to v piatok šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová. Podľa spravodajského servera szeretlekmagy­arorszag.hu Müllerová ďalej spresnila, že obeťami boli ľudia vo veku 30, 31 a 34 rokov. Všetci z nich mali vážne pridružené ochorenia.

V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku 4440 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo 96 ľudí. V nemocniciach ošetrujú 7512 pacientov s Covid-19, z ktorých 604 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

14:40 Britská vláda zvažuje uvoľnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu počas Vianoc, aby umožnila rodinám spoločne osláviť sviatky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie ministra vnútra Matta Hancocka.

Podľa ministra by takého uvoľnenie bolo teoreticky možné na základe analýzy aktuálnych epidemiologických údajov, ktoré naznačujú, že sa počet prípadov nákazy v krajine vďaka zavedeným obmedzeniam znižuje.

Spojené kráľovstvo má najvyššiu mieru úmrtí v súvislosti s ochorením Covid-19 spomedzi všetkých európskych krajín. Premiér Boris Johnson preto v Anglicku začiatkom novembra zaviedol čiastočný lockdown v snahe obmedziť cirkuláciu vírusu v populácii.

14:01 Spojené štáty zaznamenali dosiaľ najvyšší nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. Vo štvrtok v krajine potvrdili rekordných 187 833 infiko­vaných, vyplýva z údajov baltimorskej Univerzity Johnsa Hopkinsa. (tasr, jhu)

12:59 Austrálsky štát Viktória, pôvodné epicentrum šírenia koronavírusu v krajine, v uplynulých troch týždňoch nezaznamenal nijaké nové prípady ochorenia Covid-19.

Takéto dlhé obdobie bez nových prípadov nákazy bolo vo Viktórii zaznamenané prvýkrát od februára tohto roka. Podľa piatkových údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva evidujú v tomto austrálskom štáte aktuálne len dva aktívne prípady infekcie. (tasr, ap)

11:50 Nemecko za uplynulých 24 hodín zaznamenalo 23 648 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo predstavuje dosiaľ najvyšší denný nárast. V súvislosti s ochorením Covid-19 v Nemecku za uplynulý deň zomrelo 260 ľudí a celkový počet úmrtí v dôsledku koronavírusu sa zvýšil na 13 630. Krajina od začiatku pandémie celkovo zaznamenala 879 564 infiko­vaných.

Podľa nemeckej Interdisciplinárnej asociácie pre intenzívnu a pohotovostnú medicínu (DIVI) je momentálne 3588 pacientov umiestnených na jednotkách JIS, čo je vôbec najviac od začiatku pandémie. Približne 57 percent z nich je napojených na pľúcnu ventiláciu. (tasr, rki, cnn)

10:55 Polícia SR riešila od začiatku vypuknutia pandémie viac ako sto dezinformácií týkajúcich sa koronavírusu. Ako informovala vo svojom profile na sociálnej sieti, na niektorých vysvetleniach dezinformácií aktívne spolupracuje s Ministerstvom zdravotníctva SR a ďalšími odborníkmi. Podľa polície nečakaný príchod pandémie a s ňou súvisiacich opatrení zaskočil aj tvorcov a šíriteľov dezinformácií.

Policajti počas prvej vlny zaznamenali individuálne, až nárazové prípady šírenia hoaxov. Poukázali, že hlavné naratívy hovorili zo začiatku o koronavíruse ako o nebezpečnom ochorení, ktoré zámerne do sveta „vypustili svetové mocnosti“. Zmätok medzi šíriteľmi dezinformácií bol podľa polície znásobený tým, že chýbali naratívy, inšpirácie a príbehy zo zahraničia, ktoré si mohli slovenskí konšpirátori osvojiť.

10:20 Rusko za uplynulý deň zaznamenalo 24 318 nových prípadov ochorenia Covid-19. Prekonaný tak bol doterajší rekord z predošlého dňa, keď ruské úrady zaevidovali 23 610 prípadov. V krajine od začiatku pandémie zaznamenali celkovo 2 039 926 prípadov nákazy. V Moskve za posledných 24 hodín potvrdili 6902 infekcií. Ochoreniu Covid-19 podľahlo v Rusku v priebehu uplynulých 24 hodín 461 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 35 311.

10:10 Na Slovensku pribudlo vo štvrtok 1 818 nakazených koronavírusom. Laboratóriá otestovali 9 836 vzoriek, miera pozitivy tak dosiahla 18,48 percenta. Pribudlo aj 35 úmrtí na pľúcnu formu ochorenia Covid-19, celkovo tak ochoreniu na Slovensku podľahlo už 614 pacientov. Vyliečilo sa ďalších 2 121 ľudí. (Viac tu)