Supreme Court

USA: Sudca Najvyššieho súdu varuje pred ohrozením náboženskej slobody

324
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Posledných niekoľko mesiacov sme kŕmení úchvatnými článkami o tom, ako je sudkyňa Amy Coney Barrett radikálnou slúžkou, zároveň aj tetou Lýdiou a odpadlíckou veliteľkou gileádskej armády (narážky na seriál Príbeh služobníčky, pozn. prekl.). Demokrati však boli opatrní, aby sa vypočúvania Amy Coney Barrett nezvrtli na katastrofické opakovanie debaklu so sudcom Kavanaughom (čo ich pravdepodobne stálo senát), napriek tomu vysielajú jasnú správu: Bojte sa. Veľmi sa bojte. Amy Coney Barrett a modliaci sa senátori sa vás chystajú pripraviť o zdravotnú starostlivosť a zaviesť do temnej uličky, kde zomriete rukami mäsiarov. 

V tomto kontexte som s istým pobavením sledoval, ako právnici a údajní právni experti odpadávali pri zistení, že sudca najvyššieho súdu Samuel Alito predniesol prejav, v ktorom varoval, že progresívna ľavica nerešpektuje náboženskú slobodu ani slobodu prejavu (čo je čírou náhodou pravda). Keď liberáli obvinia konzervatívcov z toho, že sú fašistickí obracači kabátov, dávajú tak Američanom férové varovanie. Keď konzervatívec pozoruje, čo sa nám evidentne odohráva pred očami, tak tým "politizuje súdnictvo". Časopis Politico to opísal takto:

Sudca Najvyššieho súdu Samuel Alito predniesol vo štvrtok večer nezvyčajne zápalný prejav. Alito ostro varoval pred hrozbami, ktorým podľa neho čelia náboženskí veriaci od obhajcov práv homosexuálov a potratov, ako aj od verejných činiteľov reagujúcich na súčasnú pandémiu. Nominant Georga W. Busha sa na virtuálnej konferencii konzervatívnych právnikov priamo nevyjadril k nedávnym voľbám, politickej kríze súvisiacej s odmietnutím prezidenta Trumpa uznať svoju porážku či prebiehajúcim súdnym sporom týkajúcich sa volieb. 

Alito sa však nezdržal pri iných kontroverzných témach. Sudca dokonca naznačil, že tlak, ktorému kresťania čelia v súvislosti s ich náboženským presvedčením, je podobný obmedzeniam, ktoré USA uvalili na Japonsko a Nemecko po druhej svetovej vojne. 

"Bude sa naša krajina uberať týmto smerom?" spýtal sa Alito. "Pre mnohých dnes náboženská sloboda nie je váženou. Je to často iba zámienka na fanatizmus a nemožno ju tolerovať, aj keď neexistujú dôkazy, že by bol niekto poškodený ... Otázkou, pred ktorou stojíme, je, či bude naša spoločnosť dostatočne inkluzívna na to, aby tolerovala ľudí s nepopulárnym náboženským presvedčením."

Alito tvrdil, že niektoré rozhodnutia Najvyššieho súdu, vrátane významného rozhodnutia, ktorým sa potvrdzuje ústavné právo na heterosexuálne manželstvo, vyvolali neznášanlivosť voči tým, ktorí veria, že manželstvo by malo byť obmedzené na zväzok medzi jedným mužom a jednou ženou. 

"Až donedávna si to myslela drvivá väčšina Američanov. Teraz sa to považuje za fanatizmus," uviedol Alito. 

Alito tiež zrejme zľahčoval význam odmietnutia coloradského pekára upiecť svadobnú tortu pre homosexuálny pár. Sudca poznamenal, že dotknutý pár "dostal zadarmo tortu od inej pekárne" a že výsledkom tejto sledovanej potýčky bolo to, že sa ich zastali "celebritní kuchári"

Sudcovia sa často vyjadrovali ostro, ba dokonca uštipačne. Alito to v skutočnosti robí pravidelne a mnoho jeho komentárov pripomínalo jeho ostré súdne námietky. Napriek tomu je nezvyčajné, aby sa sudca otvorene vyjadroval k horúcim témam, ako sú potraty alebo práva homosexuálov. 

Počas svojho polhodinového prejavu Alito varoval, že nielen sloboda viery je čoraz viac ohrozovaná, ale aj sloboda prejavu.

"Jednou z veľkých výziev pre Najvyšší súd v budúcnosti bude ochrana slobody prejavu. Aj keď táto sloboda v niektorých kruhoch upadá do nemilosti, musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sa nestala druhotriednym ústavným právom."

Alitova analýza je kontroverzná, iba ak ste nedávali pozor pri tom, čo už progresívci dlhšie verejne hovoria. Progresívci dôrazne odmietajú samotný právny koncept náboženskej slobody od prípadu Obergefell (predtým ešte potíšku). Kresťania zjavne nemôžu očakávať, že progresívni juristi budú potvrdzovať práva, o ktorých sa domnievajú, že sú v najlepšom prípade neplatné a v tom horšom ospravedlnením pre fanatizmus. Alito jednoducho poukazuje na niečo, čo sa prejaví vždy, keď sa náboženská sloboda dostane pred súd na akejkoľvek úrovni, vrátane Najvyššieho súdu.

Alito má pravdu, progresívci sa mýlia - sú na neho nahnevaní, že toho dosť povedal nahlas.