shutterstock_660681286.jpg

Polícia v UK prerušila krst v londýnskom kostole kvôli opatreniam proti korone

201
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Polícia prerušila v nedeľu vysluhovanie sviatosti krstu v baptistickom kostole v Londýne, odvolávajúc sa na celonárodné opatrenia proti koronavírusu, medzi ktoré patrí aj zákaz sobášov a krstov. Spomínané obmedzenia kritizujú katolícki biskupi Anglicka a Walesu.

BBC News informovali, že pastor v The Angel Church, v londýnskom Islingtone, vysluhoval krst za prítomnosti asi 30 ľudí, čím ´porušil´ verejné zdravotnícke nariadenia v krajine. Metropolitná polícia krst prerušila a pred kostol postavila stráž, aby nik nemohol vojsť dovnútra. Pastor Regan King potom súhlasil, že sa môžu zhromaždiť vonku. Podľa Evening Standard bolo 15 ľudí v kostole a 15 ľudí stálo vonku; pôvodne malo ísť o krst a súkromnú omšu.

Vláda Spojeného kráľovstva (UK) zaviedla na svojom území druhý súbor závažných, celonárodných opatrení počas pandémie - zatváranie pubov, reštaurácií, podnikov, ktoré nie sú životne nevyhnutné - na 4 týždne z dôvodov rastu počtu nakazených. kostoly môžu byť otvorené iba z dôvodu pohrebu alebo na "súkromnú modlitbu", avšak nie na "spoločné bohoslužby". Prvý ´lockdown´ sa uskutočnil na jar, keď boli kostoly zavreté od 23. marca do 15. júna. Druhý súbor obmedzujúcich opatrení ostro kritizovali katolícki biskupi, pričom kardinál Vincent Nichols z Westminsteru a arcibiskup Malcolm McMahon z Liverpoolu vydali v októbri vyhlásenie, že "uzavretie kostolov spôsobí medzi veriacimi "hlbokú úzkosť a stiesnenosť". Ďalej píšu: "Aj napriek tomu, že rozumieme náročnosti rozhodnutí, pred ktorými stojí vláda, nevidíme žiadny dôvod na zákaz spoločných bohoslužieb; tento zákaz ľudí iba ničí a ničím neprispieva v boji proti vírusu."

Proti novým opatreniam sa postavili aj laickí katolíci a spolu s predsedom The Catholic Union, sirom Edwardom Leighom, ich nazvali "veľkou ranou pod pás katolíkom celej krajiny". Viac ako 32.000 ľudí podpísalo petíciu, v ktorej žiadajú parlament, aby povolil "spoločné bohoslužby a možnosť spievať pri nich". Pred druhým lockdownom povedal kdl. Nichols pre CNA, že najhorším následkom prvého lockdownu bolo, že ľudia boli "surovo oddelení" od svojich milovaných, ktorí boli chorí. Predvídal aj "zmeny" v Cirkvi; jednou z nich bolo aj to, že katolíci sa budú musieť prispôsobiť sledovaniu sv. omší na diaľku: "Sviatostný život Cirkvi je založený na fyzickej prítomnosti veriacich, je hmatateľný. Je podstatou sviatosti a zhromaždeného ľudu ... Dúfam, že tento čas, ktorý je pre mnohých pôstom od fyzickej Eucharistie, dodá pravému Telu a Krvi nášho Pána tú správnu chuť."