234-8.jpg

"Ste ničitelia": Matka Angelika to impozantne natrela "Liberálnej cirkvi v Amerike"

519
Milko Kostovič
Kultúra života

Matka Angelika si rozhodne nebrala servítky pred ústa, keď videla niečo zlé!

V jednej chvíli počas slávností Svetových dní mládeže v Denveri v roku 1993 sa objavila produkcia Krížovej cesty, v ktorej účinkovala žena hrajúca Ježiša. Matka Angelika čítala článok z denníka The Denver Post, ktorý to označil za "iróniu ... keďže Katolícka cirkev nevysväcuje ženy za kňazov"

"Nie, nie je to irónia," odpovedala matka Angelika. "Je to rúhanie."

Nasledujúcich asi 20 minút strávila kritizovaním "Liberálnej cirkvi v Amerike" za jej nesúhlas s ortodoxiou, ničenie dobrých vecí súvisiacich s Cirkvou a za to, že nedokázala prilákať nových konvertitov k viere.

"Som už unavená z vašich trikov," uviedla. "Som unavená z vašich podvodov. Som unavená z vašich neustálych podrazov, a vy viete, že je tu diera, a všetci do nej spadneme.

"Som z vás taká unavená, Liberálna cirkev v Amerike. A všetko, čo ste kedy urobili, bolo v tichosti. Nič, nič, čo ste urobili, od vášho čarodejníctva, cez vaše anagramy, sústreďujúcu modlitbu, celú túto spiritualitu Zeme až po nahradenie svätej vody pieskom. Po zničenie našich zborov a zatváranie kostolov, ktoré sú schopné rásť a pripravené pokračovať. 

"Nie, toto nie je náhoda. Odvraciame od toho zrak už 30 rokov a som z toho unavená. Už máme dosť vašej predstavy o Bohu. Vy v skutočnosti nemáte Boha, nemáte žiadne dogma, žiadnu doktrínu a žiadnu autoritu, pretože jedinou autoritou v Katolíckej cirkvi je náš Svätý Otec a magistérium, a to ste odmietli.

"Neveríte v Eucharistiu, neveríte v Nepoškvrnené počatie, neveríte v narodenie Panny Márie, neveríte na moc Máriinho príhovoru, neveríte v náboženský život, neveríte v Kristovu nevestu.

"Veríte v to, že treba tretiakov učiť sexuálnu výchovu. Veríte v to, že nám treba vnútiť sústreďujúcu modlitbu a inkluzívny jazyk. A dnes zobrazujete Ježiša ako ženu. Ste chorí.

"Ale pripúšťam, že máte právo na svoje spôsoby. Máte právo na svoje vlastné myšlienky. Máte právo pred Bohom a týmto národom robiť to, čo robíte. Ale neznesiem, keď sa pokúšate svojou cestou zničiť Katolicizmus jednoduchých, chudobných a starých ľudí. To nebudem akceptovať.

"Som Rímskokatolík. Som latinského obradu. Verím v Boha ako Otca, stvoriteľa neba a zeme. Verím, že Ježiš je jeho Syn, jeho jediný Syn. Verím, že Duch vychádza z Otca a Syna, že existuje Trojica. Verím, že krst vložil do môjho srdca a duše tú úžasnú Trojicu. Nejde o zasvätenie do tajného spolku. 

"Verím, že zomrel a trpel a vstal. Vstal. Nešlo o vzkriesenie Ježiša v mysliach ľudí. Nebolo to niečo, čo si musíme pamätať. Bolo to fyzické vzkriesenie. Verím v to, vy nie. 

"Vy ale šírite omyly medzi deťmi. A naše deti už ani nepoznajú Eucharistiu. Nechápu, že to je Najsvätejšia sviatosť, že to je Ježišovo telo a krv, duša a božstvo. Vaše katechizmy sú také plytké, nehovoria nič iné, než o láske k blížnemu. Nie, najskôr musíte milovať Boha. (...)

"Nemám rada vašu Cirkev. Nemáte čo ponúknuť. Nerobíte nič, iba ničíte. (...) Nemôžete vystáť Katolicizmus na jeho vrchole, musíte to pokaziť, rovnako, ako ste pokazili toľko vecí za tých 30 rokov. (...)

"Nebudeme sa usilovať o všetky tie bláznivé veci, ktoré presadzujete ako nové, kultúrne a americké. Nie sú americké. Amerika bola postavená na Bohu. Amerika bola postavená na dôvere v Boha. A vy si ste ju urobili pohanskú. Pomohli ste urobiť tento národ pohanským.

"Pretože nemáte žiadne duchovno, ktoré by priťahovalo. Vaše rehole upadajú. Nemáte povolania a ani vás to nezaujíma. Vašim celým zámerom je ničiť.

"Nie ste stavitelia, ale ničitelia. Už si to nenechám páčiť. Som hrdá na to, že som Rímskokatolík."

To je len ukážka z toho, čo povedala.