praytoendabortion6.png

Katolíci v Poľsku zahájili svetovú modlitebnú kampaň proti potratom

218
Milko Kostovič
Kultúra života

Katolíci v Poľsku vyzývajú ľudí k spoločnej modlitbe za nenarodené deti počas toho, ako radikálni potratoví aktivisti ničia kostoly, narúšajú bohoslužby a požadujú potratové "práva"

Spravodajstvo Breitbart informuje, že modlitebné stretnutie "Ruženec k nebeským bránam" sa začalo 1. novembra a bude pokračovať do nedele 8. novembra. Organizátori vyjadrili nádej, že "(stretnutie) zmení vývoj dejín, zastaví zlo a vyhladí následky našich hriechov" a obnoví "nádej, vieru a prijatie Božieho mieru". 

Pro-life Katolíci zahájili svetový týždeň modlitieb po tom, čo v krajine koncom októbra vypukli násilné pro-potratové protesty. Protesty boli vyvolané rozhodnutím poľského ústavného súdu, ktorý zrušil jednu z mála výnimiek povolených v potratovom zákone z roku 1993 - potraty nenarodených detí so zdravotným postihnutím. Sudcovia rozhodli, že výnimka porušuje ústavu, pretože diskriminuje ľudí so zdravotným postihnutím.

Zástancovia hnutia pro-life toto rozhodnutie uvítali, pretože sa tým uznáva, že nenarodené deti si zaslúžia rovnaké práva ako narodené deti. V kampani tiež vyzvali kresťanov, aby prosili Boha o odpustenie za hriech potratu. 

"Následky zabíjania nenarodených detí sú čoraz viditeľnejšie a ovplyvňujú nás stále viac," uviedli organizátori na webovej stránke podujatia.

"Touto modlitbou zmierenia chceme Bohu odčiniť hriech potratu a vynahradiť utrpenie nenarodených detí. Chceme zachrániť Poľsko a svet pred následkami tohto hriechu."

Rozhodnutie, ak bude uplatnené, by mohlo zachrániť tisíce detských životov. Predstavitelia poľského zdravotníctva uvádzajú, že v roku 2019 došlo k 1 100 potratom. Väčšina z týchto potratov sa udialo preto, že nenarodenému dieťaťu bolo diagnostikované zdravotné postihnutie, ako je napr. Downov syndróm.

Začiatkom tohto týždňa sa však lídri poľskej vlády rozhodli odložiť implementáciu rozsudku v dôsledku prebiehajúcich protestov, informuje redakcia ABC News

"Je tu prebiehajúca diskusia a bolo by dobré venovať čas dialógu a nájdeniu novej pozície v tejto situácii, ktorá je zložitá a vyvoláva veľké emócie," uviedol Michal Dworczyk, hovorca premiéra. 

Poľsko zažíva pro-potratové protesty takmer každodenne od vyhlásenia rozsudku 22. októbra. Spravodajstvo UCA News informuje, že demonštranti minulý týždeň rozbili okná na dome arcibiskupa Čenstochovej. Ďalší katolícki lídri informovali o vandalizme, obťažovaní a narúšaní omši po celej krajine. 

Podľa správy agentúry AP z minulého týždňa bolo zatknutých takmer 100 ľudí.

Pro-potratoví lídri vyzývajú k ďalšiemu násiliu, pokiaľ vláda nesplní ich požiadavky. Koncom minulého týždňa popredná potratová aktivistka Marta Lempart z pro-potratovej skupiny Strajk Kobiet pre miestny spravodajský server uviedla, že demonštranti by mali pokračovať v nepokojoch a vandalizácii, informuje Katolícka spravodajská agentúra

"Samozrejme, že by ste to mali robiť. Mali by ste robiť to, čo cítite, čo si myslíte, čo je efektívne a čo si zaslúžia," uviedla Lempart, keď ju požiadali, aby odsúdila násilie. 

Dnes sa zdá, že vládni lídri ustupujú požiadavkám potratových aktivistov. Podľa CNA prezident Andrzej Duda oznámil plány na predstavenie zákona, ktorý by umožňoval potrat nenarodených detí, ak majú diagnostikovanú smrteľnú abnormalitu. 

Redakcia ABC News však poznamenala, že potratoví aktivisti nechcú vyjednávať a v najbližších dňoch plánujú uskutočniť ďalšie protesty.