Sebastian_Kurz_1024_512_75_s_c1.jpg

Rakúsky kancelár predpovedá koniec nepochopenej tolerancie pre politický islam

267
Milko Kostovič
Kultúra života

"Európska únia musí so všetkým odhodlaním a jednotou bojovať proti islamskému terorizmu, najmä proti jeho politickým základom, konkrétne politickému islamu," uviedol pre nemecké noviny Die Welt 33-ročný kancelár Sebastian Kurz.

VIEDEŇ, Rakúsko, 11. novembra 2020 - Rakúsky kancelár verí, že si Európa vyhrnie rukávy a začne bojovať proti politickému islamu.

"Očakávam koniec pre nepochopenú toleranciu a napokon aj uvedomenie si, vo všetkých európskych krajinách, aká nebezpečná je ideológia politického islamu pre našu slobodu a pre európsky spôsob život," uviedol pre nemecké noviny Die Welt 33-ročný kancelár Sebastian Kurz. 

"Európska únia musí so všetkým odhodlaním a jednotou bojovať proti islamskému terorizmu, najmä proti jeho politickým základom, konkrétne politickému islamu."

Kurzove vyjadrenia prišli pár dní po teroristickom útoku vo Viedni, pri ktorom zahynuli štyria ľudia a 23 ďalších bolo zranených. Násilný čin mal na svedomí 20-ročný Kujtim Fejzulai, ktorý mal macedónske aj rakúske občianstvo. Fejzulai, ktorý bol predtým uväznený na 22 mesiacov, keď sa pokúsil pripojiť k teroristickej skupine Islamský štát v Sýrii, bol zastrelený. K teroristickému útoku sa prihlásil Islamský štát. 

Rakúsky kancelár sa podľa vlastných slov mal rozprávať s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a s "mnohými ďalšími šéfmi vlád" v EÚ, aby dokázali užšie spolupracovať proti problému, ktorý predstavuje politický islam. Kurz uviedol, že sa o tom "určite" bude diskutovať na budúcich summitoch EÚ. 

"Teraz je dôležité, aby sme odhodlane pokračovali v boji," uviedol. 

Rakúsko už začalo tento problém riešiť vytvorením "Zákona o islame" v roku 2015. 

Na základe tohto zákona sa uzatvárajú mešity podozrivé z podpory extrémizmu a podvratných činností. Podľa redakcie Breitbart tento zákon zakazuje "zahraničné financovanie náboženských aktivít v Rakúsku". Rakúsko v máji 2019 tiež zakázalo nosiť šatky dievčatám mladším ako 10 rokov.

"Tento útok v srdci nášho hlavného mesta však ukazuje, že musíme byť ostražití a odhodlaní," uviedol Kurz pre Die Welt. 

Rakúsky kancelár tiež vyhlásil, že prepustenie islamistu bolo "rozhodne nesprávne" a že "keby nebol prepustený, tak teroristický útok by sa v tejto podobe nestal."

Fejzulai bol v decembri 2019 podmienečne prepustený pre nízky vek. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer uviedol, že Fejzulai oklamal väzenské orgány, ktoré sa domnievali, že došlo k jeho de-radikalizácii. Podľa spravodajstva BBC však združenie zodpovedné za program deradikalizácie poprelo, že by ho niekedy vyhodnotili ako "deradikalizovaného" a že "podliehal prísnym podmienkam podmienečného prepustenia"

Kurz medzitým uviedol, že jedinou osobou, ktorá má na svedomí "barbarský, zbabelý, islamistický teroristický útok", je samotný mŕtvy terorista. 

"Vinu nesie iba vrah," uviedol kancelár.