34849030-8879695-A_man_stands_in_the_middle_of_a_Poznan_church_with_his_fists_rai-a-57_1603714503847.jpg

Radikálne feministky útočia na poľské kostoly po tom, čo súd potvrdil zákaz potratov

288
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Potratové aktivistky v Poľsku sa cez víkend pokúšali dostať do katolíckych kostolov, keď protestovali proti rozhodnutiu súdu, ktorým boli zastavené potraty nenarodených detí so zdravotným postihnutím

Poľský najvyšší súd vo štvrtok zrušil diskriminačný potratový zákon, čím dal za pravdu pro-liferom, podľa ktorých sú nenarodené deti ľudskými bytosťami, ktoré si zaslúžia právo na život. Potratoví aktivisti hneď nato spustili na uliciach protesty. 

Redakcia Daily Mail informuje, že pro-potratoví výtržníci v sobotu zdemolovali kostoly vo viacerých mestách. Podľa agentúry AFP boli niekoľkí pro-potratoví demonštranti zadržaní políciou za pokus násilne vniknúť do kostola vo Varšave. 

V meste Poznaň desiatky pro-potratových demonštrantov skutočne vnikli do kostola a prerušili bohoslužbu kričiac: "Máme toho dosť" a "Barbari", informuje Daily Mail.

V správe sa ďalej píše:

Demonštranti, ktorí sa oháňali veľkými vulgárnymi transparentmi a ďalšími s nápismi: "Kiež by som mohol potratiť svoju vládu", sa zrazili s políciou a podporovateľmi zákazu pred kostolom v centre Varšavy. 

Miestne médiá tiež odfotili graffiti na stenách kostolov v rôznych mestách s nápisom "Ženské peklo" - hlavný slogan protestov.

Arcibiskup Stanisław Gądecki v nedeľu vydal výzvu k pokoju po tom, čo sa jeho kostol stal jedným z cieľov pro-potratových výtržníkov, informuje Katolícka spravodajská agentúra

"Nadávky, násilie, urážlivé nápisy, rušenie bohoslužieb a znesväcovanie, ku ktorému došlo v posledných dňoch - hoci môže pomôcť niektorým ľuďom upokojiť svoje emócie - nie je správnym spôsobom, ako konať v demokratickom štáte. Vyjadrujem smútok nad tým, že v mnohých kostoloch sa dnes veriacim zabránilo v modlitbe a že právo vyznávať svoju vieru bolo násilne odobraté."

Gadecki uviedol, že Katolícka cirkev neprestane bojovať za nenarodené deti.

"Pokiaľ ide o Cirkev, tak nemôže prestať brániť život, ani nemôže prestať hlásať to, že každá ľudská bytosť musí byť chránená od počatia po prirodzenú smrť. V tomto Cirkev nemôže, ako často hovorí pápež František, robiť kompromisy, pretože by bola vinná z kultúry odmietnutia, ktorá je dnes taká rozšírená a vždy zasahuje tých najchudobnejších a najzraniteľnejších."

Poľsko je jednou z mála krajín v Európe, ktorá takmer vo všetkých prípadoch chráni nenarodené deti pred potratmi.

Ústavný súd vo štvrtok zrušil jednu z mála výnimiek povolených v potratovom zákone z roku 1993 - potraty nenarodených detí so zdravotným postihnutím. Sudcovia rozhodli, že výnimka porušuje ústavu, pretože diskriminuje ľudí so zdravotným postihnutím.

Poľsko stále povoľuje potraty v prípade znásilnenia, incestu alebo ohrozenia života matky.

Predstavitelia pro-life hnutia a politickí lídri oslavovali túto správu ako obrovské víťazstvo pre práva nenarodených detí. 

"Človek nemôže zabiť dieťa kvôli tomu, že je choré. Toto nie je plod, je to dieťa," uviedla pre agentúru Reuters poslankyňa Maria Kurowska zo strany Solidarna Polska. 

Rozhodnutie oslavoval aj Mikolaj Pawlak, zmocnenec pre detské práva v Poľsku.

"Rozhodnutie ústavného súdu, ktorým sa vyhlasuje eugenický potrat za nezlučiteľný s ústavou, je víťazstvom života nad smrťou. Je to obnovenie rovnosti práv pre každú ľudskú bytosť, vrátane tých, ktoré sa ešte nenarodili," uviedol Pawlak. 

Toto rozhodnutie by mohlo zachrániť životy tisícov detí. Poľské zdravotné úrady nahlásili 1100 potratov v roku 2019. 

Protesty sa začali krátko po vyhlásení rozsudku a pro-potratové feministické skupiny uviedli, že plánujú ďalšie protesty v nasledujúcich týždňoch. 

BBC minulý týždeň informovala, že polícia zatkla 15 pro-potratových demonštrantov po tom, čo vo štvrtok večer začali hádzať kamene vo Varšave. Táto správa spolu s ďalšími z NBC News a AP naznačuje, že niekoľko výtržníkov bolo aj zatknutých za pokus prelomiť policajné zátarasy pred domom pro-life vicepremiéra Jaroslawa Kaczynského. Správy hovoria, že policajti na potlačenie výtržníkov použili slzotvorný plyn. 

Potratoví aktivisti zároveň porušili koronavírusové obmedzenia vo Varšave. V meste je obmedzený počet 10 osôb na zhromaždenie a mestská polícia uviedla, že za porušenie obmedzenia pokutovali 35 ľudí, informuje Independent.