tedcruz44.jpg

Cruz: Facebook by mal čeliť vážnym dôsledkom pre cenzúru pro-life konzervatívcov

143
Milko Kostovič
Kultúra života

Republikánsky senátor Ted Cruz z Texasu v pondelok novinárom odkázal, že Facebook a Twitter môžu čeliť "potenciálne vážnemu porušovaniu financovania kampane". Dôvodom má byť cenzúra príbehov nelichotivých pre demokratov, zatiaľ čo kritické reportáže o republikánoch sa na ich platformách vymykajú kontrole. 

"Obrovské miliardové korporácie prispievajú miliardami na podporu (demokratického kandidáta Joea) Bidena," reagoval Cruz na otázku o selektívnej cenzúre republikánov na Facebooku a Twitteri. "Je to v takom rozsahu, aký sme zatiaľ v našich voľbách ešte nevideli."

Cruz v stredu uviedol, že spoločnosti sociálnych sietí "prekročili rubikon, o ktorom sa im predtým ani nesnívalo." Cruz narážal na cenzúru príbehu New York Post, ktorý informoval o údajnom stretnutí vtedajšieho viceprezidenta Joea Bidena, jeho syna Huntera Bidena a výkonného riaditeľa ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burisma v roku 2015. Stretnutie bolo zdokumentované na základe e-mailov získaných z notebooku, ktorý údajne vlastnil mladší Biden.

Twitter v stredu okamžite zablokoval možnosť zverejňovať príspevky, ktoré by obsahovali odkazy na spomínaný článok. Platforma sociálnych sietí bez dôkazov tvrdila, že príbeh porušil jej normy o hacknutých materiáloch. Twitter v piatok aktualizoval svoje normy, keď uviedol, že bude blokovať články iba vtedy, keď ich "priamo zdieľajú hackeri alebo tí, ktorí s nimi konajú v zhode".

Zástupkyňa riaditeľa pre Medzinárodnú sieť na kontrolu faktov Christina Tardaguila vo štvrtok uviedla, že rýchlosť, akou Facebook a Twitter zablokovali príspevok predtým, ako bola riadne preverený, je "nebezpečná". Tardaguila dodala, že tí, ktorí nevnímajú tieto riziká, sú "naivní"

Cruz v pondelok uviedol, že cenzúra Facebooku a Twitteru je očividným pokusom zasahovať do volieb 2020. 

"Veľké technologické spoločnosti zaujali ohromujúci názor, že majú neobmedzenú moc cenzurovať médiá, aby zabránili Američanom dozvedieť sa o týchto príbehoch, a potrestať každého, kto sa odváži diskutovať o faktoch, ktoré sú nepohodlné pre ich obľúbený politický naratív," uviedol Cruz. 

"Toto dnes predstavuje najväčšiu hrozbu pre slobodu prejavu v Amerike," dodal Cruz. 

Republikáni sú na Facebooku a Twitteri oveľa častejšie cenzurovaní, uvádza konzervatívne Centrum pre výskum médií. Centrum v pondelok informovalo, že prezident Donald Trump a jeho volebná kampaň boli od mája 2018 na sociálnych sieťach cenzurovaní najmenej 65-krát. Trumpov oponent, demokratický prezidentský kandidát Joe Biden, nebol v tomto období cenzurovaný ani v jednom prípade, zistilo Centrum. 

Cruz, člen senátneho justičného výboru, uviedol, že očakáva, že generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg a Jack Dorsey z Twitteru budú svedčiť o cenzúre príbehu New York Post pred jeho výborom v období pred novembrovými voľbami. 

"Nemám ešte presný termín, ale očakávam, že si ich svedectvo vypočujeme pred voľbami, pretože táto úroveň cenzúry a volebných zásahov je dramaticky vyššia, o akú sa kedy veľké technologické spoločnosti pokúsili," uviedol Cruz. 

"Tak či onak, dobrovoľne alebo na základe predvolania, budú svedčiť a budú svedčiť pred voľbami," dodal Cruz.