santiagochilechurch.png

Dva podpálené kostoly a jedna zhorená a zrútená veža - protestujúci ľavičiari sa zabávajú

310
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Maskovaní účastníci protestu sa v nedeľu večer zabávali pri filmovaní horiacej veže kostola v Chile, ktorá sa napokon neskoro v noci zrútila na zem. 

Podľa informácií the Wall Street Journal (WSJ) prepukli cez víkend v hlavnom meste Chile, v Santiagu, protesty a nepokoje. Krajina sa totiž chystá na referendum o ponechaní alebo odmietnutí súčasnej Ústavy. Demonštranti vykrádali obchody, poškodzovali budovy a podpaľovali kostoly, ako pripomienku začiatku veľkých masových protestov proti vláde z roku 2019.  

"Ide o prejav veľkej brutality", uviedol minister vnútra Víctor Pérez. "Tieto násilné skutky nás zarmucujú, no musíme sa s nimi konfrontovať." Pérez povedal, že polícia sa musí rozmiestniť po celom mestskom metre, pretože demonštranti si z neho urobili terč svojich útokov.

Podľa WSJ sa ľudia pri sledovaní padajúcej horiacej veže kostola La Asunción zabávali a natáčali si to. Výtržníci podpálili aj kostol San Francisco Borja z polovice 19. storočia. Na námestí Plaza Italia, v ohnisku minuloročných protestov, sa zhromaždilo 25.000 protestujúcich, ktorí držali v rukách transparenty s nápismi, požadujúcimi novú ústavu. Škody z nepokojov v roku 2019 dosiahli miliardy dolárov a zostalo po nich 30 mŕtvych. Nepokoje ako prví podnietili vysokoškolskí študenti, rozhnevaní na neustály nárast cien dopravy v metre. Cez deň sú protestujúci väčšinou pokojní, k výtržnostiam a ku konfliktom s políciou dochádza väčšinou po zotmení.