Cardinal_Mueller.jpg

Kardinál Mueller: Katolícki politici musia bojovať proti potratom a eutanázii

119
Milko Kostovič
Kultúra života

Katolícki politici majú povinnosť bojovať proti potratom a eutanázii. Zároveň by mali uplatňovať celé katolícke sociálne učenie, povedal kardinál Gerhard Mueller, emeritný prefekt vatikánskej Kongregácie pre náuku viery.

Katolícki politici podľa kardinála "musia bojovať proti potratom a eutanázii. Pápež, kongregácie a biskupi povedali, že nemôžeme akceptovať eutanáziu v občianskej spoločnosti, pretože je v rozpore so životom, alebo potraty, pretože to znamená smrť nevinného dieťaťa v matkinom lone"

"Každý ľudský život má sám o sebe absolútnu hodnotu," pokračoval kardinál. Dodal, že politici "sa môžu nazývať Katolíkmi iba vtedy, ak prijmú túto povinnosť bojovať za základné princípy spoločenskej etiky, ktorými sú ľudské práva"

Tieto ľudské práva, povedal Mueller, nemožno predefinovať podľa vlastných preferencií.

"Nemožno povedať, že žena má právo zabiť dieťa vo svojom lone, pretože toto dieťa je ľudská existencia, ktorá má svoju absolútnu hodnotu, a to je princíp základnej morálky a logiky ľudského intelektu."

Bez rešpektovania tohto princípu spoločnosť skĺzne k sociálnemu darwinizmu, ktorý podporuje "prežitie najschopnejších" namiesto vrodenej ľudskej dôstojnosti, varoval kardinál. 

Kardinál zdôraznil, že katolícki politici majú veľkú zodpovednosť v demokraciách, ako aj v diktatúrach, kde majú povinnosť bojovať za ľudskú dôstojnosť a slobodu.

"Katolícki politici musia presadzovať prirodzené právo, princípy základnej etiky, tiež celú sociálnu doktrínu Cirkvi, všetko úsilie o všeobecný mier."

"Nemôžu podporovať ekonomickú vojnu proti iným," dodal kardinál. 

Hoci Cirkev učí, že ľudské práva pochádzajú od Boha, povedal Mueller, dokonca aj tí, ktorí neveria v Boha, môžu jednoducho prostredníctvom svojho intelektu pochopiť, že ľudské životy sa nemajú zneužívať a manipulovať s nimi.

"Každý život každého človeka je posvätný," povedal.