_RIP8365.jpg

Poľský prezident hovoril s pápežom Františkom o podpore rodiny

82
Milko Kostovič
Kultúra života

Poľský prezident Andrzej Duda sa v piatok stretol s pápežom Františkom počas svojej prvej oficiálnej zahraničnej cesty od tesného volebného víťazstva v júli.  

Tlačový úrad Svätej stolice uviedol, že Duda sa po návšteve pápeža stretol s kardinálom Pietrom Parolinom, vatikánskym štátnym sekretárom, a arcibiskupom Paulom Gallagherom, tajomníkom pre vzťahy so štátmi.

"Srdečné rozhovory sa konali v kontexte stého výročia narodenia sv. Jána Pavla II. a 40. výročia založenia nezávislej autonómnej odborovej organizácie Solidarność (Solidarita)," uvádza sa vo vyhlásení. 

"Hovorilo sa o niektorých témach spoločného záujmu týkajúcich sa poslania Cirkvi, vrátane podpory rodiny a vzdelávania mladých ľudí."

"Nakoniec sa pozornosť upriamila na niektoré medzinárodné problémy, ako napríklad súčasná zdravotnícka kríza, regionálna situácia a bezpečnosť."

Oficiálna webová stránka poľského prezidenta informovala, že Duda bol prvým prezidentom, ktorého prijal pápež od začiatku pandémie. Na audiencii sa zúčastnila aj jeho manželka Agata Kornhauser-Duda.

Webová stránka prezidenta citovala Dudu: "Svätý Otec František poukázal na to, že v posledných rokoch sme v prospech rodiny vykonali veľmi efektívne politiky. Veľmi sa mi za to poďakoval. Bol som hlboko dojatý."

"Spomenul všetky programy, ktoré sme zahájili, a že nám záleží na rodinách, ktoré vychovávajú deti. Som rád, že o tom Svätý otec vie, že o tom vie Svätá stolica."

Hoci nebolo jasné, ktoré aspekty poľskej rodinnej politiky pápež ocenil, vláda v roku 2016 programom "Rodina 500+" výrazne zvýšila detské prídavky. 

Duda, ktorý je spájaný s vládnucou stranou Právo a spravodlivosť (PiS), vyhral v júli druhé prezidentské voľby so ziskom 51,03% hlasov, pričom jeho vyzývateľ, varšavský starosta Rafał Trzaskowski, získal 48,97%. Víťazný rozdiel v takmer 38 miliónovej populácii predstavoval 422 630 hlasov. 

V čase predvolebnej kampane Duda podpísal "Chartu rodiny", ktorá sa stavia proti homosexuálnym manželstvám a adopciám, a zaviazal sa k "ochrane detí pred LGBT ideológiou"

Po návšteve pápeža sa Duda zúčastnil omše pri hrobke sv. Jána Pavla II., poľského rodáka, v Bazilike sv. Petra. Potom položil veniec pred hrobku, pričom na tváre nosil čierne rúško ako ochranu pred koronavírusom. 

Duda mal v úmysle vycestovať do Ríma 18. mája pri príležitosti 100. výročia narodenia poľského pápeža, ale nemohol tak urobiť kvôli pandémii.

Vo vyhlásení pre novinárov pred Námestím svätého Petra Duda uviedol, že s Parolinom diskutoval o situácii v Bielorusku. Krajina, ktorá susedí s Poľskom, zažila rozsiahle demonštrácie od sporných volieb z 9. augusta. Arcibiskupovi Tadeuszovi Kondrusiewiczovi, predsedovi Bieloruskej biskupskej konferencie, zabránili v návrate do Bieloruska po ceste do Poľska 31. augusta.

Duda povedal: "V podstate máme spoločný názor, že všetci, ktorí chcú skutočnú demokraciu, chcú slobodu a chcú žiť v čestnom štáte, by mali byť podporovaní - títo ľudia by mali mať našu podporu. Ale samozrejme, Bielorusko by malo o sebe rozhodnúť v slobodných a férových voľbách."