710259.jpg

Dohovor za rodinu žiada RTVS o verejné ospravedlnenie

340
Kultúra smrti

Slovenský dohovor za rodinu (SDZR) žiada RTVS, aby sa ospravedlnila kvôli galavečeru OTO 2020, za hrubú urážku všetkých katolíkov na Slovensku. Program galavečera totiž pobúril mnohých veriacich.

Večer odovzdávania cien bol už tradične sprevádzaný aj rôznymi scénkami a dokrútkami. Niektoré z nich boli ale veľmi urážlivé a dehonestovali Boha a vieru. „Verejnoprávna RTVS hrubo urazila predstaviteľov najpočetnejšej cirkvi na Slovensku.“ 

„Dovolila by si takéto výsmechy RTVS aj na účet islamu? Alebo židov? Nie? Tak prečo si toto dovolila na účet Katolíckej Cirkvi?“ Pýtajú sa.

Ako ďalej uvádza SZDR, katolíci tvoria na Slovensku 70 % obyvateľstva. V roku 2018 bolo vyzbieraných na priamych daniach 6,4 mld. EUR. Kresťania teda na priamych daniach odovzdali štátu takmer 4,5 mld. EUR. Práve z týchto peňazí je financovaná aj verejnoprávna RTVS.

„Nesúhlasíme s tým, aby sa naše dane používali na dehonestáciu katolíckej Cirkvi a výsmech kresťanov.“

Dohovor za rodinu preto žiada, aby sa RTVS verejne ospravedlnila za hrubú urážku všetkých katolíkov na Slovensku.

Zároveň vyzývajú ľudí, aby túto výzvu poslali aj na mail, ktorý je zverejnený ako oficiálny mail pre média a verejnosť- andrea.pivarciova@rtvs.sk.

„Urážka blížneho a šliapanie po tom, čo on uznáva za svoju identitu vedie k totalite, teroru a ako sme boli svedkami v druhej svetovej vojne, počas komunizmu a socializmu – nakoniec k násilnému presadzovaniu jedného názoru a obetiam. Dnes sa to týka katolíkov, zajtra sa posmech a dehonestácia obráti voči mamičkám, ktoré možno citlivo reagujú na očkovanie, napozajtra voči tým, ktorí zvažujú vakcínu proti vírusom. Obeť, alebo zámienka sa vždy nájde,“ uzatvárajú.

 

Reakcie politikov

Program galavečera OTO pobúril aj niekoľkých politikov. Poslanec Tomáš Taraba avizoval, že podá Licenčnej rade podnet na túto reláciu. „Tento druh primitívnej zábavy na verejnoprávnu obrazovku nepatrí.“

Poslanec Štefan Kuffa (KDŽP) k odovzdávaniu cien OTO uviedol, že sa ukázalo „morálne bahno slovenského show businessu v celej jeho prehnitosti“.

Exposlankyňa Anna Belousovová zase uviedla, že ak si verejnoprávna RTVS, platená z koncesionárskych poplatkov v priamom vysielaní dovolí takéto hrubé zneuctenie kresťanstva , je asi na čase zamyslieť sa nielen nad vyvodením dôsledkov voči zodpovedným, ale aj nad smerovaním slovenskej kultúry ako takej (viac v článku).

 

Martausová (ne)prekvapila 

Prekvapením večera sa stala mladá speváčka Sima Martausová, ktorá vyhrala v kategórii speváčka roka. Počas svojho príhovoru poďakovala Bohu a uviedla, že si z neho srandu robiť nebude, čím nastavila zrkadlo slovenskej umeleckej elite.