Cardinal_Crecscenzio_Sepe_views_the_reliquary_with_the_blood_of_St_Januarius_in_2009_Credit_Paolo_Migni_via_Flickr_cc_by_20.jpg

Krv sv. Januária skvapalnená v Neapole

950
Milko Kostovič
AltKAT

V sobotu sa v Neapole skvapalnila krv raného kresťanského mučeníka sv. Januária, čím sa zopakoval zázrak datujúci minimálne do 14. storočia.  

O krvi sa vyhlásilo, že sa zmenila z tuhej na kvapalnú o 10:02 ráno v Katedrále Nanebovzatia Panny Márie 19. septembra, na sviatok svätého Januária.

Kardinál Crescenzio Sepe, neapolský arcibiskup, oznámil túto správu takmer prázdnej katedrále v dôsledku obmedzení spojených s koronavírusom. 

"Drahí priatelia, milí veriaci, znova vás s radosťou a dojatím informujem, že krv nášho svätého mučeníka a patróna svätého Januária skvapalnila," uviedol Sepe. 

Jeho slová si vyslúžili aplauz prítomných vo vnútri i v okolí katedrály.

Sepe dodal, že krv "úplne skvapalnila, bez akýchkoľvek zrazenín, čo sa stalo aj v posledných rokoch"

Tento zákrak je "znamením Božej lásky, dobroty, milosrdenstva, dôvernosti, priateľstva a bratstva nášho svätého Januária," uviedol kardinál a dodal: "Sláva Bohu a úcta nášmu svätému. Amen."

Svätý Januárius alebo San Gennaro v taliančine je svätým patrónom Neapola. Bol biskupom mesta v treťom storočí a jeho kosti a krv sú v katedrále uchované ako relikvie. Predpokladá sa, že bol umučený počas kresťanského prenasledovania cisára Diokleciána.

Skvapalňovanie krvi svätého Januária sa deje najmenej trikrát ročne: na sviatok svätca 19. septembra, v sobotu pred prvou májovou nedeľou a v termíne 16. december, ktorý značí výročie výbuchu Vezuvu v roku 1631.

Údajný zázrak nebol Cirkvou oficiálne uznaný, je však známy a lokálne akceptovaný. Považuje sa za dobré znamenie pre mesto Neapol a jeho región - Kampániu. 

Na druhej strane sa ľudia domnievajú, že ak k skvapalneniu nedôjde, je to znamením vojny, hladu, chorôb a iných katastrof. 

Keď dôjde k zázraku, vysušená, na červeno-sfarbená krvná hmota na jednej strane relikviára skvapalnie pokrývajúc takmer celé sklo. 

Naposledy sa krv neskvapalnila v decembri 2016. 

Zázrak sa stal 2. mája počas miestneho lockdownu, spôsobeného pandémiou. Kardinál Sepe slúžil omšu prostredníctvom priameho prenosu a požehnal mesto relikviou skvapalnenej krvi.

"Dokonca aj v čase koronavírusu Pán skrze príhovor svätého Januária skvapalnil krv!" vyhlásil Sepe. 

Mohlo to byť poslednýkrát, čo Sepe slúžil sviatočnú svätú omšu a potvrdil zázrak sv. Januária. Očakáva sa totiž, že pápež František čoskoro určí nástupcu 77-ročného Sepeho na čele arcidiecézy, ktorá sa považuje za veľmi dôležitú pre Taliansko. 

Kardinál Sepe je neapolským arcibiskupom od júla 2006. 

Vo svojej homílii z omše 19. septembra arcibiskup odsúdil "vírus" násilia a tých, ktorí zneužívajú ostatných ľudí prostredníctvom požičiavania peňazí alebo ich odcudzenia, ktoré boli určené na hospodárske oživenie po pandémii.

"Mám na mysli násilie, vírus, ktorý sa naďalej praktizuje s ľahkosťou a krutosťou, ktorého korene presahujú hromadenie sociálneho zla, ktoré napomáha v jeho explózii," uviedol.

"Mám na mysli nebezpečenstvo zásahov a poškvrnenia zo strany obyčajného a organizovaného podsvetia, ktoré sa pokúša zhrabnúť zdroje určené na hospodárske oživenie, ale tiež sa snaží najímať prozelytov skrz zločinné úlohy či požičiavanie peňazí," pokračoval. 

Kardinál uviedol, že má na mysli aj "zlo zasiate tými, ktorí sa naďalej ženú za bohatstvom cez nelegálne činy, šmelinárstvo, korupciu, podvody" a obáva sa tragických následkov pre tých, ktorí sú nezamestnaní alebo nedocenení a teraz sú v ešte neistejšej situácii.  

"Po lockdowne sme si uvedomili, že už nič nie je ako predtým." uviedol. Sepe vyzval spoločenstvo, aby triezvo uvažovalo o nebezpečenstvách, nielen o chorobách, ale aj o nástrahách bežného života v Neapole. 

Sepe tiež hovoril o mladých ľuďoch a nádeji, ktorú môžu priniesť, a lamentoval nad odrádzaním, ktorému mladí ľudia čelia, keď si nemôžu nájsť prácu.

"My všetci dobre vieme, že (mladí ľudia) sú skutočným, veľkým bohatstvom Neapola a Juhu, našich spoločenstiev a našich území, ktoré rovnako ako chlieb potrebujú sviežosť ich myšlienok, ich nadšenie, ich chytrosť, ich optimizmus, ich úsmev."