Guadalupe_statue_1024_512_75_s_c1.jpg

Znesväcovanie pokračuje: Podpálená katedrála a ďalšia strhnutá socha

1,284
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Znesväcovanie katolíckych kostolov a symbolov viery pokračuje správami, ktoré tento týždeň prichádzajú z opačných koncov Zeme. 

V brooklynskej diecéze v New Yorku bola poškodená socha Panny Márie Guadalupskej v Chráme Panny Márie útechy. 

Na videu zverejnenom redakciou Currents News vidieť muža, ktorý za bieleho dňa preliezol plot nachádzajúci sa pred kostolom v časti Coney Island, strhol obraz Panny Márie Guadalupskej a zhodil ho na chodník. 

Výsledkom bola rozbitá tvár a zlomené ruky Najsvätejšej matky. 

"Útok na Najsvätejšiu Matku počas 11. septembra, ráno, za bieleho dňa, nie je iba bezočivosť, je to priamy útok na vieru ľudí, ktorí v teň prechádzali okolo a chceli sa na chvíľu pomodliť," uviedol v televíznom rozhovore pre CBSNewYork zástupca brooklynskej diecézy John Quaglione. 

Socha bola ocenená na 4 000 dolárov a jej znesvätenie zasiahlo farnosť, ktorá má údajne finančné problémy. 

Polícia stále pátra po vinníkovi, ktorého tvár je dobre viditeľná na statických snímkach pochádzajúcich z videa. 

Na druhej strane planéty, v austrálskom Lismore, došlo k rannému požiaru v sakristii katedrály sv. Kartága. Miestnym úradom sa tento požiar zdal podozrivý a prípadom sa zaoberajú aj miestni vyšetrovatelia požiarov, ako uvádza redakcia ABC.net.au.

Hoci sa oheň rozšíril na strechu kostola nad sakristiou, hasiči dokázali tento požiar uhasiť. Hlavná časť katedrály bola ušetrená, rovnako ako tabernákulum s Najsvätejšou sviatosťou.

"Poškodená budova je iba budova, Cirkev zostáva nepoškodená, pretože Cirkev predstavuje ľud Boží," uviedol biskup Greg Homeming, OCD, vo vyhlásení na videu, informuje spravodajstvo Catholic Weekly

"Samozrejme, že sa nachádzame v počiatočných fázach vyšetrovania a nevieme presne, ako sa to začalo, ale hlavné vonkajšie dvere sakristie horeli a napriek tomu, že sakristia bola dobre zabezpečená, oheň sa dostal do budovy týmto spôsobom," vysvetlil Anthony Smith, policajný inšpektor mesta Lismore.

Spálenisko v katedrále sa označuje za miesto činu.