getty_JKR_1024_512_75_s_c1.jpg

Trans aktivisti zúria kvôli novej knihe J.K. Rowling

346
Milko Kostovič
Kultúra smrti

J.K. Rowling opäť vyprovokovala hnev transgender aktivistov. Najnovším dôvodom je jej kniha, v ktorej vystupuje sériový vrah, ktorý sa prezlieka za ženu. 

"Jedna vec je mať rozmanité postavy, ale keď píšete o mužovi, ktorý sa prezlieka za ženu, aby vraždil ženy, úmyselne tým presadzujete príšerný tróp o transgender osobách," sťažovala sa Ugla Stefania Kristjonudottir Jonsdottir (tiež známa ako Owl Fisher), ako o tom informuje agentúra Reuters

V júni Jonsdottir prestala pracovať pre Rowlingovej literárnu agentúru na protest voči nedávnym poznámkam J.K. Rowling o biologickom pohlaví a ženskosti. 

J.K. Rowling, ktorá napriek tomu, že otvorene podporuje potraty a homosexualitu, sa nedávno stala terčom útokov, keď povedala, že biologické pohlavie je "skutočné"

Autorka vyvolala v júni mediálny rozruch po tom, čo publikovala dlhú esej, ktorou obhajovala sériu správ zo sociálnych sietí zo 6. júna. K otázke "transgenderizmu" sa vyjadrila nasledovne: "Ak pohlavie nie je skutočné, potom neexistuje príťažlivosť k rovnakému pohlaviu."

Vo svojej eseji Rowling uviedla, že bola "znepokojená obrovskou explóziou počtu mladých žien želajúcich si tranzíciu a tiež zvyšujúcim sa počtom tých, ktoré podstupujú de-tranzíciu (návrat k pôvodnému pohlaviu), pretože ľutujú kroky, ktoré v niektorých prípadoch nenávratne zmenili ich telá a vzali im plodnosť."

Bez ohľadu na to stále podporuje LGBT a povedala: "Trans ľudia potrebujú a zaslúžia si ochranu. Podobne ako ženy, aj oni sú najčastejšie zabití sexuálnymi partnermi."

Rowlingovej najnovšia kniha s názvom Troubled Blood je napísaná pod pseudonymom Robert Galbraith.

Je to piate pokračovanie jej detektívnej románovej série "Cormoran Strike". Detektív Strike pátra po sériovom vrahovi, ktorý sa v jednom okamihu knihy oblieka ako žena, aby uniesol svoju ženskú obeť. Romány "Cormoran Strike" sa tiež stali námetom televíznej série BBC. 

Používateľka Twitteru Siobhan Thompson, ktorej Twitter účet @vornietom uvádza, že je autorkou animovanej televíznej šou Rick & Morty, obvinila Rowling z toho, že chce, aby transgender osoby zomierali.

"Prestanem tweetovať o tom, ako chcem, aby si JK Rowling zavrela ústa, keď ona prestane chcieť, aby moji trans priatelia a rodina zomreli," napísala Thompson na Twitteri. 

Napriek online nenávisti voči JK Rowling v súvislosti s jej novou knihou sa niektorí postavili na jej obranu, napríklad britská televízna celebrita Piers Morgan.

"Fakt, že #RIPJKRowling sa stal trendy, hovorí všetko, čo potrebuje vedieť o brigáde prebudených - sú podlejší & brutálne netolerantnejší ako ktokoľvek, o kom kážu," napísal Morgan na Twitteri. 

Herec Robbie Coltrane, ktorý hral Rubeusa Hagrida vo filmoch o Harrym Potterovi, sa tiež Rowlingovej zastal v rozhovore pre Radio Times, ako uvádza redakcia Huffington Post.

"Nemyslím si, že to, čo povedala, bolo skutočne urážlivé. Neviem prečo, ale je tu celá generácia ľudí na Twitteri, ktorí sa flákajú a čakajú na to, aby boli pohoršení ... Vojnu by nevyhrali, však? To som ja, hovorím ako nevrlý starý muž, no pomyslíte si o tom: ‘Schopte sa. Majte rozum, narovnajte sa a choďte ďalej,‘" uviedol Coltrane pre Radio Times. 

Rowling sa zastali aj niektorí pro-homosexuál aktivisti. 

Správa Reuters cituje Bev Jacksona, ktorý je spoluzakladateľom aktivistickej skupiny LGB Alliance, ktorý uviedol, že je "zvláštne, že ľudia majú názory na knihu, ktorú ešte nečítali"

Jackson sa zároveň vyjadril, že množstvo útokov vyplýva z "mizogýnie" a "každoročne vyjde tisíce trilerov, v mnohých z nich budú vystupovať ľudia, ktorí sa obliekajú do prestrojení, a jedná sa o fikciu".

Minulý víkend bol v kanadskom Vancouveri po kritike miestnych LGBT aktivistov odstránený billboard, ktorý si objednali fanúšikovia Rowlingovej na jej obranu. Pred samotným odstránením billboardu došlo k jeho posprejovaniu. 

Kritici kníh o Harry Potterovi hovoria, že ich čitatelia majú negatívnu predispozíciu k okultizmu. 

Znepokojenie z "jemného zvádzania" knižnej série vyjadril aj vtedajší kardinál Jozef Ratzinger, pápež Benedikt XVI. Bývalý vatikánsky exorcista, otec Gabriele Amorth, v roku 2002 uviedol: "Za Harrym Potterom sa skrýva podpis kráľa temnoty, diabla."

Exorcista v roku 2006 odsúdenie zopakoval a povedal: "Začnete s Harrym Potterom, ktorý pôsobí ako sympatický čarodejník, ale nakoniec skončíte s Diablom. Niet pochýb o tom, že podpis Princa Temnoty sa jasne nachádza v týchto knihách."