ruthbaderginsburg4.jpeg

Propotratová sudkyňa Najvyššieho súdu USA, R. B. Ginsburgová, zomrela vo veku 87 rokov

220
Zuzana Smatanová
Neutral

Najvyšší súd USA oznámil, že vo veku 87 rokov zomrela propotratová sudkyňa Ruth Bader Ginsburgová, na metastázovanú rakovinu pankreasu. Jej smrť nepochybne vyvolá masívnu kampaň na obsadenie jej miesta a prezident Trump zrejme dôrazne zabojuje, aby ešte vymenoval jej nástupcu - či už ho potom v novembri zvolia znovu, alebo či vyhrá propotratový Joe Biden. 

Ak by sa to prezidentovi Trumpovi podarilo, nový sudca/sudkyňa SCOTUS (Supreme Court Of The US), čiže Najvyššieho súdu USA by s najväčšou pravdepodobnosťou bol niekto, kto sa pridŕža litery zákona a nesnaží sa len zavďačiť ľavicovému súdnemu aktivizmu. Vďaka tomu by sa oveľa jednoduchšie dodržiavala pro-life legislatúra, chrániaca bábätká pred potratom, a zreálnila by sa možnosť vyhlásiť za neústavný rozsudok v prípade Roe vs. Wade, na základe ktorého sa povoľujú potraty na požiadanie. 

Prezident Trump len pred 9 dňami zverejnil zoznam potenciálnych nominantov Najvyššieho súdu, z ktorého by v prípade svojho zvolenia do druhého volebného obdobia nominoval v budúcnosti sudcov do tejto inštitúcie. V zozname sa nachádzajú konzervatívni právnici a sudcovia, ktorých podporujú pro-life skupiny, pretože pri schvaľovaní pro-life legislatúry a dodržiavaní litery zákona už niečo zažili; určite nerozhodovali len spoza stola.  

Ginsburgová, božstvo potratových aktivistov, vždy rozhodovala proti právam a ochrane nenarodených bábätiek. Je autorkou viacerých diskriminačných výrokov, ktoré odzrkadľujú staré eugenické (eugenika - prísny výber jedincov, ktorým sa dovolí mať deti, aby sa vytvorila silná rasa) zmýšľanie, zakorenené v potratárskom aktivizme.

Napríklad keď v roku 2019 získala Berggruen Prize predhodila ľuďom chudobné ženy ako dôvod prečo podporuje potraty. Ginsburgová poznamenala, že chudobné ženy sú ako jediné postihnuté nedostatočným prístupom k potratom: "Jednou z vecí, ktoré sa udiali po prípade Roe vs. Wade bolo, že ženy chceli mať možnosť rozhodovať o vlastnom osude. Vyhrali, a preto sa stiahli do úzadia. Druhá strana zrýchlila a preto tu máme dnes túto situáciu. Ľudia by sa mali o to zaujímať tak, ako to robili, keď mnohé ženy nemali prístup, nemali právo voľby. Je teda zrejmé, že jedinými obmedzovanými sú tu chudobné ženy. Jedného dňa ľudia precitnú do tejto reality."  

 

Potratoví aktivisti síce vykresľujú jej slová ako dojímavé a súcitné, no situáciu nemienia riešiť tak, že týmto ženám pomôžu z biedy, ale tým, že im radšej umožnia potratiť ich nenarodené bábätká. V roku 2009 spôsobila Ginsburgová rozruch, keď komentovala prípad Roe vs. Wade a robila naň narážky ako na eugeniku: "Úprimne som si myslela, že v čase, keď sa rozhodoval tento prípad, išlo najmä o problematiku rastu populácie a jeho kontroly zvlášť u obyvateľov, ktorých nechceme mať príliš veľa." (New York Times). V roku 2014 povedala čosi podobné pre magazín Elle: "V národnej politike nemá zmysel podporovať pôrody iba medzi chudobnými ľuďmi". Ginsburgová vytrvalo bojovala proti všetkým potratovým reguláciam a obmedzeniam, ktoré sa dostali pred Najvyšší súd. Podporovala Obamovu administratívu, keď sa snažili donútiť rehoľníčky rádu Little Sisters of the Poor platiť formou daní za "lieky", vyvolávajúce potrat

 

Potom, čo väčšina sudcov Najvyššieho súdu sympatizovala v podobnom prípade s Hobby Lobby, Ginsburgová ich obvinila zo sexizmu. V interview s propotratovou mediálnou ikonou Katie Couricovou sa Ginsburgová rozčuľovala na svojich kolegov, že sú "zaslepení" voči ženám, keď rozhodli, že Hobby Lobby by nemala nútiť platiť svojich zamestnancov za "lieky", spôsobujúce potrat. Minulý rok Ginsburgová kritizovala kolegu sudcu Clarence Thomasa za to, že ženy, ktoré mali potrat, označil tiež za "matky". Bývalý prezident Bill Clinton pripustil, že problematika potratu bola hlavným faktorom v jeho rozhodnutí nominovať Ginsburgovú za sudkyňu Najvyššieho súdu USA.