george-soros.jpg

Sorosom podporovaná koalícia sa pripravuje na povolebný chaos

310
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Masívna sieť dobre financovaných ľavicových aktivistov a progresívnych skupín trénuje, organizuje a plánuje zmobilizovať milióny Američanov, ak by prezident Trump "spochybnil výsledky volieb", odmietol odstúpiť alebo vyhlásil predčasné víťazstvo. Robia tak pod zámienkou "predísť ústavnej kríze"

Viac než 80 advokátskych skupín a miestnych organizácií sa zapojilo do širokej koalície s názvom "Ochráňme výsledky" a hlásajú, že "nemôžeme ignorovať hrozbu, ktorú predstavuje Trump pre našu demokraciu a pokojné odovzdanie moci"

Koalícia je spoločným projektom dvoch ľavicových skupín Indivisible a Stand Up America, ktoré boli založené v reakcii na Trumpove víťazstvo v roku 2016. Ich cieľom je "organizovať a odolávať Trumpovej nebezpečnej agende" a "poraziť Trumpa a jeho podporovateľov"

Koalícia, ktorá sa snaží "ochrániť" volebné výsledky využitím svojich miliónov členov, vyzýva ku "koordinovaným krokom" a k "príprave na možnú povolebnú krízu". 

"Buďte pripravení," varuje jedno video na ich domovskej stránke. 

Obe zakladajúce skupiny koalície (Indivisible a Stand up America) sú súčasťou Sorosom financovanej siete Democracy Alliance (DA), ktorá je najväčšou sieťou darcov zameranou na budovanie progresívneho hnutia v USA. 

Veľká skupina DA darcov zhromažďuje zdroje na "cielené investovanie", pričom ročne vyzbiera 80 miliónov dolárov.

V roku 2017 DA vypracovala "schému odporu" - zmes protitrumpovských skupín, ktorých financovanie odporúča, a z ktorých mnohé sú dnes súčasťou koalície Ochráňme výsledky. 

Medzi ďalšie Sorosom financované koaličné skupiny patria MoveOn, Women’s March, the Working Families Party a Center for Popular Democracy, sieť s viac než 50 miestnymi partnermi v 32 štátoch. 

Ľavicový miliardár Soros, ktorý prirovnal prezidenta Trumpa k diktátorovi, v nedávnom rozhovore vyhlásil, že Trump je nebezpečný, "bojuje" za svoj politický život a urobí "čokoľvek, aby zostal pri moci". 

Vzhľadom na jeho drsný opis Trumpa nie je prekvapením, že Sorosom podporované skupiny vedú takzvaný "odpor" povolebného dňa. 

Predstavitelia koaličných "odbojových" skupín DA boli v ostatnom čase pomerne otvorení o svojich zámeroch postaviť sa na odpor v novembri. 

"Ak si Trump želá ignorovať vôľu ľudu a bojovať za výsledky, je to boj, ktorému bude čeliť," uviedla Nelini Stamp, riaditeľka stratégie a partnerstva Strany pracujúcich rodín (Working Families Party).

"Či budeme úspešní? Budeme bojovať ako levy, aby sme boli úspešní," uviedla Rahna Epting, výkonná riaditeľka MoveOn, ďalšej Sorosovej skupiny, ktorá sa pripojila ku koalícii. 

"Náš odpor je kľúčový pri ochrane výsledkov volieb," uviedla Arisha Michelle Hatch, výkonná riaditeľka organizácie Color Of Change PAC. "Mobilizujeme sa, aby sme ochránili černochov pred chaosom a bolesťou, ku ktorej nevyhnutne dôjde, ak sa Trump rozhodne v novembri ignorovať realitu."

Predstavitelia koaličných skupín zdôvodňujú boj proti Trumpovmu znovuzvoleniu neopodstatnenou predstavou, že prezident neúnavne pracuje na zmarení nadchádzajúcich volieb.

"(Trump) si pripravuje pôdu na to, aby mohol ukradnúť voľby; my sa musíme začať brániť," uviedla Sarah Dohl, spoluzakladateľka a hlavná komunikačná riaditeľka organizácie Indivisible. 

"Trump už teraz kladie základy toho, aby mohol vyhlásiť výsledky za zmanipulované, takže bijeme na poplach," uviedol Sean Eldridge, prezident organizácie Stand Up America a spoluzakladateľ koalície Ochráňme výsledky. 

"Trump sa už roky snaží spochybňovať voľby. Zmobilizujeme sa, vyjdeme do ulíc, vyvinieme tlak na štátnych a miestnych volebných úradníkov, (aby bolo jasné) že americký ľud nenechá Donalda Trumpa ukradnúť tieto voľby," uviedol Eldridge. 

Ryan Thomas, seniorný hovorca organizácie Stand Up America, sa pre redakciu Newsweek vyjadril, že "Trump predstavuje existenčnú hrozbu pre našu demokraciu a už teraz pracuje na zmarení volieb"

"Donald Trump nevedie kampaň za znovuzvolenie. Chystá sa uchvátiť moc," povedal Ben Wessel, výkonný riaditeľ NextGen America, koaličnej skupiny financovanej miliardárom Tomom Steyerom - neúspešným demokratickým kandidátom na prezidenta a hlavným darcom DA.

Nielenže je Trump obviňovaný z marenia nadchádzajúcich volieb, ale aj jeho súčasné legitímne postavenie prezidenta je spochybňované. Dôvodom má byť údajné zmanipulovanie predchádzajúcich volieb, ako sa uvádza v nedávnom tweete z jedného z účtov organizácie Indivisible. 

"Donald Trump vyhral voľby v roku 2016 iba podvodom," píše sa v tweete. "To je jediný spôsob, ktorým vyhrá aj tieto (...)"

S prístupom Trump-musí-bez-ohľadu-odísť je myšlienka legitímneho víťazstva Trumpa takmer nemožná.

"Keď v novembri zvíťazíme," hovorí politická riaditeľka organizácie Indivisible Lucy Solomon vo videu opisujúcom prípravu skupiny, majú za cieľ zabezpečiť, "aby Trump nebol schopný ukradnúť tieto voľby v nasledujúcich dňoch."

"3. novembra. Po hlasovaní choďte do ulíc! Donald Trump musí odísť a my to musíme zabezpečiť!" píše sa v príspevku krajne-ľavicovej organizácie ShutDownDC. "Vytvoríme priestor" v partnerstve s koalíciou Ochráňme výsledky, kde "povstaneme, aby sme čelili útokom Trumpovej administratívy na demokraciu". Zároveň bude prebiehať školenie členov koalície, aby sa pripravili na podniknutie "jasných krokov"

Niekoľko významných osobností navyše vyjadrilo obavy z Trumpovho uchopenia moci, ak by voľby pre neho znamenali porážku, a tvrdia, že Trump už teraz pripravuje pôdu na de facto prevrat.

Tí, ktorí sú proti Trumpovi, túto nepodloženú predstavu čoraz viac rozširujú.

Nepodložená predstava sa ešte viac prehlbuje v článku magazínu Nation s názvom "Plánuje Trump prevrat?", ktorý značne rozširovali predstavitelia skupín koalície Ochráňme výsledky, aby sa ľudia pridali k ich úsiliu. 

Ezra Levin, spoluzakladateľ organizácie Indivisible, tweetoval:

Nový titulný príbeh v Nation od @AbramskySasha. Trump je lúzer a pokúsi sa podvádzať, takže my sa pripravujeme 

V snahe osloviť ďalších, aby vstúpili do koalície, zakladateľ organizácie Stand Up America Sean Eldridge tiež odkazoval na spomínaný článok: 

"Potrebujeme pomoc všetkých". 

V článku sa uvádza, že to, čo vedenie kampane Ochráňme výsledky plánuje, "nie je obyčajný protest", ale skôr "národná kampaň schopná priviesť milióny ľudí do ulíc," potenciálne na niekoľko mesiacov. 

Budú musieť vyvinúť trvalé hnutie, ktoré by mohlo fungovať ako demokratické hnutie v Hongkongu alebo hnutia, ktoré generáciu dozadu pokojným spôsobom zvrhli komunistickú vládu vo východnej Európe. 

Koalícia Ochráňme výsledky sa spojila s tajnou iniciatívou Fight Back Table (FBT), ktorá bola spustená po voľbách v roku 2016 s cieľom vytvoriť konšteláciu užšie-spolupracujúcich ľavicových organizácií.

FBT a predstavitelia koalície Ochráňme výsledky údajne tajne diskutovali o svojich plánoch počas virtuálneho Zoom stretnutia. Redakcia Daily Beast informovala o tom, ako tieto skupiny diskutovali o multi-štátnej komunikačnej zložke, ako aj o školení pre občiansku neposlušnosť a masívne narušenie verejného poriadku. 

Aliancia presadzuje domnienku demokratov, že výsledky volieb budú nelegitímne, ak nedôjde k víťazstvu Bidena. 

Tento príklad nasledovali aj poprední demokrati, pripravujúc pôdu pre chaos a masové nepokoje. 

Bývalá prvá dáma Hillary Clinton vyzvala Bidena, aby sa nevzdal vo voľbách "za žiadnych okolností". Demokratický prezidentský kandidát popri tom uviedol, že si je istý, že Trump "sa pokúsi ukradnúť tieto voľby"

Pri dobre financovanej koalícii protitrumpovských skupín, ktorá pripravuje bojové pole pre povolebnú anarchiu, znejú takéto vyhlásenia veľmi banálne.