Aktivisti požadujú zachovanie sviatku Sedembolestnej Panny Márie

2,241
Kultúra života

Výzvu svojím podpisom podporilo celkom opozičných 36 poslancov. Nepridal sa len nikto zo strany SaS.
 
BRATISLAVA. Lídri opozičných strán KDH, Most-Híd, SDKÚ a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) vo štvrtok pred budovou parlamentu podpísali výzvu na zachovanie sviatku Sedembolestnej Panny Márie ako dňa pracovného pokoja.
Pod výzvu sa podpisujú ľudia z celého Slovenska. Jedna z iniciátoriek Terézia Lenczová povedala, že každý deň dostáva obálky s podpismi, ich celkový počet však nechcela prezradiť.
 
Výzvu vo štvrtok svojím podpisom podporilo celkom 36 poslancov. Téma rušenia sviatkov je relevantná, ale práve 15. september nemôže byť obeťou konsolidačných zámerov vlády Roberta Fica, vyhlásil líder kresťanských demokratov Ján Figeľ. Lepšou voľbou by podľa neho bol 1. september, ktorý je všade vo svete spájaný s nástupom do školy.
 
Matovič: Kradnú ľuďom voľno
 
Proti rušeniu sviatkov vo všeobecnosti nie je ani predseda SDKÚ Pavol Frešo. "Táto petícia ukáže, čo si ľudia o týchto sviatkoch myslia a hlavne o tomto sviatku, ku ktorému by sme mali mať veľmi veľkú úctu," zdôraznil Frešo. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár považuje oslavu Sedembolestnej za veľký sviatok. "Nedá sa povedať, že ho oslavujú iba veriaci," dodal.
 
Cirkevné sviatky by sa podľa neho mali rušiť len po dohode s cirkvou. Rušenie dvoch štátnych sviatkov - jedného civilného a jedného cirkevného má byť jedným z opatrení vlády ako zlepšiť ekonomickú kondíciu krajiny.
 
Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič to označil za krádež voľna ľuďom, ktoré by sa malo byť len najkrajnejším riešením.
"Riešiť svoju neschopnosť šetriť tým, že ľuďom ukradneme dva dni nie je fér voči ľuďom a nepatrí to medzi istoty sľúbené pred voľbami," vyhlásil. Výzvu nepodpísali predstavitelia SaS.
 
Prezident vníma petíciu pozitívne
 
Za zachovanie sviatku Sedembolestnej sa v stredu v petržalskom kostole Sedembolestnej Panny Márie modlili veriaci na svätej omši.
V utorok tento týždeň sa iniciátori podpisovej akcie stretli s vedúcim Kancelárie prezidenta Milanom Čičom. Pán Čič nám oznámil stanovisko pána prezidenta, ktorý vníma túto iniciatívu pozitívne.
Súčasne dodal, že pán prezident sa v krátkom čase aj osobne vyjadrí k tejto problematike, uviedol na dnešnom brífingu jeden z aktivistov za zachovanie sviatku Martin Dilong, ktorý je členom KDH. Aktivisti vo štvrtok poslancomdoručili verejnú výzvu k ponechaniu sviatku. V nej tvrdia, že ekonomické argumenty pre zrušenie sviatku neobstoja. V roku 2012 sviatok Sedembolestnej pripadne na sobotu, budúci na nedeľu.
 
Podpisy budú zbierať ešte štyri mesiace
 
Tento rok si pripomíname 600 rokov od prvej písomnej zachovanej zmienky o sviatku Sedembolestnej Panny Márie.
Zrušenie tohto sviatku v období, kedy si pripomíname 1150 rokov od príchodu svätých Cyrila a Metóda na naše územie by bolo obzvlášť smutné, uvádza sa vo výzve.
 
Pod výzvu sa budú zbierať podpisy aj v najbližších troch až štyroch mesiacoch. Aktivisti veria, že veľa ich pribudne pri oslave Sedembolestnej Panny Márie na púti v Šaštíne.
 
Občanov bez ohľadu na náboženskú príslušnosť vyzvali, aby pomohli zachovať sviatok a prišli na púť do Šaštína. Takto vyjadríme svoje odhodlanie, odvahu a postoj, že nám záleží na našich duchovných, kultúrnych a náboženských koreňoch, napísali aktivisti vo výzve občanom.
 
Iniciátori výzvy 4. júla doručili prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi a predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer) otvorený list, v ktorom ich žiadajú ponechať tento sviatok. Hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Hudáková vtedy reagovala s tým, že zatiaľ ide len o návrh zamestnávateľov. "Aj tento samotný návrh nehovorí o zrušení sviatku, ale len o presunutí jeho pripomenutia na nedeľu," uviedla. Problematika ešte nie je podľa jej slov uzavretá a bude sa o nej diskutovať.