archbishopsamuelaquila.png

Katolícky biskup: Kresťanskí voliči nemôžu podporovať kandidátov, ktorí presadzujú potraty

507
Milko Kostovič
Kultúra života

Katolícky arcibiskup Samuel Aquila vyzval Američanov, aby "si osvojili Evanjelium života". Aquila prišiel s týmto vyhlásením minulý týždeň po ukončení nominačných zjazdov demokratov a republikánov. 

Denverský arcibiskup Aquila sa už roky zasadzuje za práva a ochranu nenarodených detí. Pred štyrmi rokmi uviedol, že Katolíci s čistým svedomím "nemôžu podporovať kandidátov, ktorí budú presadzovať potraty", uvádza spravodajstvo Breitbart

V piatok zverejnil Aquila na Twitteri mém, ktorý porovnával dve katolícke rečníčky, ktoré vystupovali začiatkom tohto mesiaca na straníckych zjazdoch. 

"Príbeh dvoch mníšok. Jedna nasleduje cirkevné učenie, druhá nie. Sestra Diedre (Byrne) zo zjazdu republikánov: Ako lekárka môžem jednoznačne vyhlásiť, že život začína počatím. Sestra Simone (Campbell) zo zjazdu demokratov: Potraty sú nad mojou platovou triedou," uvádza sa v obrázku. 

S dôrazom na význam ochrany nenarodených detí Aquila uvádza, že mém hovorí sám za seba. Taktiež sa pomodlil: "Pane, pomôž nám osvojiť si Evanjelium života!"

"Ide o katolícke učenie, závažnosť potratov, nebyť pohŕdavý či ľahkomyseľný pri tak dôležitých veciach," pokračoval Aquila. "Katolícke verejné osoby a každý Katolík je zodpovedný za to, aby bol verný Evanjeliu života."

Katolícka cirkev učí, že každý ľudský život je hodnotný, od počatia po prirodzenú smrť, a potraty sú zlé, pretože zabíjajú jedinečné a živé dieťa v lone matky.

Potraty každoročne zničia životy takmer milióna nenarodených detí a názory dvoch hlavných politických strán na túto tému sa nemôžu viac líšiť. 

Demokratická strana podporuje potraty bez obmedzení a chce donútiť daňových poplatníkov, aby ich financovali. Prezidentský kandidát demokratov Joe Biden sa označuje za Katolíka, ale vzdal sa učenia svojej viery v tejto oblasti a počas prezidentskej kampane ešte viac zradikalizoval. 

Národný zjazd demokratov pozval liberálnu katolícku mníšku Simone Campbell, aby vystúpila s prejavom. Hoci rozprávala o ukončení "štrukturálneho rasizmu, fanatizmu a sexizmu, ktorý je dnes tak rozšírený v našom národe a v našej histórií", nenarodené deti nespomenula pri obhajobe zraniteľných. Keď sa jej nedávno pýtali na jej postoj k potratom, uviedla, že tento problém je "nad mojou platovou triedou" (anglický idióm, označujúci problém, ktorý presahuje právomoc dotyčnej osoby). 

Na rozdiel od demokratov republikánska strana uznáva, že život sa začína počatím, a podporuje ochranu života nenarodených detí. Prezident Donald Trump prijal množstvo opatrení na ochranu nenarodených detí a pro-life obhajcov,  ktorí sa usilujú o ich záchranu.

Na národnom zjazde republikánov vystúpili viacerí pro-life obhajcovia, vrátane Abby Johnson, Nicka Sandmanna a bývalého futbalového trénera Notre Dame Loua Holtza. 

Na zjazde vystúpila aj sestra Diedre Byrne. Pro-life mníška vo svojom prejave opísala nenarodené deti ako "najväčšiu marginalizovanú skupinu na svete" kvôli potratom. 

"Musíme bojovať proti legislatívnej agende, ktorá podporuje a dokonca oslavuje ničenie života v lone," uviedla Byrne. "Majte na pamäti, že zákony, ktoré vytvárame, definujú, ako vnímame našu ľudskosť. Musíme si položiť otázku: Čo tým vyjadrujeme, keď vstupujeme do maternice a likvidujeme tam nevinný, bezmocný a nemý život?"