N-Sandmann.jpg

"Protiúder": katolícky študent Nick Sandmann oznamuje víťazstvo v súdnom spore s W. Post

311
Zuzana Smatanová
Kultúra života

Skvelý darček k narodeninám!

Študent katolíckej strednej školy v Covingtone, Nicholas Sandmann, oznámil dňa 24.7. víťazstvo v súdnom procese. V ten deň oslávil aj svoje 18. narodeniny.

Rodina Sandmannovcov podala žalobu za nactiutŕhanie a osočovanie na Washington Post potom, ako sa objavilo video, na ktorom počas Pochodu za život v januári 2019 stál Nicholas pred bubnujúcim americkým domorodcom, indiánom, Nathanom Phillipsom. Médiá vykreslili Sandmanna ako agresora a rasistu. Sandmannova právnička Lin Woodová povedala, že rodina podáva žalobu kvôli "emocionálnej újme, ktorú Nicholas a jeho rodina utrpeli". Rodina uvádza, že po objavení videa a správy boli nútení odsťahovať sa dočasne z domova. Po incidente škola okamžite zakázala Nicholasovi účasť na vyučovaní.

V Nicholasovom oznámení sa píše: “19. februára 2019 som dal zaregistrovať žalobu za nactiutŕhanie a osočovanie na Washington Post a žiadal som 250 miliónov dolárov odškodné. Dnes, 24. júla, na moje 18. narodeniny, rozhodol súd v môj prospech. Ďakujem Toddovi McMurtrymu a Lin Woodovej za ich právnické služby. Ďakujem aj svojej rodine a miliónom vám, ktorí ste za mnou stáli a podporovali ma. Stále mám však ešte čo robiť." Sandmannov ďalší tweet, ktorý zjavne varuje spoluzakladateľa a výkonného riaditeľa Twitteru Jacka Dorseyho": "S Washington Post a so CNN sme sa už vysporiadali./ Boj však neskončil. 2 sú vybavení, 6 to ešte len čaká. Nemyslite si, že vás to minie, Jack Dorsey."   

Gratulácia Lin Woodovej cez tweet: "Náš darček Nickovi Sandmannovi k jeho 18. narodeninám. S Toddom McMurtrym sme dali Nicholasovi darček spravodlivosti od ... / THE WASHINGTON POST / #FightBack”.

Hovorca Washington Post komentoval tento súdny spor pre Fox News: "Vyjadrujeme potešenie, že sme dosiahli vzájomné súhlasné stanovisko k zostávajúcim nárokom na škodu v tomto súdnom spore."  

Rodina Sandmannovcov podala žaloby na ďalších 13 mediálnych predstaviteľov, vrátane ABC, CBS, The Guardian, The Huffington Post, NPR, Slate, The Hill, Gannett Additional. Rodina zažalovala aj NBC. Víťazstvo komentovali aj viacerí užívatelia sociálnych médií: 

Tento užívateľ napísal: "Všetko najlepšie k narodeninám, Nicholas! Len tak ďalej; po celý svoj život bojuj na zemi dobrý boj."

Iný užívateľ tweetoval: “Všetko najlepšie a gratulujem! Bojuj ďalej. Tvoji rodičia odviedli skvelú prácu - vychovali poctivého, zdravo sebavedomého a odvážneho muža."

Katolícky diakon Keith Fournier tweetoval: “Ďakujeme, Nicholas! Si ako Dávid s piatimi hladkými kamienkami a hrdinskou vierou. Zaútočil si na Goliáša a s modlitbou a so skvelými právnikmi si zdolal Washington Post, ktorý nactiutŕhanie a osočovanie zamaskoval ako reportáž. Dodávaš nám nádej!"