st_joseph_new_haven.jpg

Satanské symboly na kostole vo farnosti, v ktorej bol založený rád Kolumbových rytierov

466
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Kostol vo farnosti New Haven, štát Connectucut, v ktorom bol založený služobný rád Kolumbových rytierov, zohyzdili minulý týždeň vandali satanskými symbolmi, ktoré namaľovali na kostolnú bránu.

Páter Michael McGivney, ktorý má byť čoskoro blahorečený, začal svoju kňazskú službu vo farnosti sv. Márie v New Havene, čo bola prvá farnosť na území mesta, v roku 1877. Kňaz tu v roku 1882 založil aj bratský služobný rád Kolumbových rytierov. V roku 2018 sa počas diecézneho konsolidačného procesu pripojil k farnosti sv. Márie aj Kostol sv. Jozefa. Práve na jeho bráne sa z večera do rána objavili stopy po vyčíňaní vandalov. Páter John Paul Walker, OP, súčasný farár, povedal: "Na vstupnej bráne kostola sa objavili namaľované slová a rôzne symboly, vrátane satanistických. Kým zhodnotíme situáciu a naplánujeme znovu-posvätenie kostola, zostane kostol zatvorený, minimálne jeden deň. Naše každodenné dve omše, spoveď a popoludňajšia adorácia sa preto rušia. Veriaci majú možnosť sledovať omšu online na poludnie z našej prepoštskej kaplnky."

Sväté omše a ostatné obrady sa zvyknú konať v obidvoch kostoloch, no z dôvodu renovácie základov kostola sv. Márie, sa všetky liturgické obrady presunuli do kostola sv. Jozefa. Ak sa kostol sprístupní, bude otvorený iba počas omše a spovede. "Všetkých vo farnosti prosím, aby sa modlili k nášmu Pánovi o nápravu tohto znesvätenia a k sv. Michalovi Archanjelovi o ochranu pred mocnosťami pekla. Modlite sa aj za páchateľa tohto skutku, ktorý je zjavne veľmi narušeným jedincom, ktorý potrebuje serióznu pomoc", uviedol kňaz. Polícia vyšetruje vandalizmus a do prípadu sa zapojili aj federálne zložky. Tento incident je len jedným z mnohých prípadov vandalizmu, páchaného na katolíckych kostoloch. Ich počet z týždňa na týždeň vzrastá.

Začiatkom minulého týždňa prišla v arcidiecéze Miami o hlavu socha Ježiša a sochu Preblahoslavenej Panny Márie v katedrále sv. Márie v Colorado Springs posprejovali červenou farbou.

V kostole v Chattanooga, Tennessee, odbili hlavu zo sochy Prebl. Panny Márie.

10. júla, v prípravke a v seminári mesta New York posprejovali vandali sochu Panny Márie slovom "modla". Nasledujúci deň v Bostonskej farnosti zničili vandali tvár, hlavu a hornú časť trupu sochy Panny Márie a podpálili ju. 11. júla narazil istý muž svoj minivan do múru katolíckeho kostola v Ocala, Florida, polial ho benzínom a zapálil. Ľudia sa zatiaľ v kostle pripravovali na rannú omšu. V tom istom čase bola aj v arcidiecéze Los Angeles zničená požiarom misijná stanica San Gabriel.  v 18. storočí ju založil sv. Junipero Serra, ktorého počas svojej návštevy USA v roku 2015 svätorečil pápež František. Príčina požiaru sa vyšetruje; zatiaľ sa prípad vedie ako podpaľačstvo.

Arcidiecéza Hartford uvádza na facebooku: "Skrytý motív všetkých týchto znesväcujúcich útokov je jasný -  zasiať strach do sŕdc tých, čo si uctievajú Krista. Naša katolícka viera prežila 2.000 rokov aj napriek rozličným útlakom a nechystá sa vzdať ani teraz." Arcidiecéza vyzýva katolíkov, aby sa nebáli a aby na nenávisť odpovedali láskou, jednotou a modlitbou za obrátenie všetkých, čo šíria strach. Najvyšší rytier rádu Kolumbových rytierov, Carl Anderson, sa 15. júla vyjadril, že nedávne útoky na katolícke sochy svätých sú "útokmi na katolíkov a zbožných ľudí" a pokračuje: "Naša viera nás učí rešpektovať rozličné názory, no vandalizmus je zločin proti všetkým, ktorí zachovávajú demokraciu a vzájomný rešpekt. Kolumbovi rytieri jednoznačne odsudzujú všetky formy rasizmu a násilia, vrátane politického násilia. Spolu so všetkými, ktorým záleží na kostoloch, sochách a náboženských symboloch, ktoré sa stali obeťou vandalizmu a útokov, vyzývame zvolených funkcionárov a lídrov na každom stupni vedenia, aby sa postavili na obranu náboženskej slobody pre všetkých." 

Páter McGivney slúžil koncom 19. storočia ako kňaz v New Haven, ktoré bolo protikatolícke. Napriek tomu založil služobný rád Kolumbových rytierov na poskytovanie duchovnej pomoci katolíkom a finančnej pomoci rodinám, ktoré prišli o svojho živiteľa. Proces jeho svätorečenia oficiálne zahájili v roku 1997 v arcidiecéze Hartford. V roku 2008 pápež Benedikt XVI vyhlásil tohto amerického kňaza Ctihodným služobníkom Božím pre jeho život, naplnený hrdinskými čnosťami.

V máji uznal pápež František zázrak, ktorý sa stal na príhovor pátra McGivneyho, vďaka čomu sa mu otvára cesta k blahorečeniu. Termín však ešte neoznámili, pretože tento akt si vyžaduje minimálne ešte jeden uznaný zázrak na jeho príhovor.