nantes_cathedral_1024_512_75_s_c1.jpg

Požiar v katedrále v Nantes vyhodnotili ako podpaľačstvo

97
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Veľký požiar minulý týždeň takmer zničil Katedrálu sv. Petra a Pavla v Nantes na západe Francúzska. Plamene z veľkej časti poškodili vnútrajšok tejto neskorogotickej budovy a kompletne zničili nádherný monumentálny barokový organ zo 17. storočia. Prežil Francúzsku revolúciu, dve svetové vojny a požiar, ktorý v roku 1972 zničil strechu tejto katedrály. Pätnásť mesiacov potom, čo oheň zničil strechu a vežu parížskej katedrály Notre Dame privádza tento nový tragický požiar mnohých katolíkov k otázke, či za nárast počtu podobných incidentov netreba obviniť "kresťanofóbiu"

Predpokladá sa, že oprava bude trvať minimálne dva roky, kým budú môcť opäť začať verejné pobožnosti. Sväté omše sa teraz slávia v priľahlom kostole sv. Mikuláša o 18. hodine večer. Farníci zo "sv. Petra a Pavla" sú šokovaní a nešťastní zo zničenia svojho chrámu, elegantnej, presvetlenej stavby s neuveriteľne vysokou loďou kostola, ktorá bola postavená medzi rokmi 1434 až 1891. 

Zatiaľ čo požiar v Notre Dame sa oficiálne označil za "nehodu", v Nantes začalo kriminálne vyšetrovanie pretože požiarnici objavili najmenej tri nezávislé ohniská požiaru, ďaleko od seba vzdialené. Jedno bolo pod veľkým vitrážovým oknom, ktoré zdobí prednú fasádu katedrály a ďalšie dve v pravej a ľavej časti chrámovej lode. Tieto fakty jasne poukazujú na podpaľačstvo, hoci násilné vniknutie do chrámu nebolo zaznamenané. Rektor katedrály, otec Hubert Champennois uviedol, že pred tým ako večer odišiel, "podrobne skontrolovali všetky dvere, aj kryptu", či sú zavreté, čo robia každý deň. Elektrická rozvodná stena katedrály bola tiež úplne rozbitá. Štátny zástupca Nantes, Pierre Sennes, uviedol, že ide o kriminálny čin a očakáva forenzných odborníkov z Paríža, ktorí majú objasniť okolnosti požiaru.  

Biskup Bernard Ginoux z Montaubanu (juhozápadné Francúzsko) po zverejnení podozrenia na podpaľačstvo na twitteri uviedol: "Po Notre Dame v Paríži a po ponížení a znesvätení stoviek katolíckych kostolov, by len slepí nevideli, že ide o pokus o zničenie nášho katolíckeho dedičstva. Kto však všetky tieto akcie riadi?"

V júni tohto roku výtržníci zapálili bránu katedrály v Rennes, 100 km od Nantes. Škody boli našťastie malé, pretože oheň nedokázal preniknúť cez hrubé drevo brány a požiarnici ho včas zlikvidovali. Ďalšie požiare v tomto roku okrem iných kostolov zasiahli aj sv. Jakuba v Grenobli (juhovýchod F.), kde bol oheň potvrdený ako podpaľačstvo a generálny vikár diecézy, otec Loïc Lagadec, ho pripisuje "extrémnej ľavici". Pred troma týždňami podpálili neznámi páchatelia kostol sv. Pavla v Corbeil-Essonnes, neďaleko Paríža; zistilo sa násilné vniknutie do budovy cez priľahlú katechetickú miestnosť. Dva roky predtým kostol pomaľovali agresívnymi slovami.

 Množstvo útokov na kostoly a cintoríny vo Francúzsku neustále rastie. V mnohých prípadoch sú páchateľmi mladí satanisti. V Nantes sa rozmáha hnutie "Antifa" a sociálne médiá nevylučujú ani moslimských páchateľov. Čo z toho platí, no je isté, že vo francúzskej spoločnosti existujú čoraz viditeľnejšie trhliny - aj tu sa aktivizuje hnutie ´Black Lives Matter´, ktorého aktivisti poukazujú na to že prosperita Nantes pochádza z obchodu s otrokmi v 18. storočí, kedy si majitelia lodí nahonobili bohatstvo z tzv. "obchodu do trojuholníka" medzi prístavom Nantes v ústí rieky Loiry do Atlantického oceánu, Afrikou a oboma Amerikami.

105 hasičov zachraňovalo katedrálu v Nantes. Oheň spozorovali o 7.30 ráno miestni obyvatelia, ktorí videli oranžové plamene za vitrážovými oknami fasády. Plamene zničili aj jediné originálne sklenené tabuľky vitrážového okna zo 16. storočia v ľavej časti katedrály. Oheň uhasili do 10 hodiny predpoludním a hasiči ešte potom zabezpečovali kamenné ozdoby na fasáde, ktorým hrozilo, že sa zrútia.

Požiar, ktorý omylom spôsobili robotníci, ktorí opravovali strechu katedrály v Nantes v roku 1972, si vynútil dlhú opravu, kvôli ktorej sa brána na katedrále zavrela na niekoľko rokov. Pri oprave už použili na obvodové múry a strechu cement, vďaka čomu zrejme teraz nevznikla na budove taká škoda, aká by vznikla, keby bolo všetko ako pôvodne - z dreva. 

Historický organ, postavil v roku 1620 Jacquet Girardet. Mal 27 registrov a 5.500 píšťal. Zdevastovanú katedrálu po požiari navštívili nový premiér Jean Castex, ministerka kultúry Roselyne Bachelotová a minister vnútra Gérald Darmanin. Hovorili o ničení francúzskeho dedičstva a o hlbokom zraňovaní francúzskych katolíkov. Na rozdiel od nich francúzsky prezident Emmanuel Macron poslal iba krátky tweet, v ktorom "pozdravuje požiarnikov, ktorí riskujú všetko, aby zachránili tento gotický drahokam mesta vojvodcov." 

Diecézny riaditeľ katolíckych škôl, Thierry Aillet, odpovedal na twitteri: "Úbohý pane, katedrála je predovšetkým Božím domom, do ktorého prichádzajú katolíci, aby v ňom prijímali Telo Kristovo vo svätom prijímaní. V skutočnosti sa snažili aby zhorel Boží dom."

Philippe de Villiers, bývalý kandidát na francúzskeho prezidenta a zakladateľ historického tematického parku Puy-du-Fou vo Vendée, ktorý je poctou najmä hrdinom katolíckeho povstania proti svetskej Francúzskej revolúcii a genocíde vo Vendée, poznamenal na twitteri. "Požiar v katedrále v Nantes po požiari v Notre Dame v Paríži by mali našich čelných predstaviteľov upozorniť na veľký neporiadok a nesúlad v spoločnosti. Rozpad civilizácie je v plnom prúde. Počas karanténnych opatrení boli kostoly zavreté. Teraz horia."