2020-07-13-Hagia-Peter.jpg

Islam: Po Konštantínopole dobyte Rím

666
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Historik varuje, že islam sa po Hagii Sofii zameria na Baziliku svätého Petra. 

Uznávaný taliansky historik varuje, že cieľom radikálneho islamu je dobytie Ríma po tom, čo znovu obsadili antickú byzantskú baziliku Hagia Sofia. 

"Cieľ islamu je jasný - po svätej Sofii to bude svätý Peter," vyjadril sa profesor Roberto de Mattei pre redakciu Church Militant. Slová talianskeho historika prichádzajú po tom, čo pápež František neodsúdil poburujúce rozhodnutie Turecka premeniť Hagiu Sofiu na mešitu.

V nedeľu, po vzrastajúcom medzinárodnom tlaku odsúdiť islamské prevzatie Hagie Sofia, pápež František povedal: "Myslím na Hagiu Sofiu a som veľmi smutný" - vyhlásenie, ktoré bolo kritizované ako "prejav premyslenej nejednoznačnosti"

"Pápež František povedal, že bol zarmútený transformáciou múzea Hagia Sofia na mešitu, ale čo iného by mal od sultána Erdoğana očakávať?" pýta sa de Mattei, autor diela Turecko v Európe: Výhoda či katastrofa?

Katolícky historik zdôrazňuje, že turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan už roky trvá na tom, aby Turecko vstúpilo do Európy s cieľom ju islamizovať. 

Erdoğan, radikálny moslim, "vyvíjal 'neorímsku' politickú stratégiu v rámci geopolitického pásu bývalých islamských republík Sovietskeho zväzu," poznamenáva de Mattei. 

Rím je "Červené jablko"

"Konečným cieľom tureckých výbojov je podľa starovekej tradície tzv. 'Červené jablko' (Kizil-Elma). Tento názov sa používa na označenie zlatého glóbusu podopreného sochou cisára Konštantína v Konštantínopole."

"Po dobytí Konštantínopolu v roku 1453 sa Rím stal 'Červeným jablkom', konečným cieľom moslimských Osmanov a symbolom víťazstva islamu nad kresťanstvom. Táto požiadavka časom neslabla," varuje de Mattei. 

"Pápež František navštívil Hagiu Sofiu v novembri 2014 na svojej ceste do Turecka. Krátko predtým navštívil sultána Ahmeta - miesto známe tiež ako Modrá mešita - v Istanbule s Veľkým muftim, aby sa v tichosti a bosý pomodlil."

"Je možné, že sa pápež z tejto cesty nič nedozvedel?" pýta sa de Mattei, riaditeľ Nadácie Lepanto

Profesor de Mattei citoval svetoznámeho islamského učenca Sheikha Yusufa al-Qaradawiho, predsedu Medzinárodnej únie moslimských učencov a mediálnu celebritu, "ktorý má vďaka svojim vystúpeniam v médiách a na internete nesmierny vplyv na súčasný islam."

"Okupovaná Európa" v pohybe

Sheikh al-Qaradawi 2. decembra 2002 pripomenul, že keď sa proroka Mohameda pýtali, ktoré mesto treba dobyť ako prvé, či Rím alebo Konštantínopol, on odpovedal: "Mesto Hirquid (Konštantínopol) bude dobyté ako prvé."

Qaradawi vysvetľuje: "Mesto Hirquid dobyl v roku 1453 mladý, 23-ročný osmanský cisár Mehmed bin Murad, v histórií známy ako Mehmed Dobyvateľ. Druhé mesto, Rím, odoláva a my veríme a dúfame (že bude tiež čoskoro dobyté)."

Qaradawi dodáva: "To znamená, že islam sa vráti k dobytiu Ríma a zvíťazí po tom, čo bol dvakrát vyhnaný, raz z juhu, z Andalúzie a druhýkrát z východu, keď niekoľkokrát zaklopal na aténske brány."

De Mattei uvádza: "Ten istý al-Qaradawi vyhlásil vo fatve zverejnenej 27. februára 2005: 'Bez ohľadu na pesimizmus medzi moslimami, islam napokon bude vládnuť a bude hlavou celého sveta.'"

"Jedným zo znamení víťazstva bude dobytý Rím, okupovaná Európa, porazení kresťania a rastúci počet moslimov, ktorí sa stanú silou, ktorá ovládne celý európsky kontinent," oznámil al-Qaradawi.

Islam "si ide po Západ" 

Robert Spencer, historik islamu, medzitým tiež varuje Západ pred plánmi Erdoğana na islamský pochod na Západ. 

"Erdoğan signalizuje svoju túžbu obnoviť kalifát, samostatnú zjednotenú islamskú vládu, ktorej v sunnitskom islame všetci moslimovia prisahajú vernosť," napísal Spencer v stĺpci pre spravodajstvo PJ Media.

"Posledný kalifát bol zrušený sekulárnou tureckou vládou v roku 1924. Teraz, keď Erdoğan práve dokončil svoje úsilie o zničenie tureckého sekularizmu, postupuje priamejšie ako kedykoľvek predtým, aby znovu ustanovil kalifát, ktorý sami sekularisti zničili," pozoroval Spencer, autor knihy Vpred moslimskí vojaci: Ako džihád stále ohrozuje Ameriku a Západ (v origináli Onward Muslim Soldiers: How Jihad Still Threatens America and the West). 

Spencer dodáva:

Hagia Sofia stála ako symbol víťazstva islamu nad kresťanstvom, a ako symbol moci Osmanskej ríše. Erdoğan sa sám štylizuje ako nový Mehmed (Dobyvateľ), ničí pomník sekularizmu, ktorým bolo múzeum Hagia Sofia od roku 1935, a napodobňuje svojho slávneho predchodcu, keď ju premieňa znovu na mešitu.

Po rozhodnutí Štátnej rady zmeniť Hagiu Sofiu na mešitu sa Erdoğan zaviazal, že "oslobodí mešitu al-Aksá" z rúk Izraela. 

"Vzkriesenie Hagie Sofie je v súlade s vôľou moslimov celého sveta ... vzkriesenie Hagie Sofie je znovuvznietením ohňa nádeje moslimov a všetkých utláčaných a vykorisťovaných," vyhlásil turecký prezident vo víťaznej reči.