queenofpeacecatholic.jpg

Biely dom bude stíhať zločincov za podpaľačstvo a ničenie kostolov

144
Milko Kostovič
Kultúra smrti

"Zločinci", ktorí ničili a útočili na katolícke kostoly a náboženské sochy, budú stíhaní "v plnom rozsahu zákona", uviedol zástupca Bieleho domu pre spravodajstvo Daily Caller News Foundation.

Zástupca Bieleho domu citoval "nedávny nápor násilia na katolícke pamiatky, ako je socha Panny Márie v Bostone a socha Ježiša v Miami", pričom tieto činy označil za "absolútne desivé"

"Prezident Trump sa solidárne pripojí ku katolíckej komunite v tomto ťažkom období," uviedol zástupca. "Uisťujeme vás, že prezident Trump bude vždy vyžadovať zákon a poriadok v amerických komunitách a zabezpečí, aby zločinci spôsobujúci tieto svätokrádežné akty boli stíhaní v plnom rozsahu zákona."

Prezident podpísal 26. júna exekutívny príkaz, ktorým sľubuje potrestať každého, kto znesvätí verejné pamiatky, pripomenul zástupca Bieleho domu. 

"Na základe tohto príkazu má federálna vláda povinnosť stíhať každú osobu alebo subjekt, ktorý poškodzuje alebo zohavuje náboženský majetok. Zároveň zastavuje určitú federálnu podporu pre štátne a miestne vlády, ktoré nechránia verejné pamiatky, pamätníky a sochy pred ničením alebo vandalizmom," uvádza sa v nariadení. 

V príkaze ďalej stojí: "Prezident Trump nikdy nedovolí násiliu ovládať naše ulice, prepísať našu históriu ani poškodiť americký spôsob života."

Trumpova kampaň sa tiež zaoberá mnohými správami o vandalizme v amerických katolíckych kostoloch a jednom prípade v kanadskej Alberte. 

"Nárast násilia na domoch uctievania, náboženských symboloch a posvätných priestoroch sa rýchlo stáva epidémiou v celej krajine. Túto epidémiu vedú radikálni ľavičiari, ktorí sú pevne rozhodnutí zničiť samotnú morálnu štruktúru nášho národa," uviedol tlačový hovorca Trumpovej kampane Ken Farnaso pre DCNF. 

"Týchto anarchistov utíšili Joe Biden a Demokratická strana, ktorí im poskytli platformu pre ich netoleranciu a marxizmus," pokračoval Farnaso. "Prezident Trump bojoval a bude bojovať za ochranu nášho kultúrneho dedičstva a náboženskej slobody, ale je čoraz jasnejšie, že v Amerike Joe Bidena nebudeme v bezpečí."

26-ročný muž namaľoval svastiku a protikatolícke nápisy na náhrobné kamene dominikánskych bratov na katolíckom cintoríne v meste Providence. V stredu bola v Miami nájdená socha Ježiša bez hlavy. 

V ostatných týždňoch boli poškodené, zapálené a zničené sochy Panny Márie vo viacerých amerických mestách. V kanadskej Alberte zase posprejovali sochu Ježiša. 

Úrady tiež zatkli 24-ročného Stevena Shieldsa po tom, čo údajne narazil svojim autom do predných dvier kostola Kráľovnej pokoja, polial predsieň benzínom a zapálil tento benzín, zatiaľ čo farníci sa nachádzali stále v kostole. Shields povedal po svojom zatknutí, že útočil na katolícky kostol, pretože to bolo jeho "poslanie", informuje portál News 4 Jax

Úrady vyšetrujú príčinu požiaru 250-ročnej katolíckej misii San Gabriel Mission z 11. júla, ktorý zničil strechu a väčšinu jej interiéru. Úrady tiež budú vyšetrovať zvrhnutie sochy sv. Junipera Serru, zakladateľa kalifornského misijného systému, informovala stanica KTLA 5.