Columbus

Socha Krištofa Kolumba odstránená spred mestskej radnice v Columbuse

185
Milko Kostovič
Kultúra smrti

V stredajšie ráno odstránili sochu Krištofa Kolumba v meste Columbus uprostred obnovenej kritiky súvisiacej s historickým odkazom tohto bádateľa. 

Spravodajská stanica WBNS informuje, že o tretej hodine rannej dorazili technici so žeriavom, aby odstránili bronzovú sochu spred mestskej radnice v Columbuse. 

Sochu, ktorá bude umiestnená pod správu mestského zariadenia, darovali mestu v roku 1955 obyvatelia talianskeho Janova. 

Mesto nesúce Kolumbove meno zažíva obnovené výzvy na prehodnotenie symbolov, ktoré sú s Kolumbom spojené - pretože kritici ho označujú za symbol bielej nadvlády zodpovednej za deštrukciu domorodých kultúr. 

Starosta Andrew Ginther minulý mesiac oznámil, že socha pôjde dole, keďže podľa neho nereprezentuje hodnoty mesta, informovala stanica WSYX

"Pre mnohých ľudí v našej komunite predstavuje socha patriarchát, útlak a rozvratníctvo," uviedol Ginther. "To nereprezentuje naše skvelé mesto a my už nebudeme dlhšie žiť v tieni našej nepeknej minulosti."

Starosta požiadal Komisiu pre umenie v Columbuse, aby zhodnotila rozmanitosť a inkluzívnosť všetkého verejného umenia vrátane iných pamiatok, sôch a umeleckých výstav. 

Za ostatných niekoľko týždňov bolo v celej krajine poškodených alebo strhnutých niekoľko sôch Kolumba - jednu strhli demonštranti v Richmonde a ďalšia bola sťatá v Camdeme.