mikepencemarchforlife2018.png

Americký viceprezident Mike Pence vyzýva kresťanov: Modlite sa za Ameriku

296
Milko Kostovič
Kultúra života

Americký viceprezident Mike Pence spúšťa tento týždeň turné "Viera v Ameriku" (Faith in America) apelujúc na veriacich Američanov pred prezidentskými voľbami 2020. 

Turné odštartovalo utorok večerným podujatím v Pewaukee vo Wisconsine, kde sa predstavili viacerí republikánski rečníci: senátor Ron Johnson z Wisconsinu, bývalý guvernér Wisconsinu Scott Walker, členovia organizácie Katolíci za Trumpa (Catholics for Trump) Matt Schlapp a otec Frank Pavone a výkonná riaditeľka organizácie Právo na život Heather Weininger. Tieto informácie sprostredkoval pre nadáciu Daily Caller News volebný tím prezidenta Donalda Trumpa. 

Turné "Viera v Ameriku" sa snaží zdôrazniť dôležitú úlohu, ktorú veriaci Američania zohrávajú v celej krajine, najmä keď sa krajina opätovne otvára po pandémii koronavírusu. Turné priblíži, akú osudovú rolu zohrávajú Cirkvi vo svojich komunitách a v životoch mnohých Američanov, uvádza volebný tím. 

Prezident venuje značnú pozornosť svojim podporovateľom zo strany Katolíkov i evanjelikálov. Niekoľkí súčasní i bývalí seniorní predstavitelia administratívy boli Katolíci, vrátane bývalého šéfa Bieleho domu Micka Mulvaneyho, generálneho prokurátora Williama Barra a poradcu Bieleho domu Pata Cipollona.

Trumpova podpora pre pro-life hnutie a zameranie sa na najväčšieho poskytovateľa potratov v krajine, Spoločnosť pre plánované rodičovstvo, tiež pomáha prezidentovi osloviť kresťanskú základňu, z ktorej mnohí sú proti potratom z náboženských dôvodov.

Pence si vyslúžil kritiku zo strany ľavice za jeho silné náboženské postoje, najmä v otázkach manželstiev homosexuálov a potratov. Počas víkendového zhromaždenia v Tulse viceprezident zdôraznil význam viery a náboženskej slobody pre každého Američana. 

"Každý deň odteraz do 3. novembra choďte a bráňte slobodu, vďaka ktorej bol tento národ vždy skvelý," uviedol Pence. 

"A majte pritom vieru," dodal viceprezident. "Vieru, že v týchto ťažkých časoch, že ak sa jeho ľud, ktorý nesie jeho meno, pokorí a bude sa modliť, on urobí to, čo vždy urobil počas dlhej a slávnej histórii tejto krajiny. Bude počuť z neba, uzdraví túto zem - jeden nedeliteľný národ, pred Bohom, so slobodu a spravodlivosťou pre všetkých. Modlite sa teda za Ameriku, za všetkých Američanov."