UZBEKISTAN - Vláda NEDOBROVOĽNE STERILIZUJE tisícky žien

1,886
Kultúra smrti

Taškent, máj 2010 (LifeSiteNews.com) - Keď lekári povedali 28-ročnej uzbeckej žene, že ju po jej prvom tehotenstve bez jej vedomia či súhlasu na základe nariadenia vlády sterilizovali, manžel ju opustil. Osud mladej obete zdieľajú ďalšie tisícky žien v krajine. 

 „Neprejde deň, kedy by som nenariekala,“ povedala Gulbahor Zavidova. „Bola som rozhorčená, keď som zistila, čo mi urobili. Ako len mohli niečo také hrozné spraviť bez toho, aby sa ma vôbec opýtali?“

 Skupiny za ľudské práva uviedli, že vládny program tajnej sterilizácie je súčasťou väčšieho systematického porušovania ľudských práv a utláčania páchaného uzbeckou vládou. The Times uvádza, že program systematickej sterilizácie žien chudobných farmárov je politikou uzbeckého diktátorského prezidenta Islama Karimova.

 Karimov je staromódny sovietsky vládca, ktorý bol pri moci od roku 1990, kedy krajina ešte patrila k Sovietskemu zväzu. Kniha svetových faktov Ústrednej spravodajskej služby USA /World Fact Book CIA/ opisuje vládu Uzbekistanu ako „autoritatívnu prezidentskú vládu, s malou mocou mimo výkonnej zložky." Krajina udržuje prísne vládou kontrolovaný zdravotný systém, v ktorom nariadenia vlády vykonávajú priamo lekári.

 Nedávno aktivisti za ľudské práva odsúdili rozhodnutie Ázijskej rozvojovej banky uskutočniť štvor-dňové výročné zasadnutie v hlavnom meste Uzbekistanu Taškent. „Týmto rozhodnutím budia dojem, že vysielajú signál o tom, že banka a jej akcionári nejakým spôsobom schvaľujú politiku uzbeckej vlády. To bude nepochybne využité hostiteľskou vládou na účely interných a externých verejných vzťahov,“  podľa EurasiaNet.org. uviedala Veronika Szente Goldstoneová, advokátna riaditeľka Human Rights Watch pre Európu a strednú Áziu.

 Organizácia Human Rights Watch vytýka USA a Európskej únii ich mlčanie o porušovaní ľudských práv v tejto krajine. Podľa Goldstoneovej táto skutočnosť vytvára dojem, že EÚ a USA sa účinne vzdáva seriózneho úsilia o ochranu ľudských práv, ktorá je súčasťou vzájomného dohovoru s Uzbekistanom.

 Pravidelné správy OSN krajinu nedávno označili za jednu z najdespotickejších štátov sveta. Správa Výboru pre ľudské práva pri OSN poukázala aj na obmedzovanie a zakazovanie slobody náboženského vyznania a presvedčenia, aj pre členov neregistrovaných náboženských skupín. Časté sú aj správy o obviňovaní a väznení týchto osôb.

 The Times citoval miestneho aktivistu za ľudské práva, ktorý chcel zo strachu pred trestom zostať v anonymite: „Odhadujeme, že od februára (2010, pozn. red.) bolo bez súhlasu sterilizovaných asi 5000 žien."

 Aktivisti tvrdia, že masové sterilizácie začali v roku 2003, potom sa situácia na čas uvoľnila. Znova sa začalo vo februári 2010. Odkedy je v Uzbekistane pri moci diktátor Karimov, klesla v krajine podľa OSN plodnosť zo 4,4 na 2,5 dieťaťa na ženu.

 

Správa Times rozpráva aj príbeh Hidojat Muminovej, 26-ročnj zberačky bavlny. Tvrdí, že lekári ju nahovorili k súhlasu k operácii, počas ktorej ju sterilizovali.

 „Vystrašili ma, až som uverila, že potrebujem naliehavú operáciu. Bola som prekvapená, pretože som nemala žiadne bolesti, ale bála som sa a tak som súhlasila s operáciou. Keď bolo po všetkom povedali mi, že ma sterilizovali. Nemohla som prestať plakať. Oklamali ma a zaobchádzali so mnou ako so zvieraťom.“

 Niekoľko skupín za ľudské práva oznámilo, že nedávne vládne nariadenie vyžaduje, aby lekári presvedčili najmenej dve ženy za mesiac na hysterektómiu (chirurgické odstránenie maternice). Uzbecké úrady to však popierajú.

 Nezávislý výskumný tím so sídlom v Taškente, Expert Working Group, oznámil, že nariadenie ministerstva zdravotníctva vydané v polovici februára 2010 káže obvodným lekárom odporúčať hysterektómiu ako účinnú antikoncepciu.

 Koordinátor tímu Expert Working Group Sukhrobdzon Ismoilov v telefonickom rozhovore pre Boston Globe povedal, že lekári, ktorí neposlúchajú nariadenia, sa vystavujú odvetným krokom a pokutám od svojich nadriadených.

 „Hovoríme o minimálne desiatkach tisícov žien,“ povedal Ismoilov.

 Hilary White