popefrancis52.jpg

Pápež František vyzýva Katolíkov, aby neinvestovali do firiem, ktoré podporujú potraty

2,560
Milko Kostovič
Kultúra života

Vatikán vyzval Katolíkov, aby pomohli zlepšiť svet tým, že odmietnu investovať do spoločností, ktoré podporujú zabíjanie nenarodených detí pri potratoch.

Spravodajstvo The Hill informuje, že Vatikán vydal 225-stranovú encykliku "Putovanie smerom k starostlivosti o náš spoločný domov" s praktickými radami pre Katolíkov po celom svete. Pri tejto príležitosti si Vatikán pripomína piate výročie pápežskej encykliky "Laudato Si" (Pochválený buď). 

Mainstreamové médiá informovali primárne o radách dokumentu týkajúcich sa životného prostredia, Vatikán však zároveň vyzýval Katolíkov, aby si zvolili za prioritu aj ochranu nenarodených detí. 

Podľa agentúry Reuters sú Katolíci vo finančnej časti dokumentu povzbudzovaní k tomu, aby sa "vyhýbali spoločnostiam, ktoré škodia ľudskej alebo sociálnej ekológií, ako napr. potraty či zbrojenie, a životnému prostrediu, ako napr. fosílne palivá." 

Dokument nalieha na Katolíkov, aby pomohli vytvoriť "pozitívne zmeny ... tým, že zo svojich investícií vylúčia spoločnosti, ktoré nespĺňajú určité parametre," ako napr. podpora základných ľudských práv, ochrana životného prostredia a zákaz detskej práce, uvádza sa v správe. 

Vatikán poslal dokument každému biskupovi v Katolíckej cirkvi.

Potraty predstavujú multimiliardové odvetvie, ktoré každoročne zničí desiatky miliónov nenarodených detí na celom svete. Pro-life zástancovia, bez ohľadu na svoju vieru, môžu zohrať zásadnú rolu, ak odmietnu podporovať spoločnosti, ktoré podporujú potraty.

Spoločnosť pre plánované rodičovstvo je napr. multimiliardová "neziskovka", ktorá vykoná takmer tretinu všetkých potratov v USA. V minulom roku potratila viac než 345 000 nenarodených detí, pričom zaznamenala tržby vo výške 1,6 miliardy dolárov, poskytla menej zdravotníckych služieb a obslúžila menej pacientok. Asi 25% jej príjmov pochádzalo z darov.

Ak sa chcete dozvedieť, kto prispieva pro-potratovým skupinám, môžete si pozrieť stránky watchdog organizácie 2nd Vote, ktorá sleduje spoločnosti podporujúce Spoločnosť pre plánované rodičovstvo a ďalšie pro-potratové skupiny. Patria sem napríklad firmy ako American Express, AT&T, Avon, Bank of America, Bath and Body Works, Johnson & Johnson, Starbucks a Ben & Jerry’. 

Pápež František vytrvalo odsudzuje potraty a vyzýva kresťanov, aby chránili každý ľudský život. V roku 2018 spôsobil pobúrenie medzi potratovými aktivistami, keď prirovnal potrat k "najatiu zabijaka" vraždiaceho nenarodené deti. František často opisuje potratené deti ako obete "kultúry vyhadzovania" a vyzýva spoločnosť, aby uznala ich hodnotu.