facebook10.png

Facebook cenzuruje upútavky Trumpovej volebnej kampane. Dôvod? Odsúdenie Antifa

127
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Facebook vo štvrtok, 18.6. oznámil, že bude cenzúrovať volebné upútavky v kampani za znovuzvolenie prezidenta Donalda Trumpa kvôli porušeniu ich politiky o "nabádaní k nenávistným postojom".

Upútavka, ktorá odsudzuje výtržníkov a buričov organizácie Antifa ako "nebezpečnú zberbu, ktorú ovládajú krajne ľavicové skupiny", poukazuje na ich znak, ktorým je obrátený červený trojuholník, mnohými interpretovaný ako výzva k návratu k väzneniu ľudí ako v nacistických táboroch. Červený invertovaný trojuholník použili v 30-tych rokoch po prvýkrát na svoju identifikáciu komunisti; rovnako dobre ho však využili aj sociálni demokrati, liberáli, slobodomurári a ďalší členovia opozičných strán - informuje The Washington Post.

Hovorca Facebooku, Andy Stone sa k spomínanej cenzúre vyjadril: "Túto poštu a upútavky sme odstránili v súlade s tým, že bola porušená naša politika o nabádaní k nenávistným postojom. Táto politika zakazuje používať symboly zakázaných nenávistných skupín na identifikáciu politických väzňov bez kontextu, v ktorom je symbol odsudzovaný alebo sa o ňom diskutuje."

Hovorca volebnej kampane prezidenta Trumpa, Tim Murtaugh, podľa The Post reagoval: "Červený trojuholník je symbol Antifa." Podľa informácií CNN Business Trumpova kampaň odhalila "viacero webstránkových linkov, kde boli na predaj tričká, nálepky a magnetky práve s týmto logom." Murtaugh sa okrem iného nechal počuť, že "aj facebook má stále vo svojej ponuke emodži obrátený červený trojuholník, ktorý vyzerá presne ako spomínaný symbol, takže je veľmi zvláštne, že sa v tomto smere zamerali iba na upútavku kampane."

Obchodovanie, súvisiace s Antifa, sa dá nájsť na website RedBubble a CafePress. O obrátenom červenom trojuholníku informuje aj Wikipedia, s vysvetlením, že ide o symbol "zdravého plánovania rodiny a o služby, súvisiace s antikoncepciou"; asi tak, ako je červený kríž symbol zdravotníckej starostlivosti, či zariadenia."