Court

34-ročný Brit v kóme zomrel po tom, čo britský súd schválil jeho vyhladovanie

164
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pacient začiatkom tohto roka naznačil, že si nepraje žiť so zhoršujúcim sa stavom, ale minulý mesiac súhlasil s operáciou na záchranu svojho života.

34-ročný muž z Veľkej Británie zomrel po tom, čo sudca najvyššieho súdu rozhodol, že mu bude pozastavený prísun jedla a vody, zatiaľ čo ho udržiavali v umelej kóme. Toto rozhodnutie malo napokon viesť k smrti, ktorá mala byť v "najlepšom záujme" pacienta. 

Pacient, ktorý potreboval permanentnú stómiu (chirurgický otvor v žalúdku na zber tráviaceho odpadu pomocou kolostomického vaku), začiatkom tohto roka naznačil, že nebude chcieť žiť v stave, ktorý by mu bránil v spoločenskom či sexuálnom živote. 

Muž, ktorého dnes môžeme označovať iba iniciálami MSP, minulý mesiac súhlasil s operáciou na vytvorenie stómie ihneď po tom, čo mu jeho chirurg oznámil, že jeho život je ohrozený. 

Po operácii sa nemocnica v Barnsley domáhala právneho stanoviska o svojom navrhovanom pláne v pokračovaní podávania sedatív pacientovi, zatiaľ čo by sa mu pozastavil prísun jedla a tekutín. 

Sudca Hayden 1. júna rozhodol, že takýto priebeh bol v "najlepšom záujme" pacienta a právnici zastupujúci nemocnicu v Barnsley potvrdili, že muž zomrel. 

"Doktor W sa domnieva, že ak sa má naplniť prianie pána MSP, malo by dôjsť k pozastaveniu umelej výživy a hydratácie pri pokračovaní podávania sedatív, čo v konečnom dôsledku zhorší dýchanie a povedie k smrti pána MSP," poznamenal sudca Hayden predtým než rozhodol, že takýto priebeh bol v "najlepšou záujme" pacienta. 

Hayden odôvodnil jeho rozhodnutie životnou vôľou napísanou pánom MSP vo februári 2020, ako aj dôkazmi predloženými jeho matkou. Dokumentácia objasnila, že pacient "by bez váhania odmietol zarážajúcu neprirodzenosť parenterálnej výživy" a že pri takomto "uplatnení svojej osobnej autonómie má právo prijať rozhodnutie, ktoré tento súd rešpektuje a musí rešpektovať."

Pacient MSP mal anamnézu chronických črevných ochorení a podstúpil operáciu v októbri 2019 na vytvorenie dočasnej stómie, ktorá sa na jeho žiadosť 14. mája zvrátila. Po niekoľkých týždňoch sa jeho stav zhoršil a 27. mája súhlasil s operáciou na vytvorenie stómie ihneď po tom, ako mu chirurg oznámil, že je ohrozený jeho život.

"V súvislosti s dôkazmi k prípadu bolo zrejmé, že išlo o mladého muža, ktorý sa snažil vyrovnať so svojou chorobou, ale ktorý bol tiež zraniteľný a mal anamnézu seba-poškodzovania a bipolárnej poruchy," uviedla v tlačovej správe Andrea Williams, generálna riaditeľka organizácie Christian Concern.

"Napriek tomu, keď čelil najväčšej existenčnej kríze svojho života, či už by mal žiť alebo zomrieť, vybral si život. Sudca Hayden pripúšťa, že pán MSP bol plne spôsobilý udeliť súhlas s týmto postupom, ale rozhodol sa to ignorovať," pokračovala Andrea Williams. 

"Aby súd rozhodol, že 34-ročný muž, ktorý požiadal o vykonanie procedúry a ktorý by mal dostať určitú úroveň zmysluplného zotavenia, bude napriek tomu v narkóze a následne mu uprú hydratáciu a jedlo, kým nezomrie, to je absolútna hrôza. Ujasnime si to. Na základe rozsudku vidíme, že sa sudca Hayden rozhodol tak, že odignoruje výslovné želania pacienta so schopnosťou sa zotaviť a nariadil mu zomrieť."

Dr. Anthony McCarthy z britskej pro-life skupiny Spoločnosť na ochranu nenarodených detí (SPUC) sa pre redakciu LifeSiteNews vyjadril nasledovne: "Takéto úmrtia sú obzvlášť tragické, pretože k nim dochádza v dôsledku kultúry a súdneho systému, ktorý koná bezmyšlienkovite, na veľkú ujmu pacientov, pri chybnom predchádzajúcom vnímaní toho, čo robí ľudské životy hodnotnými." 

V roku 2018 sudca Hayden rozhodol, že bolo v "najlepšom záujme" prerušiť liečbu a odpojiť prístroje od malého Alfieho Evansa, keď nemocniční lekári povedali, že dieťa je v podstate vo vegetatívnom stave a nemá žiadnu kvalitu života. Video, ktoré urobili rodičia Alfieho, dokazuje, že dieťa bolo "až príliš živé", reagovalo na podnety, ako svetlo či hlas otca. Zároveň Alfie prejavoval rôznu činnosť vrátane zívania, naťahovania sa a dokázal aj sám dýchať

Kresťanské právne centrum (CLC) nalieha na britskú vládu, aby začala naliehavé verejné vyšetrovanie s cieľom preskúmať prípady, kedy lekári museli vypnúť životnú podporu kvôli rozhodnutiu ochranného súdu či rodinného oddelenia najvyššieho súdu.