CBS racism

Nech bieli "prestanú popierať svoj rasizmus", žiada CBS

154
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

V priebehu dosť vyhrotenej relácie CBS This Morning obaja moderátori, spolu so svojimi ľavičiarskymi hosťami opakovane obviňovali všetkých belochov z toho, že sa s rasovou "výsadou" už narodili a už ako deti ich učili rasistickým postojom. Diskusia sa potom stočila na požiadavku, aby "bieli prestali popierať svoj rasizmus" a aby pripustili, že iných v praxi diskriminujú. Hodinový špeciál CBS mal tentoraz názov Race for Justice (Rasa za spravodlivosť) a skúmal rasové vzťahy v USA. Bolo priam zarážajúce sledovať bohatú spolu-moderátorku Gayle Kingovú - najlepšiu priateľku Oprah Winfreyovej, ktorá svojho času dovolenkovala s Obamovcami na jachte - ako vyčíta ostatným ich "privilégiá".

"Celonárodné protesty proti nerovnosti a rozdielom nabádajú čoraz viac ľudí diskutovať nielen o rase, ale aj o ´privilégiu bielych´", prehlásila Kingová. Potom s veľkým nadšením uviedla ľavičiarske autorky, ktoré mali rečniť na túto tému: "Robin DiAngelo je sociologička a autorka knihy White Fragility: Why It’s So Hard for White People to Talk About Racism (Krehkosť bielych - prečo bieli tak ťažko hovoria o rasizme). Milujem túto knihu. Pripojila sa k nám aj Ibram X. Kendi, autorka knihy How to Be an Anti-Racist (Ako sa stať anti-rasistom) a prispievateľka CBS News."

"Mohli by ste vysvetliť, čo presne znamená ´privilégium bielych´ a prečo s tým majú bieli taký veľký problém. Viem, že pre väčšinu čiernych je to viac než jasné", pýta sa Kingová. DiAngelová vzápätí predniesla nielen očakávaný názor ľavice na danú tému, ale nikoho nenechala na pochybách, že iný názor by sa nemal vôbec tolerovať:

"Privilégium bielych sa automaticky považuje za samozrejmé ako výsledok života v spoločnosti, založenej na predpoklade, že ´biela´ je ľudským ideálom, z čoho vychádzajú aj výhody pre bielych, zakotvené aj v zákonoch, a dnes ako vec politiky a jej uplatňovania v praxi. Pritom vôbec nezáleží na tom, či s tým súhlasíte, či to chcete, či si to vôbec uvedomujete; ste tým však obklopení 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní do roka. A dôvody, prečo s tým majú bieli taký problém? No, je tu veľa dôvodov - jedným z nich je, že to slúži na to, aby sme to nevideli. My však cítime, že na túto výhodu máme nárok. Hovoria nám, že si to zaslúžime, že na to máme právo. A berieme ako veľkú krivdu, keď to niekto odmieta a protestuje proti tomu."

Kingová na to nadviazala faktickou citáciou urážlivého tvrdenia z knihy DiAngelovej: "Robin, aj vy píšete vo svojej knihe, že 3 až 4-ročné deti sa intuitívne učia, že byť bielym je lepšie, že vtedy si super. Podľa mňa je to veľmi zaujímavá vec." Táto "žurnalistka" ani len nespochybnila toto nechutné tvrdenie.

V nasledujúcom vysielaní sa vyjadrovali radikálni "experti", ktorí trvali na tom, že bielych Američanov “učia pohŕdať životom čiernych". Moderátor Anthony Mason sa spýtal Kendi: "Ibram, vy ste povedali, že na to, aby ste získali - a tým pádom s ním skončili - privilégium bielych, musíte sa najprv vysporiadať s rasizmom, áno?" Kendi, ktorá ospravedlnila antisemitizmus demokratickej senátorky Ilhan Omarovej, a ktorá trvala na tom, že zovšeobecnené frázy, ako napr. “blackmail” sú rasistické, spustila tirádu, ktorou všetkých bielych Američanov usvedčila z rasizmu:

"Ako hovorila aj Robin, podľa mňa je nevyhnutné, aby bieli, vo všeobecnosti, prestali popierať svoje rasistické názory, aby prestali popierať, že politika ich v mnohom zvýhodňuje, aby prestali popierať svoj rasizmus, a aby si uvedomili, že podstatou rasizmu je v skutočnosti popretie, odmietnutie, a jeho mottom: "Ja nie som rasista". 

Mason, namiesto toho, aby sa ohradil voči tomuto urážlivému obvineniu, sa len jednoducho obrátil na DiAngelovú a ustarostene sa spýtal: "Robin, ste presvedčená, že bielych naozaj zaujíma rasová spravodlivosť?" Ona odpovedala:

"Nevyzerá to tak. Keď si uvedomíte, čo sa muselo stať, aby nás to zobudilo, keď sa pozriete na explóziu veľkej krivdy, ktorú bieli odvodzujú z jednoduchého tvrdenia, že na životoch čiernych záleží (Black Lives Matter - BLM). a potom vám doslova pred očami zavraždia človeka - len aby nás to prebudilo. Viete, je to dosť veľká cena, ktorú platíme za osvietenie ... Status quo našej spoločnosti je podľa mňa rasizmus a spokojnosť bielych s ním."  

 

Z rasových nepokojov v krajine pre CBS teda automaticky vyplýva to najhoršie hodnotenie celej skupiny ľudí, a to len na základe farby ich pleti?