David Dorn

Štúdia: 93% reportáží liberálnych médií z protestov ignoruje zabíjanie ľudí výtržníkmi

180
Milko Kostovič
Kultúra života

Vysielacie siete ABC, CBS a NBC boli hlasnými trúbami celoštátnych protestov voči policajnej brutalite. Za posledných sedem dní ponúkli takmer 12 hodín vysielania z týchto protestov (710 minút) v hlavných ranných a večerných spravodajských reláciách. Ale napriek tomu, že sa všetky tieto vysielacie hodiny venovali protestom a nepokojom, tak sotva čokoľvek informovali o tých osobách, ktoré zomreli v dôsledku sprievodného násilia. 

Analytici MRC preskúmali spomínané spravodajské relácie vysielané v období medzi 28. májom a 3. júnom a zistili, že obetiam týchto protestov sa venovali iba štyri a pol minúty resp. menej ako jedno percento z celkového vysielania o protestoch. 

Stanica CBS venovala iba jednu minútu (61 sekúnd) osobám, ktoré boli zabité počas protestov, čo predstavuje pol percenta z celkového pokrytia 201 minút. ABC poskytla obetiam 91 sekúnd alebo 0,76 percent z celkového počtu 200 minút. V prípade NBC dostali obete niečo vyše dvoch minút, čo predstavuje 0,7% z 309 minút venovaným protestom. 

Podľa agentúry Associated Press zahynulo minulý týždeň počas nepokojov najmenej desať osôb, vrátane najmenej troch neozbrojených Afroameričanov.

V utorok ráno zlodeji zastrelili 77-ročného Davida Dorna v St. Louis, bývalého policajného kapitána, ktorý sa snažil ochrániť firmu svojho priateľa. Dornovej vražde sa tri stanice venovali dokopy menej než jednu minútu. 

Ale zatiaľ čo ani jedna z týchto troch vysielacích sietí sa neobťažovala venovať tomuto prípadu ani minútu, aspoň spomenuli meno obete. To je viac, ako možno povedať o 22-ročnej Italie Marie Kelly, ktorá bola zastrelená pri pokuse opustiť mesto Davenport po tom, čo sa protesty zvrtli do násilia počas noci z 31. mája. 

Existujú aj ďalší, ktorých smrť bola buď prehliadaná, alebo ich televízne stanice úplne odignorovali. Patrí sem David Patrick Underwood, federálny policajný dôstojník, ktorý bol zastrelený počas zabezpečovania ochrany pre súd v Oaklande, a Chris Beaty, majiteľ firmy a bývalý futbalový hráč z Univerzity v Indiane známy ako "Mr. Indianapolis". 

Televízni žurnalisti neskrývajú svoju podporu pre celonárodné protesty. Ale pravdepodobne kvôli tejto podpore sa zdráhali diskutovať o úmrtiach, ku ktorým došlo v celej krajine, keď protesty prešli do nepokojov.

Keď uvažujeme o tom, koľko času vysielacie siete venovali obetiam nepokojov, ich zborové volanie o "prevažne mierumilovných" protestoch začína znieť skôr ako snaha o zmierňovanie škôd než pravdivé spravodajstvo.