Infant

Lekári povedali matke, aby potratila postihnuté dieťa, ktoré neprežije. Narodilo sa zdravé

317
Milko Kostovič
Kultúra života

Keď prvorodička Kimberley James povedala: "Nemali sme úplne najľahší začiatok nášho tehotenstva," dalo by sa to považovať za eufemizmus roka. Štyrikrát jej bolo povedané, že potrat bude najlepšou voľbou. Kimberley James a jej manžel Nick povedali vždycky nie a dnes sú rodičmi "nášho zázračného dieťaťa"

Prečo dostali túto strašidelnú radu? Kimberlyno nenarodené dievčatko malo diagnózu dvoch potenciálne smrteľných ochorení: hydrops fetalis (silný opuch spôsobený abnormálnou hladinou tekutín) a cystický hygróm (vak naplnený tekutinou, ktorý sa zvyčajne nachádza v oblasti detského hrdla). 

Lekári prišli s radami, keď boli prvýkrát diagnostikované tieto ochorenia. Potom, čo jej bol diagnostikovaný hydrops (v 12. týždni tehotenstva), "dvaja lekári mi ponúkli ukončenie tehotenstva, ale ja som odmietla". 

O mesiac neskôr jej bol diagnostikovaný cystický hygróm: "Znova mi povedali, že môžem dieťa potratiť, ale ja som skrátka verila, že prežije." Kimberley dodáva: "Museli mi to povedať traja alebo štyria ľudia, pomerne vynucovacím spôsobom, že ukončenie tehotenstva je najlepšou voľbou."

Rodičia povedali nie, "pretože absolútne nešlo o to, čo sme chceli."

Namiesto toho sa rozhodli zaplatiť si súkromné vyšetrenia a krvné testy: "Boli sme odhodlaní pokračovať v tehotenstve."

9. mája Kimberley a Nick privítali v britskej nemocnici Worcestershire 3,34 kg dcéru Penelope: "Penelope ohromila lekárov, keď prišla na svet úplne zdravá. Obidve jej život-ohrozujúce ochorenia zmizli do času, keď matka išla rodiť."

Lekári boli a sú zmätení ("omráčení", ako Kimberley farebne opísala ich reakciu). 

"Penelope sa postavila proti všetkým predpokladom a hydrops zmizol po 16 týždňoch a cystický hygróm po 20 týždňoch," uviedla Kimberley. "Všetci lekári tvrdili, že ešte nepočuli o tom, aby hydrops zmizol a my dodnes nevieme, čo to spôsobilo alebo prečo zmizol."

Pokiaľ ide o malú Penelope, pani Kimberley povedala: "Sme do nej veľmi zamilovaní a sme veľmi vďační, že sme pokračovali v tehotenstve napriek extrémne zlej prognóze na začiatku."

"Ona je skutočne jeden malý zázrak."