Výroba a sledovanie detského porna na Filipínach počas lockdownu závratne rastie o 264%

199
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Počet prípadov online sexuálneho vykorisťovania detí na Filipínach sa dramaticky zvýšil o viac ako 250 percent po nariadeniach zostať doma, ktoré boli uplatňované počas pandémie koronavírusu. 

"Údaje z Úradu kyberzločinu ministerstva spravodlivosti ... odhalili, že celkový počet prípadov zaznamenaných od 1. marca do 24. mája dosiahol 279 166, čo je o 264 percent viac ako v rovnakom období roku 2019 - 76 561," informovalo spravodajstvo PTV. "Pre rok 2020 to bolo 132 192 prípadov v marci, 53 882 v apríli a 93 092 v máji."

Ako zdôrazňujú noviny Manila Bulletin, "vo väčšine prípadov ide o držanie, výrobu a distribúciu detskej pornografie; online lákanie detí na sexuálne akty; obchodovanie s deťmi za účelom prostitúcie; sexuálny turizmus vrátane detí; pohlavné zneužívanie mimomanželských detí; nevyžiadaný obscénny materiál poslaný detským príjemcom; a zavádzajúce formulácie alebo digitálne obrázky na internete."

Filipínske ministerstvo spravodlivosti (DOJ) v stanovisku vychádza z údajov poskytnutých Národným strediskom pre nezvestné a vykorisťované deti (NCMEC).

Podľa DOJ je tento obrovský nárast "spôsobený faktom, že počas (posilnenej komunitnej karantény) sa vo všetkých domácnostiach pozoruje prísna domáca karanténa a používanie internetu rastie, keď ľudia zostávajú doma."

DOJ poznamenáva, že "neexistuje zákon na Filipínach, ktorý by priamo definoval a postihoval" online sexuálne vykorisťovanie detí.

Hoci sexuálne vykorisťovanie je na vzostupe v tejto ázijskej krajine, filipínsky prezident Rodrigo Duterte začiatkom tohto týždňa vyhlásil, že sa školy neotvoria, pokým nebude nájdená vakcína proti koronavírusu. Bez vakcíny by bolo posielaní detí do škôl "katastrofou", uviedol Duterte. 

"Pre mňa je prvoradá vakcína," dodal. "Ak už tu bude vakcína, potom je to v poriadku. Ak nikto nevyštuduje, tak to tak bude."

"Nepovolím otváranie tried, v ktorých budú študenti blízko seba," povedal Duterte. "Pokiaľ si nebudem istý, že sú skutočné bezpečné, tak je zbytočné hovoriť o otváraní tried."

Filipíny sú známe tým, že tu dochádza k najväčšiemu počtu prípadov online sexuálneho vykorisťovania detí. 

"Nová štúdia zverejnená organizáciou International Justice Mission so sídlom Washingtone uvádza, že počet prípadov online sexuálneho vykorisťovania detí sa na Filipínach za ostatné roky prudko zvýšil v situácii, keď rodičia súhlasia s viktimizáciou vlastných detí za peniaze," uvádza spravodajstvo ABC News

Združenie NPR poznamenáva, že aj v Spojených štátoch amerických došlo k nárastu zneužívania mladistvých počas vládnych príkazov zostať doma. 

"Do konca marca, keď bola väčšina krajiny v lockdowne, došlo k 22% mesačnému nárastu počtu hovorov (na Národnú horúcu linku sexuálnych útokov) od ľudí mladších ako 18 rokov a polovica všetkých prichádzajúcich kontaktov bola od maloletých."

"V dôsledku preskúmania informácií, ktoré sme získali z týchto stretnutí, bolo jasné, že dochádza k eskalácii zneužívania ako vo frekvencii, tak i v závažnosti," uviedla pre NPR Camille Cooper, viceprezidentka organizácie Rape, Abuse and Incest National Network. "Mnoho detí, ktoré sa dovolali na horúcu linku, sa cítili veľmi zraniteľné a traumatizované. A to bol priamy dôsledok COVID-19, pretože boli v karanténe s osobami, ktoré ich zneužívali. Zneužívali ich teraz na dennej báze."