jasongoodwill.png

Muž využil ´DIY potrat´ aby zatajil sexuálne zneužívanie dcéry, aj nevlastnej dcéry

206
Zuzana Smatanová
Kultúra smrti

Úrady zatkli otca, ktorý robil doma potraty ´metódou DIY´ (Do It Yourself - urob si sám), aby zakryl svoje zločiny; sexuálne totiž zneužíval svoju dcéru od jej 10-tich rokov, ako aj svoju nevlastnú dcéru. 

Michael Robinson, riaditeľ komunikácií SPUC, povedal: "Potrat používajú násilníci na zničenie dôkazov o svojich zločinoch. Je až fatálne, že vláda zrušila nedávne obmedzenia na ´DIY domáce potraty´, čo priamo nahráva do rúk násilníkom, ktorí majú takto jednoduchý prístup k potratovým medikamentom."    

51-ročný násilník, Jason D. Goodwill, z Pennsylvanie, čelí viac ako 20-tim obvineniam zo znásilnenia a ´úchylného pohlavného styku´. Podľa Pennsylvánskej štátnej polície majú jeho obete 12 a 20 rokov - a obidve dievčatá boli v čase, keď sa na nich dopúšťal trestných činov, v jeho opatere. Policajné vyšetrovanie vedie až do roku 2006, keď mala jeho nevlastná dcéra 7 rokov.

12-ročná obeť uviedla vyšetrovateľom, že Goodwill ju pohlavne zneužíval od 10- tich rokov a niekoľkokrát s ním aj otehotnela. Goodwill údajne na svojich obetiach prevádzal DIY domáce potraty, čo mu umožňovalo utajiť svoje zločiny. Obeti vstrekol chemikáliu, ktorá spôsobila potrat. Obeť informovala vyšetrovateľov, že v roku 2014 porodila dieťa, ktoré Goodwill niekam zobral a tam zomrelo.

Na karanténne opatrenia v súvislosti s koronavírusom reagovala vláda UK tým, že povolila DIY domáce potraty. K tomu je potrebný chemický potratový medikament, ktorý si objednáte cez video-call a potrat si môžte urobiť doma, pričom na vás nedozerá žiadny lekár a nemáte žiadnu podporu. Nevyžaduje sa, aby žena osobne navštívila lekára a potratové medikamenty jej pošlú poštou. SPUC v tejto súvislosti dôrazne upozorňuje na násilníckych mužov, ktorí majú teraz, vďaka novým usmerneniam pre domáci potrat, nesmierne zjednodušený prístup k týmto potratovým prostriedkom. M. Robinson povedal:

"Je ohavné, že v čase, keď krivka domáceho násilia stále rastie, vláda zavádza ľahkomyseľnú a bezohľadnú potratovú reguláciu, ktorá bezbranné a zraniteľné ženy privádza do ešte väčšieho rizika, že ich bude niekto nútiť vyvolať si potrat a vydáva ich do rúk násilníckym mužom, ktorí tak majú skvelú príležitosť zatajiť svoje zločiny a pokračovať v zneužívaní. Potrat používajú páchatelia znásilnení ako nástroj, ktorým chcú zničiť dôkaz, že k zneužívaniu vôbec došlo a ktorý im zároveň umožňuje pokračovať v ich trestných činoch. Je absolútne nevyhnutné, aby sa regulácia domácich potratov okamžite zrušila a aby sa potrat zachoval v rámci trestného zákonníka. Týmto sa vytvoria prekážky násilníkom a vytvorí sa ochrana pre zraniteľné ženy."

Začiatkom tohto roku SPUC uviedol, ako birminghamský farmaceut spolu s manželkou nútili mladé dievčatá podstupovať potraty, len aby zatajili sexuálne zneužívanie, ktoré trvalo 20 rokov. Je známe, že jedno dievča podstúpilo až 6 potratov, ku ktorým ju donútili.

V roku 2019 uväznili zdravotníckeho pracovníka za znásilnenie maloletého dievčaťa a za to, že ju nútil ísť na potrat. 39-ročného Givemore Geziho odsúdili na 10 rokov za to, že mal sexuálny vzťah s tínedžerkou a nútil ju ísť na potrat proti jej vôli, lebo chcel zatajiť svoju nelegálnu sexuálnu aktivitu. 

SPUC začal kampaň za verejné zdravie, ´Skrytá hodnota´, v ktorej vyzýva britského ministra zdravotníctva Matta Hancocka, aby vysvetlil, akým spôsobom DIY domáce potraty zaistia ženám, že nebudú subjektom násilia a zneužívania.