Redaktor Denníka N vydal knihu rozhovorov s Vladimírom Palkom

156
Kultúra života

Minulý týždeň redaktor denníka N Karol Sudor prezentoval svoju knihu rozhovorov s Vladimírom Palkom. Kniha Šiel som až za hranu bola následne prezentovaná na profile denníka na sociálnej sieti. Poslanec SaS Ondrej Dostál, ktorý sa s autorom knihy pozná osobne, priznáva, že reakciu blízkeho okolia „jeho bubliny“ dlho nerozdýchal.

Dostál v príspevku hovorí, že celkom náhodou sa minulý štvrtok stretol so Sudorom, ktorý mu porozprával o vlne hejtu, ktorá sa naňho vyvalila, vrátane želania smrti jeho synovi, alebo že mal radšej „zdochnúť“ na tú rakovinu. „Tak som svoje pôvodné zámery rýchlo prehodnotil. Zostal som s ním až do polnoci a rozprávali sme sa aj o príjemnejších veciach,“ píše Dostál.

Dostál dodáva, že nedokázal rozdýchať úroveň nenávisti, o ktorej si myslel, že je „vyhradená fašistom, komunistom, či niektorým voličom Smeru alebo SNS“. Poslanec tiež nedokázal pochopiť ako mohli klesnúť niektorí ľudia z blízkeho okolia jeho bubliny.

„A nerozumiem ani tej vlne všeobecného pohoršenia a hlbokého rozhorčenia už nad samotným faktom, že takáto kniha vôbec vznikla.
No nič,“ konštatoval v závere Dostál.

Na vlnu negatívnych reakcií k Sudorovi a komentárov, v ktorých ľudia pod príspevkom denníka N písali, načo je vôbec dobré dávať priestor ľuďom nerešpektujúcim ľudskú dôstojnosť a v ktorý Palka označovali ako „katolíckeho extrémistu z 19. storočia“ alebo „krstného otca neofašizmu“, reagoval aj Palko.

„Niektorí liberáli mu nevedia prepáčiť, že vôbec urobil rozhovor s človekom, ako som ja, s konzervatívcom… Boli naňho veľmi ťažké, aj osobné a surové útoky na Facebooku. Vyhrážky, veľmi zlé priania, čo by malo postihnúť jeho alebo jeho rodinu,“ komentoval Palko pre Denník S reakciu liberálnych čitateľov.

Palko v príspevku na sociálnej sieti uvádza, že rozruch v liberálnych kruhoch spôsobilo to, že mu Karol Sudor a Vydavateľstvo N Press poskytlo vydaním knižného rozhovoru taký veľký priestor.

Za čo si ho podala aj Cynická obluda-lRado Ondřejíček, ktorý uviedol, že ako dlhodobý predplatiteľ denníka N „prekusol“ kresťanskú rubriku mizerne napísaných kázní, kolegiálne krytie Kordu, nekonfrontačný rozhovor s Kuffom alebo poskytnutie priestoru Monike Beňovej, ale vydanie tejto knihy sa stalo pre neho neprijateľným.

„Vydať celú knihu s Vladimírom Palkom a odpromovať ju takýmto rozhovorom, to už sa neviem zmieriť s tým, že to vzniklo aj za moje peniaze. Škoda, lebo vo svojej hlavnej činnosti sú to stále skvelé a potrebné noviny. Ale verím tomu, že prílev týmto smerovaním oslovených platiacich čitateľov Postoja, Zeme a veku a Hlavných správ im moje predplatné bohato vynahradí,“  napísal Ondřejíček v komentári a zároveň dodal, že sa stotožňuje s názorom jedného z komentujúcich, ktorý Palka nazval ch**om.