Trump580459.jpg

Donald Trump: "Nenarodené deti nikdy nemali v Bielom dome silnejšieho obhajcu!"

226
Kultúra života

A história sa mu za to raz určite poďakuje. Americký prezident Donald Trump sa v piatok stal prvým úradujúcim prezidentom USA, ktorý sa zúčastnil na každoročnom zhromaždení proti interrupciám vo Washingtone. Sám seba vyzdvihol ako zarytého obhajcu tohto hnutia a svoj prejav obzvláštnil aj kresťanskými pravdami.

„Nenarodené deti nikdy nemali v Bielom dome silnejšieho obhajcu,“ povedal republikán Trump tisícom ľudí zhromaždených na promenáde National Mall v centre Washingtonu. „Každé dieťa je vzácny a posvätný dar od Boha,“ dodal.

Zároveň obvinil demokratov z „radikálnych a extrémnych“ postojov k interrupciám. „Pokiaľ ide o umelé prerušenie tehotenstva, demokrati zastávajú tie najradikálnejšie a najextrémnejšie postoje,“ dodal Trump. Demokrati sa totiž snažia presadiť potraty až do dňa pôrodu dieťaťa a v niektorých štátoch USA sa im to už podarilo.

Okrem toho Trump sa stal prvým prezidentom, ktorý osobne predniesol príhovor na tomto každoročnom podujatí, ktorého sa zúčastnili stovky tisíc ľudí. Pochod za život je neodmysliteľnou súčasťou diania vo Washingtone od 70. rokov 20. storočia, ale ešte nikdy ho žiadny americký prezident nenavštívil. Najväčšia takáto akcia v USA každým rokom ukazuje, že nám pred očami vyrastá uvedomelá konzervatívna a prolife generácia, ktorá tvrdo odsudzuje tieto barbarské praktiky na ľuďoch, ktorí okrem toho, že nemajú žiadnu vinu, nemajú ani možnosť vydať hlások či inak sa brániť.

Právo na potrat v USA je zatiaľ chránené rozhodnutím Najvyššieho súdu USA z roku 1973, ktoré padlo v známom umelo vykonštruovanom spore ako Roe verzus Wade, ktorým sa legalizoval potrat v USA.

Pod pseudonymom „Jane Roe“ vystupovala ako žalobkyňa Norma McCorveyová, ktorá žiadala potrat tvrdiac, že jej dieťa bolo počaté pri znásilnení. O niekoľko rokov neskôr však priznala, že všetko bola lož. Ona osobne bola sotva do prípadu zapojená, iba podpísala prísažné vyhlásenie a zastupovali ju dve zanietené advokátky. Medzičasom sa jej dieťa už narodilo a Norma McCorveyová dala dcérku na adopciu. Až do smrti nemala s ňou nijaký kontakt. V 80. rokoch sa angažovala v hnutí za potraty a v r. 1992 začala pracovať na potratových klinikách. O tri roky neskôr sa skupina ochrancov života nasťahovala priamo ku klinike, v ktorej pracovala. Stretnutiami s odporcami potratu si McCorveyová uvedomila, aké bezprávie sa v jej klinike deje. Kontakt s ochrancami života ju priviedol aj ku kresťanskej viere a v roku 1998 aj ku katolíckej cirkvi. Zomrela 18. februára 2017 vo veku 69 rokov v domove seniorov v Texase a až do smrti vystupovala za zrušenie potratového zákona, v dôsledku ktorého zahynulo potratom v USA už približne 62 miliónov detí (v celosvetovom meradle celkovo umrela už 1,5 miliarda detí. Počítadlo potratov TU).

Prezident prišiel na akciu, ktorá sa konala južne od Bieleho domu, na ceste vedúcej od Kapitolu (sídla Kongresu), práve v čase, keď sa Senát pripravoval vypočuť si ďalšie argumenty obžaloby v procese impeachmentu (ústavnej žaloby) proti nemu, ktorý americká verejnosť takmer ani neregistruje.

„Idú po mne, lebo bojujem za vás a bojujeme za tých, čo nemajú hlasA my zvíťazíme, lebo vieme, ako víťaziť,“ povedal nadšenému davu prítomných ľudí. Trumpovo zvolenie za prezidenta v roku 2016 sa v boji za právnu ochranu nenarodených detí ukázalo ako najlepšia voľba. Dokázal to aj tým, že dôrazne dosiaľ ako prezident presadzoval kroky proti interrupciám, a to aj prostredníctvom vymenovania konzervatívnych sudcov.

Konzervatívci sa v USA snažia dosiahnuť znovu úplnú ochranu nenarodených detí, napríklad zavedením obmedzení v poskytovaní príslušných služieb na štátnej úrovni alebo zrušením federálneho financovania kliník.

Pre Trumpa, ktorý sa dlhodobo profiluje ako prolife, je len prínosné, že sa tohto podujatia zúčastnil v období, keď sa už pripravuje na kampaň za znovuzvolenie do prezidentského úradu vo voľbách v roku 2020. Konzervatívni Američania sú opäť naklonení k jeho voľbe aj pravdepodobne počet jeho fanúšikov bude ešte stúpať.