45762.jpg

Počas volieb môžu Bratislavčania podpísať petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste

38
Kultúra smrti

Počas konania parlamentných volieb 29. februára môžu obyvatelia Bratislavy podpísať petíciu za zákaz hazardu v hlavnom meste. Podpisy majú zbierať stovky dobrovoľníkov v čase od 8:00 do 22:00 pred budovami s volebnými miestnosťami. „Hlavné mesto, ako aj viaceré mestské časti a poslanci mestského zastupiteľstva túto iniciatívu od Zastavme hazard podporujú a v prípade, že bude mať petícia dostatok podpisov, vyhovejú jej,“ informoval hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Po zmene zákona o hazardných hrách a o zmene a doplnení niektorých zákonov stačí pod petíciu vyzbierať najmenej 15 percent podpisov obyvateľov hlavného mesta. V minulosti bol zákonný limit 30 percent obyvateľov. Následne petíciu predložia na zasadnutie mestského zastupiteľstva, kde o nej rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva. V prípade, že získa potrebný počet hlasov, pripraví hlavné mesto všeobecne záväzné nariadenie o zákaze umiestnenia herní v zákonom stanovených budovách vrátane kasín. Okrem toho licencie, ktoré vydali na prevádzkovanie hazardných hier, zaniknú uplynutím ich platnosti.

Prípadné prijatie zákazu hazardných hier s výnimkou kurzových stávok a binga môže pre hlavné mesto znamenať výpadok približne 2,5-milióna eur v mestskej kase. Tento výpadok nemá byť okamžitý, ale postupný, tak ako bude končiť platnosť udeleným licenciám. „Znížený príjem predstavuje iba 0,8 % bežných príjmov mesta a je možné ho nahradiť napr. efektívnejším vymáhaním pohľadávok (čo už mesto pri daňových pohľadávkach aktívne robí). Určite to nie je dôvod na zvyšovanie daní pre ľudí a tí sa nemusia preto obávať, že by k takémuto scenáru mohlo dôjsť,“ dodal Bubla.

Obyvatelia Bratislavy už v minulosti vyjadrili svoj názor na hazard, keď sa pod petíciu za jeho zákaz v hlavnom meste podpísalo viac ako 136-tisíc ľudí. „Vedenie hlavného mesto to berie ako jasný signál a preto bude aj naďalej podnikať kroky za zastavenie hazardu v Bratislave,“ uviedlo hlavné mesto.